marți, 19 iulie 2011

A murit părintele Arsenie Papacioc

Acum o oră, părintele Arsenie Papacioc s-a mutat la cele veşnice. Marele şi iubitul nostru duhovnic a suferit mult în ultimele luni, dar a fost lucid şi plin de bucurie pînă la capăt. Peste o lună ar fi împlinit 97 de ani. Dumnezeu să-l odihnească şi să-l ţină în ceata drepţilor Săi!

Later edit
Vă invit să citiţi aici un interviu cu Părintele Arsenie publicat de mine, în urmă cu patru ani, în Formula As.

UPDATE
Citiţi şi necrologul scris de dl Răzvan Codrescu pe blogul său. Din acesta extrag aici o precizare importantă, pe care numai din lipsă de timp n-am făcut-o eu însumi încă de ieri: "Data naşterii părintelui care figurează în cele mai multe surse oficiale, inclusiv în recenta Enciclopedie a Ortodoxiei româneşti (E.I.B.M.B.O.R., Bucureşti, 2010, p. 460). Cf. şi George Enache, „Trecerea prin veac a părintelui Arsenie Papacioc”, în rev. Rost, an  III, nr. 28, iunie 2005, p. 11 (număr închinat părintelui Arsenie), este 13 august 1914. Un recent comunicat de presă al Arhiepiscopiei Tomisului dă ca dată a naşterii sale 15 august 1913, nu ştiu pe ce temei." Data înaintată de Arhiepiscopia Tomisului a fost preluată şi de mai multe site-uri şi ziare.

Altceva: în numărul din această săptămînă al Formulei As (apare joi) voi publica o evocare mai largă a părintelui Arsenie, care mi-a fost foarte drag şi mult ajutător în momente importante ale vieţii. A fost cel cu ale cărui sfaturi şi binecuvîntări (alături de cele ale părintelui Gheorghe Calciu, care ne-a fost preşedinte de onoare, şi ale părintele Iustin Pârvu de la Petru Vodă, singurul care se mai află în viaţă) am fondat Asociaţia şi revista ROST.

10 Comentários:

Anonim spunea...

Dumnezeu sa-l odihneasca !

Anonim spunea...

Dumnezeu sa il odihneasca impreuna cu dreptii Sai.

Manuel spunea...

Dumnezeu sa-l aseze in ceata dreptilor sai!

Anonim spunea...

Fericit e Fiul care se întoarce Acasă!
Lumina s-a întors la lumină şi străluceşte în Soarele Vesnic.
Fie ca inimile celor care l-au cunoscut să simta mîngâierea luminii.
Cu cât e mai multă lumină în Cer cu atât se revarsă mai multă Lumină şi Milostivire peste pământ.


Arsenie Papacioc: „România are o mare misiune în lume... Trăim sau nu trăim, dar vom vedea că aşa este.”
http://www.flux.md/editii/201126/articole/12048/

Anonim spunea...

Cuvant al parintelui Calistrat cu ocazia trecerii la cele vesnice a parintelui Arsenie Papacioc:

http://www.parintelecalistrat.com/2011/07/in-tot-pamantul-iesit-vestirea-lui-si.html

si alte materiale video tot acolo

Table spunea...

Dumnezeu sa te odihneasca in pace, parinte Arsenie Papacioc
Sa iti fie tarana usoara :(

Anonim spunea...

Frate Claudiu, dar despre trecutul de legionar al parintelui Arsenie nu ne spui nimic? De ce oare nu avem curajul sa ne asumam istoria cu toate ale ei, cu momentele de adevarata barbatie ale marilor nostri duhovnici crescuti din bravii nostri legionari?

Unknown spunea...

@ Anonim:
Aici n-am avut timp sa scriu nimic despre biografia parintelui. Dar am scris in Formula As (numarul respectiv e pe piata deja), inclusiv despre episodul legionar. In afara de asta, am dat link la articolele despre parintele Arsenie publicate in ROST, in urma cu niste ani, cind i-am dedicat un numar al revistei. Acolo scrie de asemenea despre trecutul sau legionar. Am mai dat link si catre necrologul publicat de dl Razvan Codrescu, unde iarasi se regaseste (si) partea legionara a biografiei parintelui.
Oricum, deja incepe sa ma amuze cind cineva, oricine (dar mai cu seama cind e vorba de un anonim, care nici macar atita nu risca sa-si spuna numele) ma acuza de lipsa de curaj in dezvaluirea si asumarea istoriei.

Anonim spunea...

Nu pentru ca a fost legionar a fost mare duhovnic, nici nu e mai mic duhovnic pentru ca a fost legionar. Una e una (si s-a dus de mult), alta e alta (si ramane vesnic).

Unknown spunea...

@ Anonim (10.43):

Perfect de acord.