sâmbătă, 23 iulie 2011

Bădiliţă a trecut "juridic" la greco-catolici

Cristian Bădiliţă a trecut la greco-catolici. Scriitor şi doctor în istoria creştinismului timpuriu, el s-a făcut remarcat, în ultimii ani, din păcate, mai ales prin atacarea Bisericii Ortodoxe Române şi prin tot felul de abordări... literare ale ortodoxiei (care l-au făcut să fie, printre altele, de acord cu ÎPS Nicolae Corneanu cînd s-a împărtăşit la catolici). 
Ieri, a postat un text pe site-ul unei reviste electronice prin care anunţă că a trecut "sub jurisdicţia episcopiei greco-catolice de Oradea", susţinînd că şi acolo tot de ortodoxie e vorba, deci, în opinia sa, rămîne ortodox. Un asemenea gest este demn de al altui rătăcit care anunţa, acum cîteva luni, că se autosuspendă din BOR. Oamenii ăştia se cred într-un partid politic. Ce dacă îl schimbă pe unul cu altul, de vreme ce ideologia e aceeaşi?
Să vedem însă partea bună a trebii: măcar de-acum nu mai există confuzii. Deşi, la cît de intempestiv e, Bădiliţă se poate răzgîndi oricînd.

18 Comentários:

Vania spunea...

Nu-i tocmai o surpriză.
Sper ca, fiind mai aproape de catolicism, să se pună pe lucru nemţesc, ştiinţific, aşa cum a mai făcut-o. Căci avem mare lipsă de lucrări precum Septuaginta românească, la care Bădiliţă a avut un aport însemnat...

Răzvan Codrescu spunea...

Că a trecut la greco-catolicism sau ar trece la baptişti sau la penticostali (cînd eşti aşa de deştept, totul se poate), d-l Bădiliţă are ortodoxia la purtător, cum s-ar zice, căci ortodoxia nu mai este ce este ea, ci este ce i se pare d-lui Bădiliţă...

Anonim spunea...

Aportul ăstuia a constat în... prefeţe. A se vedea şi ironia fină a lui Foarţă din Cartea Psalmilor.

Mizerabilu'

Răzvan Codrescu spunea...

Aventurile religioase ale d-lui Bădiliţă sînt una, iar competenţele sale culturale sînt alta. Aici mă alătur speranţei lui Vania.

Anonim spunea...

Dureros... dar pana la urma Badilita are dreptate!Ca "oi"cuvantatoare cautam glasul adevaratului Pastor!P.S.Virgil cu siguranta intrupeaza principiile evanghelice mai autentic decat multi"printi"ortodocsi plini de aroganta,despretuitori fata preoti,fata de intelectualii Bisericii, ce traiesc "votul saraciei "inbracati in "porfira si vison"ce l-ar face invidios si pe bogatul nemilostiv!Ce au semanat ...,din pacate culeg !

Anonim spunea...

O alegere normala,atat timp cat ortodoxia nu mai ofera nimic! E o palama data purtatorilor de mitra! Tata e preot in Arhiepiscopia Bucurestilor si nu a putut sa vorbeasca niciodata cu Arhiepiscopul Daniel! Imi spunea ca e mai usor sa mearga la Roma si sa vorbeasca cu papa! Felicitari,Domnule Badilita! P.S.Un "omagiu" dezgustator la Patriarhie cu ocazia zilei "preafericitului"! Spectacole de prost gust,copii ale unor vremuri pe care nu vrem sa ni le mai reamintim! Parca eram in Coreea de Nord! Omagiu preafericitului iubit !

Bloggoslovul spunea...

Confundati - simptomatic - o problema institutionala cu o problema mistica.

Anonim spunea...

O alegere până la urmă... inspirată!Poate e bine să fie cunoscut că episcopul gr.-cat. de la Oradea,Virgil,este un om remarcabil:respectuos,cuviincios,apropiat și cu dragoste față de preoți și credincioși.Își conduce singur mașina la sfiniri de biserici,își coboară din mașină bagajele,fără spectacol la sfintele slujbe,pe scurt, un om normal! Anormali sunt episcopii aroganți,disprețuitori,falși,mândri de ei înșiși ce-și oferă mâinile spre lins de dimineața până seara în numele lui Iisus Hristos,cu suite și spectacol la sfintele slujbe precum o matcă în stup căreia trântorii îi dau din aripi ca să-și depună ouăle!În atitudinea sa, Bădiliță ,a tras un grav semnal de alarmă!

Răzvan Codrescu spunea...

Mă tem că este confuzia din care s-a născut şi pe care stă greco-catolicismul (dacă nu cumva şi romano-catolicismul însuşi).

Anonim spunea...

Nu confund nimic,e o stare de fapt in BOR !Probabil ca in viitor aceasta infailibilitate a "printisorilor" va fi ridicata la rang de dogma! Deja e o mare impietate sa spui ceva rau de "stapan"! A te lingusi ,a minti, deja sunt lucruri concrete in jurul "preasfintilor" BOR !

Anonim spunea...

@ Razvan Codrescu

Eu cred ca este confuzia din care s-a nascut protestantismul. Si implicit, confuzia din care s-a nascut si Badilita. Care s-a nascut protestand.

Raskolnikov

Paul Slayer Grigoriu spunea...

Este evident ca au aparut provocatorii "curajosi". Este adevarat ce s-a spus, domnilor, faceti o grava confuzie! Ortodoxia este credinta cea dreapta, toate celelalte, oricat de asemanatoare in forma, sunt abateri, cazute, la o adica, sub anatema. Adevarul credintei nu tine de vrednicia oamenilor intr-un moment istoric sau altul. E ca si cum am spune ca daca un ucenic din vremea petrecerii Mantuitorului pe pamant s-ar fi reintors la iudaismul riguros, ar fi fost corect, pentru ca printre cei 12 era un tradator ca Iuda si un oscilant ca Petru, in timp ce fariseii aveau oameni remarcabili, ca Gamaliel. Sa nu fie! Sa nu amestecam planurile. Dar sunt convins ca multi dintre cei care se prefac ca nu pricep stiu aceste lucruri si posteaza aici doar ca sa provoace. Numai ca unul sau altul putem sa cadem, dar Biserica lui Hristos - cea ortodoxa, adica - nu va fi biruita nici de portile iadului.

Anonim spunea...

Da, sigur. Sa plece de la fanariotii nostri si sa se duca la pedofilii lor.

Greco-catolicismul, la fel ca si bdilitismul, s-au nascut din apetitul elitei pentru burse si integrare europeana. Nu din vreo iluminare de natura teologica. Altminteri, e usor sa te tot plimbi din loc in loc, pe motiv ca te agaseaza babele proaste si popii arghirofili. Mai greu e sa-ti duci crucea, acolo unde te-a asezat Dumnezeu.

Tutancamon

Anonim spunea...

Omul a spus ca e nemultumit de "mundanizarea" BOR, lucru vizibil pentru orice credincios ! Merita felicitat pentru curajul de a spune lucrurilor pe nume! Refuza sa accepte dictatura pseudocalugarilor din BOR ! Personal il felicit si-l voi pretui tot mai mult! Din respect pentru tata ,care e preot ortodox, nu il urmez pe domnul Badilita !

Anonim spunea...

@ Anonimul de la 20:51

Ah, ca mundanizarea Bisericii Catolice de dupa Vatican II nu e evidenta!

Tutancamon

Răzvan Codrescu spunea...

Ăstora, orice le-ai spune, o ţin creanga cu ideea lor fixă. Nu sunt confunzi, ci de-a dreptul imbecili (etimologic: slabi de minte), adică incapabili să realizeze că se află în confunzie de planuri. Cu unii ca aceştia discuţia nici nu-şi mai are rostul.

Bloggoslovul spunea...

A spune că ortodoxia trebuie părăsită din pricina arghirofiliei unui mitropolit e una cu a spune că catolicismul trebuie părăsit din pricina pedofiliei unui cardinal. Or, nici ortodoxia nu stă în arghirofilia unuia, nici catolicismul în pedofilia altuia. O spirituaslitate se judecă prin temeiurile ei mistice, dogmatice, liturgice, nu prin conjuncturile ei omeneşti.

Anonim spunea...

Aflam ca Dl. Badilita ar fi "trecut" la greco-catolicism. Stim ca fost de fapt intotdeauna. Ce a facut acum este doar gestul pe care toti "convertitii" sunt obligati sa-l faca: sa blasfemeze "oficial" ceeace au lasat in urma. Bursele nu se dau pe gratis.