miercuri, 29 iunie 2011

Martirajul din temniţele comuniste. Expoziţie foto-documentară, lansare de carte şi colocviu

Luni 27 iunie 2011, începînd cu ora 19.00, la Biblioteca ASTRA din Sibiu, la invitaţia d-lui director Ioan Onuc Nemeş, Asociaţia "Rost" a deschis expoziţia itinerantă Pe drumul Învierii, închinată memoriei martirilor creştini din temniţele comuniste. 
Expoziţia redă, în documente şi fotografii din arhivele Securităţii, felul în care au fost prigonite pentru credinţa lor şase personalităţi-reper ale Bisericii Ortodoxe Române, în timpul regimului comunist: Ierom. Arsenie Boca, Arhim. Arsenie Papacioc (singurul care mai trăieşte), Ieroschim. Daniil de la Rarău (Sandu Tudor), Pr. Gheorghe Calciu, Valeriu Gafencu şi Ioan Ianolide.
Sibiul este al 17-lea oraş în care este organizată această expoziţie, după Bucureşti, Constanţa, Slobozia, Brăila, Galaţi, Tecuci, Chişinău, Iaşi, Vaslui, Târgu Neamţ, Piatra Neamţ, Suceava, Bacău, Arad, Oradea şi Cluj-Napoca. Va putea fi văzută de sibieni pînă pe 10 iulie, intrarea fiind liberă.
Vernisajul de  luni a fost urmat de lansarea a două cărţi apărute recent, în colecţia "Cruciaţii secolului XX" a Editurii Christiana din Bucureşti: Piteşti - Centru de reeducare studenţească, de Dumitru Bacu, şi Cumplite încercări, Doamne! (Anii de mucenicie ai temniţelor comuniste), de Marcel Petrişor, şi de un colocviu pe tema martirajului creştin în universul concentraţionar din România anilor 1948-1964. În cele trei momente ale amplei manifestări (la care au asistat aproximativ 300 de persoane timp de peste trei ore), au vorbit: profesorul şi scriitorul Marcel Petrişor (preşedinte al Senatului "Rost"), Demostene Andronescu (Bucureşti, membru al Senatului "Rost"), Vasile-Jacques Iamandi (Bucureşti, membru al Senatului "Rost"), dr. Dionisie Stoinescu (Paris), pr. Gheorghe Bogdan (Sibiu), Ilie Berghezan (Sibiu), supravieţuitori ai temniţelor comuniste, pr. prof. Dorin Zosim Oancea (fiul regretatului părinte Zosim Oancea, fost deţinut politic şi  creatorul muzeului de icoane pe sticlă de la Sibiel),  Răzvan Codrescu (preşedinte de onoare al "Rost") şi subsemnatul. Principal organizator şi moderator al acţiunii a fost prof. Mirona Tatu.
Întîlnirea a fost pusă sub patronajul moral al regretatului veteran de război şi fost deţinut politic Gabriel Constantinescu (1921-2010), directorul timp de 20 de ani al publicaţiei sibiene Puncte cardinale, care a fost reprezentat de d-na Maria Blaj-Constantinescu (la rîndu-i fostă deţinută politic în temniţele pentru femei de la Ciuc şi Mislea).
De la stînga la dreapta: Răzvan Codrescu, Ilie Berghezan, Mirona Tatu, Marcel Petrişor, Pr. Gheorghe Bogdan, Pr. Prof. Dorin Zosim Oancea, Demostene Andronescu, Jaques Vasile Iamandi şi Claudiu Târziu.


LATER EDIT
O primă relatare a manifestării a apărut în Ziarul Lumina. Plăcută surpriză, trebuie să recunosc.


1 Comentário:

Anonim spunea...

Foarte frumos ai spus:
"Fără dragoste nu este posibil şi nu are rost nimic. Cu dragoste de Dumnezeu, de aproapele, de neam şi de ţară, putem muta munţii din loc. Aceşti mari oameni nu trebuie să rămână doar nişte fotografii pe perete, ci persoane vii, care sunt cu noi în duh şi care pot să ne călăuzească spre o viaţă bună şi să ne spună la apusul nostru că nu am trăit degeaba"

Te rog sa le povestesti oamenilor si despre Muntele Sfintei Treimi. Toti trebuie sa stie ca Dumnezeu este cu noi si ne salveaza. Toti suntem ai lui si simt ca si tu ai inteles asta. Dumnezeu are un plan cu noi si cu acest Munte si are nevoie de fiecare dintre noi.
Despre Nusfalau am aflat pe 17 iunie, cand am fost la . La intoarcere, privind cerul din autobuz am vazut ca din soare se desprinde alte trei discuri. Cei care au mai fost acolo au vazut doar doua. Daca te intereseaza, mai povestim.

Multumesc.