luni, 13 iunie 2011

Dacismul în propaganda comunistă

In anul 1980 aveau sa se materializeze hotararile unei plenare a PC care hotarase, cu trei ani mai devreme, sa se aniverseze, la scara nationala, 2050 de ani de la crearea primul stat centralizat dac condus de Burebista, chiar daca nu exista nici un document care sa certifice exactitatea acestei date istorice.
Astfel ca, in acel an omagial, s-au organizat conferinte, simpozioane stiintifice, au fost lansate emisiuni filatelice, au avut loc dezbateri la radio sau televiziune, avand ca scop declarat, enuntat chiar in documente, obtinerea de noi marturii cu privire la geneza, evolutia, organizarea si dezvoltarea primului stat centralizat dac.
Spectacolul grandios de pe fostul stadion al Republicii era finalul unei campanii propagandistice lansate inca de la inceputul anilor 60 si care avea sa proclame, nici mai mult nici mai putin, decat filiatia comunistilor romani din stramosii daci.

TVR1, "Omul si timpul", 4.06.2011
Rubrica: "Mapa speciala"
Redactor: Rafael Udrişte

5 Comentários:

alexander spunea...

din pacate, urmari nefaste ale acestei politici bantuie si azi. avem de suferit noi, ca popor, dar si intreaga istoriografie romaneasca. pe de alta parte, ceva bun s-a produs atunci, in sensul ca s-or fi acordat fonduri pentru cercetare, arheologie etc.

astazi insa asistam la o adevarata epidemie a "dacismului&stiinte secrete", tot felul de grozavii care iti zbarlesc parul, pielea si neuronii!! iar asta e mult mai grav si decat dacismul "comunist-nationalist"!

e plin netul de site-uri cu dacia "secreta", antroposofie etc etc.

si dupa cum se poate vedea si la toti ciracii corutisti, toate interpretarile, toate "iluminarile" au obligatoriu componenta violent anti-crestina!

Unknown spunea...

@ alexander:

Ai dreptate. Solutia ar fi ca istoricii si arheologii nostri sa se invredniceasca de fapte eroice pina si in ceas de criza financiara, sa scoata la iveala adevarata istorie a dacilor si sa o contrapuna atit propagandei politice cit si prozelitismului "spiritual" :D
Din cite stiu, n-au pierit idealistii... :)

Iulian Capsali spunea...

Asistam la o ciudatenie: despre daci nu se mai vorbeste decat maniheist. Ori sunt buricul lumii si apti pentru a forta penibile si suprarealiste ezoterisme securisto-comuniste (stil Corut), sau se considera ca au fost niste albatici carora nu merita sa le mai acorzi importanta. Dragii mei, cine a fost la Roma nu poate sa nu fi fost frapat de multimea de statui ce-i reprezinta, de Coloana a lui Traian (la prima vizita era acoperita de schele, dar la a doua am vazut-o in toata splendoarea), de Arcul lui Constantin cel Mare, Museo Capitolini etc. Pai daca erau niste salbatici, meritau atata cheltuiala ca sa-i nemureasca in marmura tronand pe monumente din centrul capitalei de atunci a lumii?
Studiile serioase despre lumea traco-daca sper sa se realizeze de acum incolo, desi pana astazi au aparut cateva studii importante dar care nu mai sunt mentionate sau sunt trimise in derizoriu de pseudosavanti care delireaza bombastic. Dacii, dupa V Parvan, nu si-au gasit inca istoricul care sa-i pretuiasca si sa-i inscrie in sfera normalitatii academice.

Paul Slayer Grigoriu spunea...

Este una dintre fatetele asa-zisului patriotism (unii ii spun chiar nationalism) al unor lideri comunisti si in special al lui Ceausescu. Ar fi necesar un studiu care sa lamureasca odata pentru totdeauna si problema asta. "Nationalismul" lui Ceausescu sau al unei anumite perioade dejiste nu este decat o latura a setei de putere, o ilustratie paranoida a deturnarii iubirii de neam si tara. Si, pe langa toate acestea, un nationalism, fie el si sincer, atunci cand nu e crestin da repede intr-un paganism idolatru.

Georgiana T spunea...

Sper ca ne vom gasi echilibrul ca popor...Dacii nu au pierit asa cum le place unora sa creada! :)