sâmbătă, 5 martie 2011

Ortodoxie şi naţionalism la Radio România

În emisiunea Actualitata credinţei, din 27 ianuarie a.c., de la Radio România Actualităţi, realizatorul Cristian Curte a pus problema legăturii dintre Ortodoxie şi naţionalism. Invitaţii săi, scriitorul Sorin Lavric şi teologul Radu Preda, au făcut nuanţări foarte importante.
"Nu poţi să crezi în Dumnezeu decît  dinlăuntrul etniei şi a patrie tale. Trebuie să stai cu picioarele pe ceva particular. Nu cred că există o contradicţie între sentimentul naţional şi credinţa în Dumnezeu. [...] Ortodoxia este mai puţin docilă la această campanie de sterilizare religioasă a cetăţenilor Europei. Ortodoxia este încă vie. [...] Ortodoxia este privită ca o fortăreaţă care nu se lasă cucerită." - spune Sorin Lavric.
Iar Radu Preda: "Poţi să-ţi iubeşti patria iubindu-L pe Dumnezeu. Problema intervine atunci cînd  iubirea de patrie e mai puternică decît iubirea de Dumnezeu. Aş face distincţia între patriotism, care are o coloratură eminamente pozitivă, şi naţionalism, care este, aşa cum ştim, asociat îndeobşte cu un sens negativ. Or patriotismul presupune conştientizarea diferenţelor şi a bogăţiilor etnice, lingvistice, culturale lăsate de Dumnezeu în creaţia Sa. Din acest punct de vedere, patriotismul şi credinţa n-ar trebui să se excludă. Problema delicată începe acolo unde naţionalismul ia locul patriotismului. [...] Biserica a condamnat punerea iubirii de ţară mai presus de iubirea de Dumnezeu."

1 Comentário:

Anonim spunea...

Biserica grecoteilor. De aia e vorba! Aia a început să-i acuze pe vlahi de filetism din momentul în care Grecia a dobândit un imens teritoriu prin care şi-a triplat dacă nu chiar quadruplat spaţiul. Şi hop! de atunci vlahii n-au mai avut voie să aibe biserici, şcoală, presă în limba lor. Deşi până atunci avuseseră şi nu erau "filetişti".