duminică, 15 august 2010

Mesajul Mitropolitului Bartolomeu la Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului

Preasfintite Părinte,

Preacuviosi si Preacucernici Părinti,

Iubitii mei fii sufletesti,


Cu regretul de a nu putea fi prezent între frătiile voastre si de a împărtăsi împreună bucuria pe care Maica Domnului o revarsă din prea plinul milostivirii ei la acest praznic, vă adresez binecuvântările mele arhieresti si vă asigur că sufleteste sunt alături de soborul de slujitori si de toti pelerinii veniti să se închine Icoanei de la Nicula.

Nu multi sunt cei ce stiu că Nicula este unul din cele mai vechi asezăminte monahale în spatiul românesc. Atestată documentar în 1552, ea îsi rotunjeste, acum, patru secole si jumătate de existentă, trăire duhovnicească si roadă misionară, aici, în pieptul Transilvaniei, ca o inimă care bate tăcând si grăieste zbătându-se. Aspre vremuieli au venit si peste ea, ca peste întregul Ardeal, dar fiinta ei a rămas neclintită, asemenea stejarilor care-i stau de strajă - unii, poate, de o vârstă cu ea - cu fruntile proptite-n cer si rădăcinile-n pământ. Nicula e icoana neamului.

Desigur, faima ei se datorează, în cea mai mare măsură, icoanei Maicii Domnului, zugrăvită în 1681 de către popa Luca din Iclod si care în 1699 s-a dovedit si făcătoare de minuni. Mănăstirea este astăzi cel mai mare centru de pelerinaj din România; spre ea se îndreaptă, zi de zi si săptămână de săptămână, lungi convoaie de credinciosi din toate laturile tării, culminând cu hramul din 15 august, când zeci si chiar sute de mii de închinători, popositi în uriasul amfiteatru natural, priveghează toată noaptea cu lumânări aprinse si imnuri de laudă, în întâmpinarea Liturghiei arhieresti. Cine oare a văzut atâta lume si nu s-a cutremurat de atâta credintă?

Si totul pentru ea, Maica Domnului, ce stă pururea rugătoare către Fiul Său, dar în acelasi timp este si rămâne împreună cu noi, căci prin ea ne‑am rostit optiunea pentru mântuirea prin Iisus Hristos si tot prin ea nădăjduim întru neputintele noastre. Poate că de aceea Maica Domnului ne si este atât de dragă. În vreme ce pentru Domnul Hristos avem un dublu sentiment, de iubire pentru Mântuitor, dar si de teamă pentru Judecător, pentru ea nu avem decât unul, cel de iubire, pentru aceea care niciodată nu va judeca, ci pururea se roagă pentru noi.

Fie ca binecuvântarea Domnului să se reverse din prea plinul rugăciunilor Maicii Sale asupra frătiilor voastre si a familiilor voastre, acum si în veci.

BARTOLOMEU

Arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului,

Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului

1 Comentário:

Anonim spunea...

Multumesc !

A.