duminică, 7 martie 2010

Gabriel Constantinescu s-a adăugat oastei românilor din cer

În seara zilei de sîmbătă 6 martie 2010, acasă la Sibiu, după o lungă agonie, s-a stins din viaţa aceasta fostul prizonier de război şi deţinut politic Gabriel Constantinescu, întemeietorul şi directorul revistei Puncte cardinale (1991-2010).

Încă din toamnă, cînd l-am sărbătorit la împlinirea vîrstei de 88 de ani, era ţintuit la pat de boala necruţătoare (cancer pulmonar, cu metastază la creier).
În numărul jubiliar al Punctelor cardinale din ianuarie-februarie 2010 (ultimul pe care a apucat să-l vadă ieşit de sub tipar), ce a marcat intrarea în cel de-al douăzecilea an de apariţie neîntreruptă, i-a fost publicat cel din urmă interviu. Îl postez şi aici, cu înfiorată reverenţă, ca pe testamentul său moral-spiritual, chemînd la rugăciune pentru sufletul pornit spre vămile văzduhului şi pentru mîngîierea familiei îndurerate (Maria Constantinescu; Ligia, Toma şi Andreea Banea; Eugenia, Oscar şi Cristina Auner).
Slujba de înmormîntare va avea loc marţi 9 martie, de la ora 13.00, la Catedrala Episcopală “Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din str. Gh. Dima (Sibiu).
Punctele cardinale – care l-au preocupat pînă în ultimele clipe viaţă – vor continua să apară, cu efortul conjugat al familiei, al redacţiei şi al prietenilor apropiaţi, pe tot parcursul acestui an, aşa cum şi-a dorit şi a lăsat cu limbă de moarte. (R. C.)

5 Comentários:

Anonim spunea...

Dumnezeu sa-l odihneasca!
A.

Mihail preotul spunea...

Dumnezeu sa il odihneasca cu dreptii si sa ridice in locul lui alti oameni vrednici!

Anonim spunea...

I-am citit cu real interes si infiorare articolele foarte lucide din Puncte Cardinale, cat si cartea "Sah la rege". Sper ca familia sa reuseasca sa stranga in paginile unor noi carti munca de-o viata a acestui marturisitor.

Dumnezeu sa-l odihneasca in pace.

Iulian Capsali spunea...

Ne pierdem dreptii unul dupa altul. Dumnezeu l-a luat in ziua liturgica a Duminicii Sf. Cruci. Asta spune destul.

florin chiver spunea...

O veste foarte trista, Claudiu.
Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca. A fost o personalitate remarcabila , de care m-am simtit foarte apropiat, prin intermediul "Punctelor Cardinale".