vineri, 5 martie 2010

Demisii, promisiuni şi nedumeriri

Un semn foarte prost pentru Vladimir Tismăneanu şi Ioan Stanomir, noii şefi ai Institutului de Investigarea Crimelor Comunismului şi pentru Memoria Exilului Românesc - struţo-cămila născută din pixul lui Boc. Ştefana Bianu, Doina Cornea, Dennis Deletant, Radu Filipescu şi Radu Ioanid au demisionat din Consiliul Ştiinţific al IICCR devenit IICCMER. Şi sînt convins că nu din pricina "executivului" Stanomir - pe care probabil nici nu-l cunosc -, ci pentru a lua distanţă de monopolistul anticomunismului Tismăneanu - pe care probabil îl cunosc prea bine.

Motivele invocate de istoricul Dennis Deletant, făcute publice în 22, cred că sînt împărtăşite şi de ceilalţi demisionari: "Motivul demisiei mele a fost că nu am fost consultat în prealabil despre modificarea fundamentală a statutului IICCMER, care omite punctul f) din articolul 3 (Hotărâre 1372 din 18 noiembrie 2009), care permitea IICCMER să sesizeze organele de cercetare penală privind acţiunile care au lezat drepturile şi libertăţile omului în perioada dictaturii comuniste. Tocmai acest aspect al activităţii IICCMER era una din sarcinile principale - sunt, bineînţeles, şi altele - ale unei instituţii cu titlul Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului din România. [...]

După părerea mea şi a altora, este imperios necesară depolitizarea IICCMER. Înlocuirea unui grup politic cu un altul la conducerea unei instituţii nu poate decât să convingă un specialist străin că ştiinţa istorică din România este aservită unor interese politice şi personale, ceea ce este o situaţie arhicunoscută celor care au trăit sub comunism. Problema politizării IICCMER va rămâne una dintre sursele tensiunilor legate de natura forurilor instituţionale sub a căror egidă cercetarea istoriei din România se desfăşoară."

Noua conducere a IICCMER a dat un comunicat în care promite că institutul îi va cerceta mai departe pe criminalii comunişti, pe care îi va trimite în faţa instanţei şi, mai mult, îi va cerceta şi pe cei neocomunişti, din timpul revoluţiei şi al mineriadelor. Cum va face asta, cînd nu are atribuţii prin documentele de funcţionare ale Insitutului?

Şi o altă problemă, pusă elegant de scriitorul Dorin Tudoran: "Ne bucură să aflăm că s-a dat undă verde investigaţiilor şi cercetărilor atât de necesare, dar ar fi bine să înţelegem cine şi de ce a poprit până acum miraculos eliberata undă."

1 Comentário:

Chent spunea...

Prin transformarea acestui institut societatea romaneasca face un mare pas inapoi. Din nefericire majoritatea conationalilor nostri nu realizeaza dimensiunile acestei involutii, si, probabil, chiar daca ar intelege, nu s-ar intampla nimic.