marți, 12 februarie 2008

PS Petroniu si PS Irineu, propusi pentru Episcopia Salajului

Sinodul Mitropoliei Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, intrunit azi, sub presedintia Inaltpreasfintitului Arhiepiscop si Mitropolit Bartolomeu, impreuna cu membrii Adunarii Eparhiale a Eparhiei vacante, i-a desemnat candidati pentru scaunul de episcop al Salajului pe: PS PETRONIU SALAJANUL, Arhiereu vicar al Episcopiei Oradiei. PS IRINEU BISTRITEANUL, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului.Numele celor doi ierarhi desemnati vor fi inaintate Sfântului Sinod, pentru alegerea noului Episcop al Salajului.
Dupa umila mea parere, ambii ierarhi sint foarte buni. Si sper ca in aceasta eparhie sa iasa cineva care nu-si va da arama pe fata abia dupa alegeri.

In alta ordine de idei, Sinodul Mitropolitan a transmis un comunicat in care a reluat apelul public al Mitropolitului Bartolomeu din 6 februarie 2008 adresat ministrului Educatiei, Cercetarii si Tineretului pentru mentinerea religiei ca obiect de studiu obligatoriu in ciclul liceal. Sinodul Mitropilitan «reaminteste tuturor factorilor politici si sociali responsabili ca Religia nu e proprietatea Statului, nici a Ministerului si nici a Bisericii ca institutie; ea este un dat fiintial al poporului român, pastrat de-a lungul a doua milenii, marturisit de tinerii martiri din Decembrie 1989 si nu poate constitui obiect de negociere si compromisuri.
In consecinta, ierarhii ardeleni cer ca ora de religie sa fie predata in intregul ciclu primar, gimnazial si liceal, adica in clasele I-XII, si adreseaza un apel catre Bisericile surori, catre opinia publica din România, catre parintii carora nu le este indiferenta soarta copiilor lor si a societatii de mâine si nu in ultimul rând catre elevi sa-si exprime sau reinnoiasca demersurile pentru pastrarea neatinsa a orei de religie in scoala. De asemenea, apelul se adreseaza si tuturor institutiilor statului ca sa-si asume responsabilitatea in rezolvarea acestei probleme de importanta vitala pentru existenta si destinele poporului român.»

1 Comentário:

Anonim spunea...

Ferice de Mitropolia Clujului cu asemenea ierarhi! Sa dea Dumnezeu sa se primeneasca si celelalte Mitropolii/Episcopii cu oameni vrednici si cu frica lui Dumnezeu!