miercuri, 13 februarie 2008

Documentar despre "reeducarea" de la Pitesti

Pe YouTube este postat un documentar foarte interesant, cu atit mai mult cu cit e facut de un strain pentru strainatate, in limba engleza, despre "reeducarea" din puscaria comunista de la Pitesti.
Nu stiu inca cine l-a produs si daca a fost difuzat la vreo televiziune. Insa, merita vazut, mai ales pentru ca accentueaza asupra laturii mistice a "reeducarii", asupra implicatiilor duhovnicesti.
Autorul, Jim Murphy, a intervievat trei supravietuitori (la acea data) ai "reeducarii" de la Pitesti: Parintele Gheorghe Calciu, Parintele Roman Braga si Dr. Nicu Ionita.
Vedeti documentarul in cele patru parti, cu durata intre 7 si 10 minute fiecare: 1, 2, 3, 4.
Si comentati, va rog! Sa va fie de folos!

7 Comentários:

Anonim spunea...

Da, a fost difuzat pe un post local de televiziune, din Baia Mare. L-am vazut de doua ori. Merita vazut si revazut! E impresionanat. Virgil Ierunca a scris "Fenomenul Pitesti", carte ce m-a cutremurat, dar in film auzi si vezi oamnei care au trait acele experiente teribile. Cum se poate copia de pe YouT.?

Pariziana spunea...

Petru mine e o binecuvantare sa-l vad prima oara pe Parintele Calciu, si o rusine ca mi-l arata un american si nu romanii. Ce e extraordinar e ca Parintii Calciu si Braga au lumina pe chip si radiaza in timp ce noi suntem incruntati si inraiti; cu siguranta ne sfintim prin suferinta si lupta, si cred ca Dumnezeu isi pregateste poporul pentru inviere, numai sa avem putere sa supravietuim "torturii" capitaliste ce este si ce va creste.

Anonim spunea...

Si in Galati a fost difuzat pe un post de televiziune local pe care isi fac reclama evanghelistii si spre rusinea nostra de ortodocsi .... tot ei l-au dat spre difuzare; de acolo a fost preluat "prin metode specifice" si pus pe internet.

Anonim spunea...

E bine ca s-a realizat si ca putem vedea un astfel de film, chiar daca americanii l-au facut. Asa au aflat si ei despre ce s-a petrecut in Romania in acei ani, si chiar mai mult decat atat, au cunoscut oameni ca parintele Calciu si Braga, adevarati crestini ortodocsi. Ar fi bine daca filmul ar putea fi vazut de cat mai multi oameni, pentru ca sunt multi romani care nu stiu ce s-a intamplat la Pitesti. Si nu ma refer neaparat la tineri, care mai au o sansa de a afla (de la scoala, facultate), ci la cei mai in varsta.
Doamne ajuta!

Anonim spunea...

@anonim: ai mai multe posibilitati de copiere de youtube. uite doua:
1. www.zamzar.com pe site primesti toate detaliile. in principiu copiezi URL-ul, alegi varianta de conversie a fisierului, pui adresa ta de mail unde vei prinmi un link de unde descarci fisierul dorit.
2. iti descarci in pc programelul "youtubedownloader". apoi te descurci singur ca e simplu :)

florin chiver spunea...

Am aflat pentru prima oara detalii despre infioratorul experiment Pitesti din cartea lui Dumitru Bordeianu, "Marturisiri din mlastina disperarii".Auzisem, fireste, si mai inainte de ororile de acolo, dar acea carte mi-a dezvaluit intreaga tragedie a nefericitilor aruncati in iadul bolsevic...
Documentarul mi se pare bine realizat, emotionant; dar nu-mi pot ascunde amaraciunea starnita de trecerea sub tacere a faptului,real, ca cei torturati au fost in majoritate legionari sau simpatizanti legionari...iata, probabil, o mostra a noii dictaturi numita..."corectitudine politica".

Anonim spunea...

http://www.transfer.ro/storage/c57eba9a72.zip

aici este documentarul in forma completa, valabil o saptamana.