Nostalgicilor comunişti, ceva pentru memorie. Pentru bun simţ n-am nimic să le ofer
22 de ani de la căderea regimului Ceauşescu. Mulţi bătrîni privesc cu nostalgie în urmă, zicîndu-şi că rău a fost cu dictatorul dar şi mai rău e fără el. Au uitat frigul din case, programul de întreruperi de curent, foamea îndurată - toate pentru ca ţara să economisească bani, să-şi plătească datoriile externe şi să finanţeze proiectele faraonice şi inutile sau neviabile ale preşedintelui republicii. Au uitat frica de a rosti în public vreun adevăr împotriva tiraniei sau vreo mărturisire de credinţă, pentru care îi păştea puşcăria. Au uitat că n-aveau dreptul să călătorească decît cel mult în ţările socialiste şi numai cu voie de la Securitate. Au uitat destinele mutilate sau sfîrşite în puşcării, colonii de muncă forţată sau domiciliu obligatoriu. Au uitat bisericile dărîmate. Au uitat bătrînii aceştia pînă şi faptul că nu aveau ce vedea la televizor - idolul multora dintre ei azi. [Măcar tinerii au palida scuză că n-au trăit vremurile acelea şi la şcoala care se face azi... Scuza asta însă nu funcţionează şi în cazul tinerilor intelectuali comuniştii de cafenea, care îşi vîntură ideile criminale în spaţiul public fără să indigneze prea multă lume. Ei ştiu bine adevărul, dar îl ocultează din interese diverse.]
Pentru împrospătarea memoriei tuturor, iacată mai jos programul postului naţional de televiziune şi a celui de radio pentru ziua de Crăciun a anului 1989. Poate că acest colţ de ziar le va reaminti unora şi celelalte privaţiuni din timpul comunismului, iar celor neştiutori le va stîrni curiozitatea de a afla mai multe. Nu, noilor comunişti nu le va crăpa obrazul de ruşine, ci vor spune că "Ceauşescu a întinat idealurile comunismului", odată cu tovarăşul Iliescu.
12 Comentários:
Programul Romaniei s-a schimbat in 22 decembrie asa ca pe 25, de Craciun, am vazut altceva la televizor. Ceva legat de Targoviste...
D-le Tarziu, dumneata nu intelegi ca nostalgia oamenilor nu este pentru comunism. Ci este pentru un nivel de trai care nu mai poate fi atins niciodata. Pentru dreptate sociala, pentru concediile pe care si le putea permite oricine, pentru mancare care era pe toate drumurile(faceti abstractie de ultimii ani). Daca in sistemul d-voastra de valori televiziunea ocupa asa un loc important, eu va aduc aminte ca inainte lumea se batea pe carti, devora literatura romana si universala.
Citind articolul d-voastra, mi-am intarit convingerea ca niciodata, dar niciodata bogatul nu crede saracul si satulul nu crede celui flamand,
Probabil ca taxele impuse de regim(sprijinit si de d-voastra in campaniile trecute) nu va afecteaza, pretul la gaz si la electricitate nu va sperie, dar poporul? De unde sa plateasca? Pacat ca nu disting nici urma de compasiune pentru marea majoritate pauperizata.
@ Big Ben:
Asa e. Numai ca si in anii de pina atunci Craciunul era "sarbatorit" la televiziune la fel.
@ Ion de la Chiuiesti:
Nu stiu ce anume va face sa credeti ca sint un om bogat, dar va asigur ca tot dintr-un salariu traiesc si eu, din pacate. Spre deosebire de epoca pe care o jeliti, astazi as fi putut fi bogat, daca as fi stiut si m-ar fi preocupat sa fac bani. Inainte de '89 insa puteai fi o minte stralucita in afaceri, ca n-aveai voie sa faci nimic. Va mai amintiti?
Televiziunea nu reprezinta nimic pentru mine, dar stiu ca ocupa un loc central, iarasi din pacate, in viata multor romani si mai ales a celor de o anumita virsta. De aceea am dat acest exemplu.
In rest, sint curios pe care drumuri se gasea mincarea in comunism (cu exceptia intervalului de oarecare normalitate dintre sfirsitul anilor '60 si o parte din anii '70, ani in care am continuat totusi sa avem detinuti politici si in care a inceput darimarea de biserici).
Si da, lumea se batea pe carti (poate tocmai pentru ca partidul nu le dadea nimic la televizor), numai ca avea grija cenzura sa nu se tipareasca prea multe titluri bune, iar din alea care razbateau in piata o parte erau date obligatoriu la pachet cu maculatura politica, iar o parte erau retrase dupa citeva saptamini, cind Partidul si/ sau Securitatea se sesizau asupra continutului "dusmanos".
Lumea normala la cap, stimate domn, vede ca azi, cit de rau este, e totusi ceva mai bine decit atunci. Macar ai libertatea sa spui ce nu-ti place si sa protestezi, ai libertatea sa pleci la munca in alta parte de lume, ai libertatea sa incerci sa schimbi sistemul intrind in politica si, nu in ultimul rind, ai libertatea sa mergi la biserica sa te rogi lui Dumnezeu pentru un viitor mai bun. Nu e mult, dar e normal. Ce-o fi atit de greu de priceput ca in comunism nu era posibil tocmai normalul?
Viermele suspină după cloacă, e mediul lui natural, n-ai ce să-i faci. Cînd elogiază cloaca, e sincer: smîrcul era cald, putoarea chiar îi dădea voluptăţi, exista o oarecare egalitate între viermi. În sistemul lui de referinţă, deci, viermele are dreptate, chiar dacă alţii nu sînt dispuşi să i-o dea. Norocul este că nu-s doar viermi pe lume.
Un om îşi poate schimba condiţia, mentalitatea, destinul. Un vierme - nu. Oricît ar părea de cinic, singura şansă ca lumea să scape de viermi, iar viermii de ei înşişi, este să moară. Discuţiile sînt inutile, indiferent cine le-ar purta. Iar Dumnezeul viermilor probabil că are raţiuni care le scapă şi viermilor, şi neviermilor.
Deci lăsaţi viermii într-ale lor (şi în plata lui Dumnezeu)! Tot ceea ce poate face concret neviermele este să se păzească să nu ajungă vierme la rîndul lui. Dar se pare că nici acesta nu este lucru uşor...
Eu le-as mai oferi ceva: un bilet "one-way trip" in Coreea de Nord.
D-le Tarziu,
Nu v-ati saturat de acest individ bolnav de semi-crestinismul bolsevic, numit Ion...?
@ Anonim:
E bine sa stim ca exista si oameni cu astfel de opinii. Daca nu ne-ar aminti asta unul ca Ion, am putea crede ca traim intr-o lume ideala :))))
ce bine ca acum avem ce vedea la televizor ! asa multe...si bune lucruri.
Nostalgia nu este dupa comunism ci dupa aceea ce am pierdut. Dupa 89 s-a pierdut industria, agricultura si mai ales speranta. Oricat era de rau in comunism exista macar speranta ca dupa acel regim tara va cunoaste un progres adevarat si oamenii vor fi fericiti. Asa "morman de fiare vechi" cum au denumit-o unii dobitoci si latrai ai demonocratiei, industria romaneasca ar fi fost baza dezvoltarii noastre viitoare. Astazi nu mai avem nimic, nici petrol, nici aur (vezi Rosia Montana), nici gaze, nici fabrici. Oh, ba da mai avcem tradatori la carma statului.....garla!
Din pacate nostalgici regimului sunt oameni care nu au reusit sa se adapteze noilor cerinte si criterii de performanta , mare parte au fost sau sunt someri iar sfarsitul somajului pt ei consta in pensionare cea ce este foarte grav . Ei sunt rezultatul sistemului comunist de industrializare fortata. Au fost mutati de la casele lor si pregatiti pe graba in diverse meserii care acum nu mai sunt cautate .In cadrul unei fabrici comuniste ei ar fi fost "reciclati" recalificati si nu ar fi ajuns someri niciodata . Din pacate ei nu inteleg ca tocmai comunismul le-a distrus vietile si i-a lasat pe drumuri scotandui de la casele lor si destramand comunitatile in care traiau si in care ereau adaptati sa supravietuiasca decent .
Socialismul nu a insemnat doar cei 8 ani rai 1982-1989. Au fost si vremuri bune.
Si ce iti trebuia mai mult ? Sa iti toarne cineva minciuni cu ulciorul , cum se face azi ? Toate kkturile le dau acum la tv si mass media se foloseste pt a influenta opinia publica si nimic altceva
Trimiteți un comentariu