joi, 19 februarie 2009

Ierarhii ardeleni îi cer preşedintelui Băsescu să intervină în chestiunea paşapoartelor biometrice

COMUNICAT DE PRESĂ

Sinodul Mitropolitan al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, luând act de reacţiile unor medii monahale si teologice faţă de introducerea sistemului de supraveghere biometrică în România, consideră că acestea sunt îndreptăţite, ele urmând însă să fie supuse unor analize şi nuanţări, atât la nivelul Sinoadelor locale cât şi la acela al Sfântului Sinod plenar.

Oficial, semnalul a fost dat prin Hotărârea de Guvern nr. 557 din 26 aprilie 2006 privitoare la introducerea paşapoartelor electronice, în care sunt stocate datele biometrice ale persoanei, adică imaginea facială, impresiunea digitală, precum şi alte elemente de identificare.

Mai mult, deşi Hotărârea îi priveşte pe toţi cetăţenii României, ea nu a fost precedată de o dezbatere publică, aşa cum s-ar fi cuvenit într-o ţară democratică.

Pentru 1 ianuarie 2011 este programată introducerea noilor cărţi electronice de identitate cu cip. Acesta are forma şi dimensiunea unei aşchiuţe în care se stochează datele biometrice ale unei persoane; el poate fi implantat nu doar într-un act de identitate (buletin, paşaport, cârd comercial sau sanitar), ci şi în corpul uman, sub pielea palmei, a unui deget sau a cefei, iar conţinutul său poate fi citit de la distanţă şi de către oricine, cu ajutorul unui calculator sau a unui aparat de receptare anume construit. Nu există nici o lege naţională sau internaţională care să garanteze discreţia sau securitatea absolută a datelor înscrise în cip, acestea fiind, practic, la dispoziţia oricărui factor instituţional sau privat şi constituind un sistem de supraveghere a cetăţenilor pe toată durata vieţii lor, şi chiar după moarte.

Argumentul că acest sistem de supraveghere contribuie la identificarea şi urmărirea delicvenţilor constituie o ofensă la adresa întregului popor român, care nu poate fi tratat ca o bandă de infractori.

Dimpotrivă, acest sistem de supraveghere e un atentat la libertatea şi intimitatea oamenilor, drepturi consfinţite nu numai de legile civile, ci şi de normele religioase. E ca şi cum un duhovnic ar divulga secretul spovedaniei, fapt aspru pedepsit în rânduielile bisericeşti, dar cu drept de cetăţenie în sistemul transparenţei fără perdea. Biometria nu numai că nu o sancţionează, dar, dimpotrivă, o legiferează, omul fiind tratat nu ca făptură a lui Dumnezeu, înzestrată cu suflet, inteligenţă şi libertate.

În concluzie, facem un apel către Domnul Traian Băsescu, Preşedintele României şi garantul respectării Constituţiei, să facă tot ceea ce îi stă în putinţă spre a-i asigura cetăţeanului român dreptul la libertate şi viaţă particulară, în consens cu principiile convieţuirii sociale.

În şedinţa din 19 februarie 2009, Cluj-Napoca.

† BARTOLOMEU, Arhiepiscop şi Mitropolit
† ANDREI, Arhiepiscopul Alba Iuliei
† SOFRONIU, Episcopul Oradiei
† IUSTINIAN, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului
† PETRONIU, Episcopul Sălajului
† IRINEU BISTRIŢEANUL, Episcop Vicar Cluj
† VASILE SOMEŞANUL, Episcop Vicar Cluj
† IUSTIN SIGHETEANUL, Arhiereu Vicar Maramureş

5 Comentários:

Iulian spunea...

Pai marti Base l-a vizitat in (semi)taina pe Patriarh la resedinta acestuia. Cred ca doresc sa se puna de acord in privinta acestei chestiuni.

Ion de la Chiuiesti spunea...

Exceptional! Ardelenii sunt ardeleni! Era necesara o pozitie la nivelul asta.

blogoforul spunea...

Basescu si Urdareanu (dir.UTI, firma care face tot ce inseamna sisteme de securitate cu finantare de stat in Romania) sunt prinsi in prietenii de sistem (prietenii stiu de ce!). Astia nu au Dumnezeu, ce este asa de greu de inteles. Au doar interese bazate pe spiritul de apartenenta la aceleasi valori, forjate intr-o practica ce se rezuma la un singur lucru: oamenii trebuie doar folositi. Restul deriva de aici.

Anonim spunea...

Inaltul Bartolomeu si-a facut inca o data datoria sa. Un singur cusur mi se pare mie ca ar avea acest comunicat: nedelimitarea de extremismele parabisericesti de genul demostrantilor din deal. Dovada ca extremistii s-au grabit sa preia textul si sa-l foloseasca in interesul lor agitationist, cum au facut si cu apelul Parintelui Justin mai inainte. Lumea trebuie sa afle si sa inteleaga clar ca instantele bisericesti orthodoxe nu se confunda cu senzationalismul ieftin si cu jurnalismul de scandal. Daca nu se previne aceasta confuzie chiar si orice mesaj oficial de la Biserica se ineaca in diversiunile de presa si in galagia de pe anume bloguri murdare. E o greseala care cred eu ca nu trebui sa o repete si Sfantul Sinod cand se va reuni si va discuta cazul si va da si el comunicat.

alice spunea...

Aceasta cerere adresata presedintelui Basescu este tot un fel de "pune lupul paznic la oi". Pe urma, guvernul a promis biserii marirea veniturilor, a salariilor si acestia au inchis gura si au "schimbat macazul". Tocmai acest presedinte ne condamna la sclavie. Nr. 666 inscris in pasapoarte tocmai asta vrea sa ne si arate clar, ca urmeaza "sa ne ia dracu".