vineri, 27 februarie 2009

FOR cere explicaţii Patriarhiei Române

COMUNICAT

Forul Ortodox Român (F.O.R.) – organizaţia federativă a asociaţiilor ortodoxe din România - luând act de comunicatul Biroului de Presă al Patriarhiei Române şi de felul în care a fost prezentată presei hotărârea Sfântului Sinod al BOR din 25 februarie 2009 de către purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, pr. Costel Stoica, face următoarea declaraţie:

1. Comunicatul Biroului de Presă al Patriarhiei Române nu precizează nicăieri că Sinodul nu a fost complet. Din adunare a lipsit ÎPS Bartolomeu, unul dintre cei cinci mitropoliţi ai Bisericii Ortodoxe Române. Se ştie că în data de 19 februarie 2009, Sinodul Mitropolitan al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, alcătuit din opt ierarhi şi prezidat de mitropolitul Bartolomeu s-a exprimat categoric, în unanimitate, împotriva introducerii paşapoartelor biometrice, invocînd argumente teologice şi lipsa unei dezbateri publice prealabile.
Prin urmare, Sinodul nu a fost complet, din el lipsind unul dintre cei mai respectaţi şi iubiţi ierarhi ai BOR, aflat pe poziţii contrare faţă de hotărîrea din 25 februarie 2009, declarată ulterior „unanimă”.

Cerem să fie făcută publică, fără întârziere, stenograma integrală a dezbaterii sinodale, pentru a vedea pe ce baze s-a ajuns la concluziile comunicate. Altminteri este justificată impresia că Sinodul a luat o hotărâre doar în baza unei declaraţii, de altfel jignitoare, venită din partea Ministerului de Interne, prin care ortodocşilor li se oferă „dreptul” de a nu solicita noile paşapoarte, adică de a nu călători. Amintim că dezbaterile Sinoadelor Ortodoxe ecumenice s-au făcut întotdeauna cunoscute credincioşilor, pentru a arăta felul în care s-a ajuns la o concluzie sau alta, făcînd referire şi la opinia exprimată de fiecare episcop în parte prezent la sinod (vezi Actele Sinoadelor Ecumenice). E un exemplu obligatoriu de urmat într-un caz de importanţă capitală ca acesta.

2. Comunicatul Biroului de Presă al Patriarhiei Române nu oferă o soluţie corectă la problema pusă în dezbatere, fiind mai degrabă o tentativă de intimidare, prin recurs la autoritate, a celor care au propus o dezbatere democratică în sînul Bisericii, în calitate de cetăţeni ai statului român. Prin exprimările ambigue ale acestui comunicat, care nu poartă semnătura Sfântului Sinod, ci doar pe aceea a Biroului de Presă al Patriarhiei Române, se produce o tulburare mult mai mare decât aceea pe care Sinodul şi-a propus să o stăvilească.

3. Este inadmisibilă logoreea purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, pr. Costel Stoica (la Realitatea TV), care lasă impresia că se identifică cu Sfântul Sinod, depăşindu-şi, în declaraţiile sale de presă, atribuţiile sale de purtător de cuvânt şi asumându-şi rolul de judecător în numele Bisericii.
Costel Stoica nu a fost încă judecat pentru declaraţia sa că “Biserica Ortodoxă încuviinţează avortul în cazul violului”, făcută vara trecută în cazul fetei de 11 ani însărcinate în urma unui viol. Cazul a fost folosit de lobby-ul pro-avort pentru a încerca liberalizarea şi mai pronunţată a unei legi care a permis deja uciderea în 19 ani peste şapte milioane de suflete.

Declaraţia sa de ieri, 26 februarie 2009, prin care a smintit adunarea credincioşilor, contrazice flagrant tradiţia biblică şi canonică a Bisericii, precum şi rezoluţiile emise de un organ bisericesc – Comisia de Bioetică.

Considerăm că, înainte de a-l lăsa pe pr. Costel Stoica să reprezinte Patriarhia Română, Sfântul Sinod ar trebui să-l judece pentru astfel de declaraţii necugetate făcute în presă. Acum, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, folosindu-se de prilejul anunţării unei hotărâri de Sinod, a făcut dezvăluiri din viaţa sa privată, declarând că el şi „colegii săi” îşi vor face paşaport biometric „pentru a fi printre primii”, ceea ce este o sfidare a celor pe care Sinodul declară că îi menajează pe motive de conştiinţă şi de credinţă şi o manipulare a opiniei publice care nu este compatibilă cu funcţia pr. Costel Stoica.

4. Având în vedere declaraţiile necugetate şi necanonice ale purtătorului de cuvânt al Patriarhiei, potrivnice duhului şi literei Sfintei Scripturi, cerem Sfântului Sinod să confirme că încercările de reducere la tăcere a credincioşilor, în stil miliţienesc, nu reprezintă punctul de vedere al Sinodului, ci eventual o nouă iniţiativă personală a pr. Costel Stoica.

Sfântul Sinod trebuie să rămână garantul păcii şi al armoniei, pronunţându-se categoric şi fără echivoc ori de câte ori cineva încearcă să răpească libertatea credincioşilor.

Forul Ortodox Român
27 februarie 2009



Forul Ortodox Român (F.O.R.), structură federativă fără personalitate juridică, a fost fondat la 29 noiembrie 2008, prin consensul reprezentanţilor a 60 de organizaţii civice cu caracter cultural şi social, care au participat la Conferinţa Asociaţiilor Laicatului Ortodox Român. F.O.R. este coordonat de liderii organizaţiilor: Fundaţia „Sfinţii Martiri Brâncoveni”, Asociaţia Pro Vita – Bucureşti, A.R.T.R.I., Asociaţia Christiana şi Asociaţia „Rost”.

19 Comentários:

Anonim spunea...

Tonul este mai mult decat potrivit. Asta arata ca am ajuns la limita rabdarii. Probabil ca nu vor catadicsi sa raspunda nici la acest memoriu.

Anonim spunea...

Ar fi bine daca le-ati cere socoteala si in privinta CARNETELOR DE CONDUCERE fiindca in comunicatul BOR nu se spune nimic, parca nici nu ar avea cip.
Si au!

Se pare ca 666 exista in clar in pasaport:
http://www.tvr.ro/articol.php?id=58427

deci suntem mintiti.

Anonim spunea...

Nici ierarhii batrani dar nici cei tineri nu pot raspunde cum se cuvine problemelor grave cu care ne confruntam. Nu inteleg situatia! Sunt depasiti dpdv tehnic! Sunt opaci la mesajele parintelui Iustin Parvu si ale laicatului romana, ingrijorat pe buna dreptate. In schimb sunt foarte receptivi la mesajele primite din partea statului si UE.
Sa nu disperam, IPS Bartolomeu e cu noi.

Anonim spunea...

si sa-si explice si interdictia pusa preotilor si monahilor care au curajul si spun lucrurilor pe nume. Abia acestia sunt adevaratii pastori. Cei din Sinod, cu mici exceptii sunt niste lupi in piei de oaie daca nu Diavoli !!!

Anonim spunea...

Stoica nu-i decat un amarat de purtator de vorbe, nu de cuvant. Nu e nici exarh si nici ierarh, cum de si-a permis sa-i invite pe calugari inapoi la chilie de parca acestia nu au iesit in lume cu binecuvantare? Are dreptate par. Savatie, Stoica trebuie avortat.

Anonim spunea...

"A avea un paşaport este un drept şi nu o obligaţie, paşaportul fiind un document eliberat la cerere pentru cei ce doresc să călătorească în afara spaţiului Uniunii Europene.(Comunicat Sinod). Daca vor fi introduse si in buletine ce va zice Stoica: nu este o obligatia a vea buletin sau ???. Sa nu uitam ca Stoica a facut ceva mai grav in urma ca 4 - 5 ani dupa cele intamplate la Manastirea Tanacu cand a zis ca in Biserica Ortodoxa nu exista slujbe de exorcizare. Acest asa zis preot purtator de cuvant al Patriarhiei merita pe buna dreptate caterisit. Daca priviti inregistrarile video de ieri de la conferinta de presa vedeti cu fata de "Dumnezeu" are Stoica, vezi Doamne el ii purtator de cuvant al Patriarhiei. Oare dece nu iesim si noi in strada?

Donkeypapuas spunea...

Până în 1947 stenogramele Şedinţelot Sfântului Sinod al BOR erau publicate în revista oficială a Patriarhiei "Biserica Ortodoxă Română". Din momentul în care au luat comuniştii cu torul puterea, stenogramele au încetat să apară. Interesant e că nici după 1989 n-au mai apărut! E greu să se revină la normalitate?

Anonim spunea...

e trista aceasta imagine pe care ne-a oferit-o sfantul sinod.aparenta unanimitate in hotararea pe care au dat-o publicitatii, ascunde de fapt altceva mai grav.ma gandesc daca la rugaciune seara sunt la fel de siguri si de sinceri...

Iuliana spunea...

Pai, si-a permis tot ce si-a permis pentru ca este autorizat sa spuna ce a spus, nu? Ca doar este un purtator de cuvant! Nu vorbeste pentru sine.

Anonim spunea...

NU MAI FUNCŢIONEAZĂ SISTEMUL SINODAL??? FĂCUT-AŢI DIN BUCUREŞTI VATICAN???

Anonim spunea...

dragi frati
1.cum sinodul nu a avut nimic de hotarat ci dor de exprimat o pozitie nu era necesara prezenta tuturor membrilor (vezi Statutul BOR).Chiar si asa.IPS batrolomeu putea sa delege votul...se poate
De atfel va cam contraziceti singuri din moment ce ala e un comunicat de presa nu o hotarare de sinod..deci inventati lucruri care n-au logica
2.dezbaterile sinodale sunt chestiuni interne asa ca nu exsita vreo stenograma (cam confundati notiunile de drept public cu interes public)..deci n-o sa vedeti asa ceva ...ever
3.Gafa purtatorului de cuvant vadeste clar ca nu prea deosebeste latura oficiala de cea personala (poate sa-si bage si cip sub piele daca doreste dar nu face declaratii personale in fata presei,mai ales in acest moment tensionat...halal specialist in comunicare).
4.propun ca ambele "taber" sa ia cate o gura de aer si sa se mai documenteze,deoarece nici unii nici altii nu prea stiu ce vorbesc,si nici ce au de facut.Se vede de la o posta ca de fapt toate luarile de pozitie cauta justificarea unor intentii sausperieturi pesonale nu discutii serioase
5.As ruga pe jurnalistii mai seriosi sa inceteze cu manipularile maselor nestiutoare (cap de frunte fratii Roncea care isi fac de cap cu un duh de salvatori ai planetei...de fapt cam geambasi in ultimile zile prin prezentarea falsa a unir noi "apeluri" si inregitrari de toata jena (vezi cea in care l-au lasat pe parintele Arsenie sa spuna public "ce ma-sa cauta..." ca si cum a injura e o virtute duhovniceasca).E la mintea cocosului ca daca un parinte are o scapare nimeni nu are dreptul sa o expuna public..rusine poncilor pentru punerea penibila in lumina a celor doi mari duhovnici Iustin si Arsenie (si cu pr IUstin au gafat cu chipiurile un nou apel...)
Asa se observa cu usurinta ca de fapt duhovnicii sunt numai un paravan de care se folosesc niste aliante si foruri cu intentii deloc pasnice...si prin asta fac un mare deserviciu ortodoxiei.
Tin minte ca Hristos a spus ca Imparatia Lui nu e de aici..deci..pentru ce luptam aiurea?

Iertati si....mai reveniti-va

Semnez...unu care s-a stricat de ras la faza cu permisu la microunde...catre Filoteu si Fotini..frate nu suntem toti mamaligi si bolovani

PS..Cine ma ia de prost ma jigneste profund

ASA NU AJUNGEM NICAIERI

Anonim spunea...

revin...mai luati-va si de America pentru ca ea doreste acest pasaport....deci..daca te duci intr-o tara ori te supui regululir de acolo ori stai acasa..mai tipati si la aia:))

Anonim spunea...

Foarte bine. FOR trebuie sa puna presiune pe Sinod si sa vedem si noi in ce conditii au hotarat ei ce au hotarat si sa mai vedem si de ce ierarhii MINT spunand ca au fost prezenti toti ierarhii la Sinod. MINCIUNA, dupa cum spune Evanghelia, e PACAT.

In acelasi timp, ierarhii care au colaborat cu securitatea trebuiesc dati afara din Sinod, dosarele facute public in ziare si curatarea Bisericii Ortodoxe de catre cei care in ultimii 70 de ani au facut din ea o anexa a statului.

O alta problema sunt intelectualii, de la Mihail Neamtu - pe care il credeam un gentleman, dar e un copil naiv - pana la Patapievici, Baconsky sau Plesu care se arata complici cu era Big Brother si cu implementarea cipurilor in corpul uman. Ei se arata complici cu controlul comportamentului uman prin tehnologie deoarece ei sunt in posteritatea lui Ion Iliescu.

Aceste elemente anti-umane si anti-crestine trebuiesc supuse oprobriului public pentru ca Hristos nu e de acord cu MANIPULAREA COMPORTAMENTULUI UMAN prin cipuri implantate in corp.

Donkeypapuas spunea...

@Anonim care semnează "PS..Cine ma ia de prost ma jigneste profund"
"dezbaterile sinodale sunt chestiuni interne asa ca nu exsita vreo stenograma" - I-auzi! Chiar aşa? Dar de ce până în 1947 se putea, iar după aceea nu? Se poate verifica. Evident acolo unde nu au fost rupte paginile respective de frică (de înţeles în peroada aceea). Dacă dumneata negi aşa ceva cum ar trebui să te calific?

Anonim spunea...

„Este vremea muceniciei”, nu a vorbelor!

Oameni buni, ce-i cu noi, să fim chiar aşa de inconştienţi? Câte ore pierdem zilnic înţepeniţi la calculator? De când au înlocuit blogurile Sfânta Scriptură? Să fim chiar aşa de orbi încât să nu vedem c-am ajuns dependenţi şi obsedaţi?! Să ne trezim odată! Că ne slăbeşte credinţa cu fiecare vorbă aruncată-n vânt şi cu fiecare clipă pierdută, irosită. Am ajuns să facem jocul dracului şi crapă de râs din cauza noastră, „bietul” de el.

Parc-ar fi dat strechea-n noi! Vine Sfârşitul Lumii, şi dacă nu, oricum va veni moartea după noi, mai devreme sau mai târziu, poate chiar azi. Iară noi, „războinicii luminii”, ce facem? Ce facem? Ne pregătim pentru moarte? Nu. Ne risipim viaţa, asta facem. Şi dă-i încolo şi-ncoace cu comentarii, că tăţi suntem aşa de deştepţi, ţuca-ne-ar mama căpăţâna, că le ştim pe toate; numai să batem un cui nu ştim.

Degeaba suntem noi acuma aşa isteţi şi ne batem cu pumnu-n piept, că de nu vom fi pregătiţi, o să tremurăm de frică în clipa alegerii şi o să facem compromis cu dracul, justificându-ne cu tăt felul de argumente cum că aşa şi cum că-n invers, şi cutare a zis şi cutare a dres.

Cât de îngâmfaţi şi ţicniţi trebe să fi ajuns să credem că de noi depinde salvarea Bisericii, mântuirea omenirii? Păi n-are fiecare om o conştiinţă proprie care-i spune ce-i bine şi ce-i rău? Păi nu dă Dumnezeu tuturor şanse egale la mântuire? Păi n-avem deja un Mântuitor? Şi n-a promis El că va rămâne cu noi până la capăt? Şi atunci? Quo vadis?...

Făţărnicie, falsă smerenie, invidie, obsesie, mânie... laşitate, disperare, mândrie... Quo vadis? Încotro, creştine, încotro? „Calea spre iad e pavată cu intenţii bune”, spune o vorbă.

Unde ne mai este încrederea în Dumnezeu, unde ne este încrederea în Domnul şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos?

Şi mai îndrăznim să-i facem pe alţii în chip şi fel... Suntem de râsu’ curcilor. Avem reprezentanţii pe care îi merităm.


– un idiot anonim care-şi spune părerea pe infernet


– – – – – – – – – –

De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător.
Şi de aş avea darul proorociei şi tainele toate le-aş cunoaşte şi orice ştiinţă, şi de aş avea atâta credinţă încât să mut şi munţii, iar dragoste nu am, nimic nu sunt.
Şi de aş împărţi toată avuţia mea şi de aş da trupul meu ca să fie ars, iar dragoste nu am, nimic nu-mi foloseşte.
Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuieşte, nu se laudă, nu se trufeşte.
Dragostea nu se poartă cu necuviinţă, nu caută ale sale, nu se aprinde de mânie, nu gândeşte răul.
Nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr.
Toate le suferă, toate le crede, toate le nădăjduieşte, toate le rabdă.
Dragostea nu cade niciodată. Cât despre proorocii – se vor desfiinţa; darul limbilor va înceta; ştiinţa se va sfârşi;
Pentru că în parte cunoaştem şi în parte proorocim.
Dar când va veni ceea ce e desăvârşit, atunci ceea ce este în parte se va desfiinţa.
Când eram copil, vorbeam ca un copil, simţeam ca un copil; judecam ca un copil; dar când m-am făcut bărbat, am lepădat cele ale copilului.
Căci vedem acum ca prin oglindă, în ghicitură, iar atunci, faţă către faţă; acum cunosc în parte, dar atunci voi cunoaşte pe deplin, precum am fost cunoscut şi eu.
Şi acum rămân acestea trei: credinţa, nădejdea şi dragostea. Iar mai mare dintre acestea este dragostea. (I Corinteni 13: 1-13)

*

Fericiţi cei săraci cu duhul, că a lor este împărăţia cerurilor.
Fericiţi cei ce plâng, că aceia se vor mângâia.
Fericiţi cei blânzi, că aceia vor moşteni pământul.
Fericiţi cei ce flămânzesc şi însetează de dreptate, că aceia se vor sătura.
Fericiţi cei milostivi, că aceia se vor milui.
Fericiţi cei curaţi cu inima, că aceia vor vedea pe Dumnezeu.
Fericiţi făcătorii de pace, că aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema.
Fericiţi cei prigoniţi pentru dreptate, că a lor este împărăţia cerurilor.
Fericiţi veţi fi voi când vă vor ocărî şi vă vor prigoni şi vor zice tot cuvântul rău împotriva voastră, minţind din pricina Mea.
Bucuraţi-vă şi vă veseliţi, că plata voastră multă este în ceruri, că aşa au prigonit pe proorocii cei dinainte de voi. (Matei 5: 3-12)

Anonim spunea...

Da, bine, domnule Tehnofob, incins de dogoarea necrutatoare a infernetului(mi-a placut metagrama), dar nu era nevoie sa pui citate din Noul Testament pe internet pe post de comentarii, nu crezi? Mai ales ca ne intrebi "De când au înlocuit blogurile Sfânta Scriptură?" Iata ca tu insuti nu poti sa faci ceea ce le pretinzi altora pe buna dreptate, de altfel.
In rest, sa fim sanatosi ca sfatosi stiu ca suntem.

Anonim spunea...

@ Dl Pavel

Da, poate că n-ar fi trebuit să pun acele versete (pt cei curioşi: I Cor. 13, Matei 5: 3-12), dar le consider importante; prin ele am vrut să subliniez ceva. Cred totuşi c-am greşit alăturându-le părerilor mele. Dar na, acuma asta e. Poate şterge dl Târziu comentariul şi mă lasă să trimit un altul fără versete :) Deşi acuma parcă nu l-aş mai trimite...

Şi să ştiţi că tot ceea ce am scris e valabil şi pentru mine, nu m-am exclus defel (vrând-nevrând am şi demonstrat asta).

Cât despre tonul meu... nu-l cunoaşteţi. Poate că m-am răstit sau poate că m-am văitat mai cu patimă. Alegeţi – ce preferaţi? Vi-l puteţi închipui în funcţie de starea dvs.

Hehe, metagrama „infernet“... :) Sunt mulţi alţii care au folosit-o înaintea mea; şi mi se pare potrivită, la fel ca şi „tembelizor“.

Numai bine.

Anonim spunea...

Carnetele de conducere nu au CIP (deocamdata).

Iar TVR, Antena1 si altii isi bat joc de superstiia celor care se tem de cifra "666" hranindu-le temerile cu un ton de batjocura pe care ei saracii il iau drept "informare".

Anonim spunea...

Blogareala-i boala lunga, nu trece usor; ma refer la mine, nu stiu altii cum sunt...
Parca ne propusesem o pauza de o saptamana?!

@ Dl. :) Tehnofob

E OK, v-am inteles si am fost de acord cu punctul dvs. de vedere. Problema e ca cea mai lunga cale e cea de la urechi la inima, cuvintele Scripturii nu ajung la inima prea usor iar postarea fragmentelor scripturistice pe bloguri mi se pare o treaba copilareasca.
Sa ne fie Postul de folos. Ma refer la postul duhovnicesc nu neaparat la cel alimentar.