marți, 7 august 2007

Alegerea patriarhului, cu dosarele pe masa

Colegiul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a decis ieri ca, pina pe 10 septembrie a.c., sa verifice relatiile tuturor ierarhilor ortodocsi cu politia politica. Prin vocea lui Mircea Dinescu, CNSAS promite ca vom sti pina atunci cine a colaborat cu Securitate si cine a avut dosar de urmarit.
Sint extrem de curios daca CNSAS va fi in stare sa gaseasca macar dosarele unor colaboratori marturisiti: IPS Nicolae al Banatului, IPS Teodosie al Tomisului si IPS Andrei de Alba-Iulia.
Este bine ca se deschid dosarele. Dar se vor deschide ele cu adevarat, ori vor fi folosite informatii de acolo doar impotriva unor ierarhi care ar putea candida la tronul patriarhal?
Numele vehiculate pentru candidatura la sefia Bisericii sint: IPS Daniel al Moldovei, IPS Teofan al Olteniei si IPS Bartolomeu al Clujului. Toti trei au stat ani multi in strainatate inainte de '89. Dintre inaltii prelati, doar IPS Bartolomeu a negat categoric ca ar fi colaborat cu Securitatea. "M-am saturat sa repet la nesfârsit ca nu am fost colaborator al Securitatii, nici cu angajament, nici fara angajament, nici sub nume propriu, nici sub nume conspirativ, nici în libertate, nici în detentie, nici în tara, nici în strainatate" - spune intr-un interviu pe care mi l-a acordat pentru ROST (nr. 52/ iunie 2007)
Inaltul Bartolomeu stie ca are un dosar de urmarit, cu cel putin 16 volume.
Ceilalti doi inalti ierarhi care ar putea intra in cursa pentru Patriarhie nu au facut nici o declaratie publica prinvind relatiile lor cu Securitatea.
Este imposibil sa fi studiat - cum a facut IPS Teofan - sau sa fi fost profesor - ca IPS Daniel - ani de zile peste granita, in vremea lui Ceausescu, si Securitatea sa nu fi incercat sa te recruteze. Intr-un interviu, acordat recent pentru Formula As, PS Justinian al Maramuresului imi marturisea cum securistii au vrut sa-l faca informator, in anii '80, in schimbul unei vize pentru Germania. N-a accepta si nu i s-a dat voie sa iasa din tara. Daca pentru o vizita de citeva saptamini, PS Justinian a fost "invitat" de Securitate sa colaboreze, cine poate crede ca unii care au petrecut ani in sir in tarile capitaliste au fost scutiti de asa ceva? Eu n-am nici un dubiu ca si IPS Teofan si IPS Daniel li s-a propus sa colaboreze. Intrebarea e: au rezistat? Si daca da, cum au mai fost lasati sa plece? Sa nu uitam ca ei nu aveau experienta fostilor detinuti politici si nu stiau cit pot intinde coarda cu securistii.

Seja o primeiro a comentar