miercuri, 22 august 2007

Patriarhul Teoctist ii incurca si mort

“Cotidianul” a comis o gafa de proportii: a dat ca “bomba” de presa un subiect rasuflat, care insa lezeaza, in perioada de doliu, memoria fericitului intru adormire Patriarh Teoctist. Documentul pe care ziarul pretinde ca l-a obtinut in exclusivitate de la Arhivele Nationale (probabil via Dorin Dobrincu, actualul director al acestora) este un raport in care Ioan Cumpanasu, fost sef al Cultelor in vremea comunismului, colporteaza, intre altele, informatii provenind din dosarul de urmarire a Patriarhului Teoctist de la Securitate: ca ar fi participat la rebeliunea legionara si ca ar fi fost homosexual. Publicarea acestui document, fara explicarea contextului si a manierei in care se faceau astfel de rapoarte, precum si fara ca jurnalistii sa ceara punctul de vedere al Bisericii, miroase a manipulare. Pare-se ca adversarii Bisericii Ortodoxe, in general, si al raposatului Patriarh, in special, au considerat ca tonul folosit in presa, in ultima vreme, in legatura cu institutia si cu omul nu a fost suficient de critic (desi au fost unii care nu s-au sfiit sa injure virtos). Si atunci au aruncat pe piata o gogorita demontata de mult ca fiind o facatura.
Sa reamintim ca prin anii 2000 - 2001, doi tineri istorici, Dorin Dobrincu si Gabriel Catalan, au publicat niste delatiuni scoase din arhivele Securitatii, in care Patriarhul era acuzat de legionarism si homosexualism. Ulterior s-a dovedit ca documentele cu princina fusesera prost interpretate, ca erau doar declaratii date sub ancheta, lipsite de orice credibilitate si mai ales fara legatura cu realitatea. De pilda, intr-unul din documente se afirma ca Parintele Teoctist participase la vandalizarea unei sinagogi din Bucuresti, in timpul “rebeliunii legionare”, insa denuntatorul pretindea ca a fost devastata o sinagoga care nu mai exista de mult in anul 1941.
Interesant este ca aceste hirtii au fost vazute si de alti istorici, care nu le-au luat in seama. La fel a fost vazut si ignorat de istorici profesionisti si “dosarul de cadre” publicat azi de “Cotidianul” – dosar alcatuit pe baza informatiilor false ale Securitatii. De data aceasta, Dobrincu isi face jocurile cu mina altuia.
Ma intristeaza sa vad in “Cotidianul”, la care aveam pretentii, o asemenea manevra. Cu atit mai mult cu cit un ziar fondat de un anticomunist, Ion Ratiu, a ajuns sa dea credit unei hirtii scrise pe coltul mesei de un politruc comunist. Istoricii cunosc faptul ca in anii comunismului era folosita ca element de santaj etichetarea si ca cele mai dure etichetari, care te puteau trimite repede in puscarie, erau cele de “legionar” si “homosexual”. Nu era nevoie de dovezi.
O stiu si Dobrincu, si Catalan, dar o practica fara complexe. Poate pentru ca primul este evanghelist, iar al doilea e catolic.

4 Comentários:

Anonim spunea...

Bine spus, numai ca de la cotidianul nu mai puteti avea pretentii... in ultimul timp, ziarul respectiv devine din ce in ce mai slab si tendentios...
Cat despre articol, e penibil... s-a tot spus & dres cu povestile astea, numai ca, pentru a avea credibilitate, ar fi trebuit sa vina cu noi porcarii si murdarii...
n-asha, la vremuri noi, porcarii noi...

Mihai

Anonim spunea...

Just pina la ultimul rind, unde nu mai e asa just; pe principiul dumitale, trebuia sa-i cauti la botez pe aia de-au publicat materialul, nu numai pe dobrincu si catalan: cine stie ce conspiratie ecumenica descopereai. mai vorbim.

Anonim spunea...

Cred ca este cel mai bun comentariu legat de acest subiect. Felicitari!

Anonim spunea...

Nu degeaba se zice ca ,,vii cu vii,, si ,,mortii cu mortii,,. ,,Cotidianul,, de la o vreme pute a hoit.Fara gluma! O coliva ii mai lipseste ca crucea o are pusa demult.