joi, 30 august 2007

IPS Bartolomeu, Patriarh


Scriitorul Dan Ciachir, traitor ortodox si comentator avizat al vietii religioase de la noi, da expresie unui murmur subteran care creste tot mai mult in ultimele saptamini: IPS Bartolomeu Anania trebuie sa devina Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane!

Redau doar citeva fragmente din articolul publicat de Dan Ciachir in ZIUA de azi:

"...in Romania exista un curent pro-Anania, care se amplifica pe zi ce trece - in cler, intre o buna parte dintre ierarhi, in poporul credincios - si care vrea ca Inalt Prea Sfintia Sa sa renunte la hotararea luata: aceea de a nu deveni patriarh. (...) Se cuvine ca IPS Bartolomeu sa revina in palatul patriarhal in care l-a adus, ca ucenic apropiat, providentialul patriah Justinian. In cladirea de unde l-a ridicat de doua ori Securitatea. (...) Sfanta noastra Biserica nu poate sa rateze sansa de-a avea un intaistatator care sa fie in aceeasi masura: calugar (de la 19 ani), teolog - care a intocmit o noua editie romaneasca a Sfintei Scripturi -, ierarh cu experienta, scriitor cu opera vasta si substantiala, luptator anticomunist, fost detinut politic, impecabil vorbitor de engleza, om inzestrat cu perceptia nuantata a realitatii si cu foarte mult umor... Asa incat, Inalt Prea Sfintia Voastra, trebuie sa Va razganditi si sa Va schimbati hotararea. Intr-un cuvant: sa... candidati."

4 Comentários:

Anonim spunea...

Doamne-ajuta!
Sper sa accepte in final sa candideze.
Aveam oarecare banuieli ca IPS Bartolomeu asteapta pana in ultimele momente sa vada cum se aseaza diversii candidati, apoi sa-si anunte candidatura.
Alin

Anonim spunea...

Cred ca prea multa lume se amesteca in treburile bisericii, incat nu poti sa nu te gandesti la oarecare interese.
Multe din actele liturgice se pdesfasoara in altar, in spatele usilor imparatesti. Cred ca si alegerea patriaqrhului trebuie sa fie lasata in seama initiatilor. Nu cred ca oricine poate avea revelatii. JUDECATORUL este unul singur si are alte criterii de alegere.
Este stiut ca democratia sufera de arbitrarul selectiei valorilor (cei 17 ani ne la revolutie ne-au dat chiar prea multe exempple). Biserica ortodoxa este o biserica autoritara. Sa-i lasam sa faca asa cum stiu ei mai bine.
Stelian Radu

Mendell spunea...

Nu sunt un om religios in nici un caz, dar cred ca biserica are un rol foarte important in conservarea identitatii nationale, aculturii si traditiilor romanesti. Parerea mea ca acest rol s-a diminuat in ultimii ani, datorita carentelor in organizare ale Bisericii Ortodoxe Romane. Deci daca IPS Bartolomeu este intr-adevar asa cum il descrie Dan Ciachir, Prea Sfintia Sa ar trebui sa candideze. Biserica Ortodoxa Romana are nevoie cred de o serie de masuri care sa o apropie mai mult de romani.

Anonim spunea...

Il cunosc de aproape pe IPS Bartolomeu, datorita providentei divine, si pt acest lucru ii multumesc lui D-zeu.Biserica e atacata din ce in ce mai mult si e timpul ca si Ea la randul ei sa provoace.In fruntea Bisericii e timpul sa ajunga un om darz, riguros, si in aceasta frunte cu umila parere l-as vedea pe IPS Sa.
Sa dea D-zeu ca cel care va urma pe scaunul patriarhal sa constientizeze conditia reala a Bisericii in societate si sa o imbogateasca. Alex C.