miercuri, 1 august 2007

O descriere exacta a Patriarhului Teoctist

In aceste zile cu multe comentarii auritoare in preajma catafalcului Parintelui Patriarh Teoctist, iata ca se iveste si unul echilibrat, decent si adevarat.
Cititi-l pe Teodor Baconsky, ca sa intelegeti mai mult.
Va dau aici doar o mostra: "Sa te acomodezi cu Dej si Ceausescu, dupa ce ai crezut in Romania nationalista a lui Staniloae si Nae Ionescu inseamna sa cunosti infernul si sa nu disperi. Sa asisti la travestiul democratic al fostei nomenclaturi si sa nu-ti pierzi respectul fata de oameni inseamna sa faci proba umorului metafizic. In aparenta, Patriarhul lucra defensiv si isi amina deciziile.
Pe dedesubt, el conserva Traditia Bisericii prin actiuni obstinate si inventive. Reteta lui? O combinatie de bun-simt taranesc, smerenie patericala, tandrete sufleteasca si ironie subtila, de ins care-si onoreaza rangul."

5 Comentários:

Anonim spunea...

reactia la firescul articolului d-lui Baconsky s-a vazut din plin : zeci de indivizi s-au intrecut in a arunca voluptuos invective sau dandu-i lectii de buna purtare bisericeasca apropo de mizeria facuta de ziarul Ziua. a gandi lucid si a te exprima clar e un sport extrem in Romania - de la orice "colt" de internet abia asteapta cate unul sa te pocneasca de la adapostul monitorului.

Anonim spunea...

acelasi Teodor Baconsky 9 august 2007 : "Independent de evaluarea pe care o vom face in timp asupra patriarhatului lui Teoctist, cert este ca, in ultimul deceniu, el a manifestat o prudenta excesiva. S-a ferit sa mai impinga lucrurile intr-o noua directie, indiferent cat era de evident imperativul unei schimbari.
Recent, de exemplu, a fost o controversa legata de niste cazuri de coruptie la Facultatea de Teologie. Patriarhul nu a intervenit. Dar si in alte chestiuni in dialogul teologic international intre Biserica Ortodoxa si Biserica Catolica, in dialogul cu alte biserici din Romania si cu o noua generatie lipsita de repere catehetice. "

sursa : http://www.evz.ro/article.php?artid=317625

De fapt, care e parerea d-lui Baconsky ?

Anonim spunea...

baconski este o mare dezamagire pentru multa lume .
a facut pact cu diavolul si cu "baietii" .

despot

metafrast spunea...

Din pacate, cu toate calitatile sale omenesti, raposatul Patriarh suferea (ca multi dintre toti ierarhii nostri) de o ignoranta remarcabila in materie de dogmatica, pe care toate bunele lui intentii nu au putut sa o compenseze. Cine nu crede sa priveasca urmatoarele filmulete de la adresa http://habitusnetwork.org/video-clips/interview-with-romanian-orthodox-patriarch.html
Spre sfarsitul celui de-al doilea clip vor auzi chiar din gura Preafericitului niste afirmatii vizavi de ecumenism si de Filioque niste afirmatii comice (daca n-ar fi tragice)...

metafrast spunea...

Imi cer iertare pentru cele doua greseli de exprimare pe care le-am comis in comentariul precedent. Eram in mare graba si, din pacate, functia de editare nu este disponibila.
Completare la comentariul anterior: Acum, mai mult decat oricand, Bisericii ii trebuie STALPI, ierarhi cu viata de pocainta autentica SI cu o foarte buna cunoastere teoretica a Predaniei bisericesti. Sa nu dea Dumnezeu schisma in Biserica noastra, precum se intrevede in cazul unui plonjon total in ecumenism al mai-marilor bisericesti...