vineri, 10 august 2007

Cind Biserica se irita de penal, desi ar trebui sa se preocupe de moral


Mircea Dinescu, dupa un obicei mai vechi, a ridicat un colt de dosar privindu-l pe raposatul Mitropolit Antonie Plamadeala, in Cotidianul. Poetul latifundiar, specializat mai incoace in deconspirarea fostilor colaboratori ai Securitatii, sustine ca Inaltul Antonie era colonel de Securitate si ca i-a cerut lui Ceausescu, de-un 23 august, sa fie inaintat la gradul de general. Dinescu nu produce dovezi si nu intra in detalii. Dar informatia merita retinuta si trebuie sapat pe firul ei, caci surprizele de-abia de-acum par a incepe.
Biserica noastra - si aici ma refer la ierarhie, evident - insa n-a gasit alta reactie mai buna decit sa se opareasca si sa ceara traducerea la Cremenal a indraznetului Dinescu. Pe motiv ca a tras cu ochiul in dosarele Securitatii si a furnizat informatii presei nerespectind procedura legala.
Caravasazica, Biserica nu e deranjata de posibilitatea de a fi avut in Sinod cel putin un general de Securitate - fie el si unul cu stagii in puscariile comuniste, in anii '50, cum a fost IPS Antonie -, ci de faptul ca se spune asta public.
Atitudinea fireasca ar fi fost sa solicite chiar ea, Biserica, informatii suplimentare si sa lamureasca acest caz, nu sa ceara pedepsirea "indiscretului" Dinescu. Interesul Bisericii trebuie sa fie de a indeparta dubiile si de a dovedi buna-credinta si transparenta in acest necesar proces de curatire. Or, prin iesirea otarita semnata de biroul de presa al Patriarhiei, Biserica nu face decit sa-si majoreze capitalul de antipatie in rindul presei si sa creasca suspiciunea in rindul intelighentiei si al unei parti a populatiei care nu este indiferenta la cine o cirmuieste spiritual.
Nici nu vreau sa ma gindesc la ce pozitie va adopta Biserica in cazul in care CNSAS isi face treaba serios si va scoate dosarele de turnatori ale altor ierarhi, de asta data a unora in viata.

2 Comentários:

Anonim spunea...

Eu cred ca este timpul ca biserica sa i-a atitudine fata de toti cei care jignesc si palmuiesc ortodoxia si pe slujitorii ei, asa cum sunt sau au fost ei!
Este ca si cum ai lua apararea Domnului nostru Iisus Hristos atunci cand a fost judecat in sinedriu.
Asa mai este o sansa pentru unii ignoranti sa-si vina in fire si sa se pocaiasca. Biserica nu trebuie sa-i pese de ce spun ziarele ci oamenilor sa le fie teama sa nu supere pe Dumnezeu si pe slujitorii Lui (cu exceptia cazului caderii in erezie).
Biserica trebuie sa arate si biciul mai ales in aceste vremuri de cernere.
Acestea sunt parerile mele, va rog sa nu va suparati!
Doamne Ajuta!

Anonim spunea...

Problemele-s acestea, indiferent de gradul (ofiţeresc) al slujitorului biserici: Dacă gradele le-a primit făcând armata la trupă sau "onorific".
Dacă, în calitate de ofiţer, a acceptat să colaboreze informativ cu administraţia comunistoid-securistă.