marți, 5 februarie 2013

Cît poate costa un moft arhieresc

Orgoliul lezat al episcopului de Zalău, PS Petroniu Florea, a dat foc unei comunităţi creştin-ortodoxe din Sălaj. După un model care s-a întins ca rîia în Sinod, ierahul a mutat, pentru un moft, un preot de la o parohie din Zalău, pe care acesta o făcuse înfloritoare, într-o parohie dintr-un sat. Dispoziţia episcopului a stîrnit revolta enoriaşilor, care nu vor cu nici un chip să se despartă de preotul lor.
Faptele. La începutul acestui an, mama părintelui Ioan Coste, parohul bisericii "Sf. Ştefan" din Zalău, a trecut la cele veşnice. Fiul îndurerat a chemat să slujească la înmormîntarea mamei sale cîţiva preoţi care îi sînt apropiaţi, între care şi pe părintele Vasile Bota, de la Oradea. Însă, episcopul Petroniu nu-l are la inimă pe părintele Bota încă din vremea cînd amândoi erau vicarii episcopului Ioan Mihălţan, la Oradea. Drept care PS Petroniu îi transmisese pr. Vasile Bota că nu are binecuvîntare să slujească vreodată în Sălaj. Alfînd că interdicţia i-a fost încălcată şi ignorînd şi contextul, şi minima decenţă care îl obliga să respecte doliul omului, PS Petroniu s-a gîndit să-i dea o lecţie părintelui Ioan Coste, căruia i-a poruncit să se mute din parohie. 
PS Petroniu
Într-un comunicat al episcopiei, semnat de pr. Gabriel Gârdan de la Biroul de Presă, se precizează că odată cu pr. Coste au primit "dojană arhierească" şi alţi patru preoţi care l-au accpetat pe pr. Vasile Bota să slujească împreună cu ei (de parcă ar fi fost de altă credinţă, Dumnezeule!). Şi tot comunicatorul episcopiei arată că, în aceste condiţii, pr. Coste trebuia să fie pedepsit ceva mai aspru decît colegii lui. Prin urmare, în mărinimia sa, PS Petroniu a ales între caterisire şi transfer cea din urmă sancţiune. Apoi a trimis un alt preot în locul pr. Coste, chiar dacă formal parohul nu poate fi schimbat pentru că se află în concediu medical. 
La instalarea înlocuitorului, enoriaşii au protestat vehement şi au ameninţat că, dacă le este luat preotul, vor trece cu toţii la catolici sau vor închide biserica, ai cărei stăpîni sînt de drept. Ei au strîns deja o mie de semnături de susţinere pentru pr. Coste şi intenţionează să protesteze la Mitropolia Clujului şi la Patriarhie, înainte de a lua o hotărîre radicală. 
În faţa mulţimii dezlănţuite, trimisul episcopiei a spus că ierarhul ar fi revenit asupra deciziei. Dar nimeni nu crede pînă ce episcopul însuşi nu va spune asta.
Ca să înţelegeţi de ce este foarte iubit părintele Coste, vă îndemn să citiţi interviul pe care mi l-a acordat acum cîţiva pentru "Formula As". În loc ca un astfel de preot să fie încurajat şi susţinut, PS Petroniu găseşte de cuviinţă să-i dea la cap, pentru a-i arăta cine-i şeful. 
Protestul credinicioşilor a fost filmat de o televiziune locală, iar imaginile sînt grăitoare pentru starea lor de spirit. Sigur că e trist că se întîmplă aşa ceva într-o biserică, dar nici oamenilor nu li se poate pretinde o răbdare infinită în faţa nedreptăţii şi a sfidării arhiereşti. Episcopii ar trebui să înveţe, după nenumăratele scandaluri pe care le-au declanşat în ultimii ani prin aroganţă şi abuz, că nu au de-a face cu nişte dobitoace, ci cu creştini tot mai informaţi, mai decişi să-şi exercite rolul lor de conslujitori în Biserică şi mai puţin manipulabili. E timpul ca episcopii să dovedească mai mult tact şi o brumă de respect dacă vor să-şi păstreze "turma".


4 Comentários:

Gabriela Ciotu spunea...

Sinodalii nostri in proportie de 90% se comporta ca si niste TORTIONARI comunisti de la Aiud sau Pitesti, obisnuiti sa loveasca in stanga si in dreapta fara discernamant. Crescuti intr-o atmosfera de Stefan Gheorghiu parca au fost dresati sa distruga tot ce e frumos in Biserica Ortodoxa: biserici, manastiri, destine umane.Bine a spus domnul Claudiu Tarziu ca apucaturile arogantei s-au intins in Sinod ca si raia. La cei mai multi le place sa arateca "ei au putere". Cei mai multi sunt infirmi duhovniceste si nu se pot impune ca PARINTI DUHOVNICESTI in fata preotilor si credinciosilor, ci doar cu un STATUT sau MANUAL DE SCLAVAGISM insotit de BATA arhiereasca.Atata mai pot: sa loveasca cu copita! Nu le pasa de oameni. Nu vad in preoti si credinciosi pe fratii lor, ci pe sclavii care trebuie sa le asigure tot confortul din lume! Nu se gandesc ca lasa pe drumuri familii pe care le distrug.Abuzurile pe care le fac ierarhii nostri depasesc orice limita a umanului. Sunt nenumarate cazuri in care si-au aratat muschii in fata preotilor. In rest se ascund in umbra palatelor episcopale si ies la manifestari pompoase ca niste PRINTI. Acest PETRONIU este prototipul episcopului ratat. Credeti ca ar putea trai un an intr-o manastire? Nici el nici majoritatea sinodalilor. Petroniu este o rusine pentru SFANTUL SINOD care tace in taina. Nu se supara unii pe altii. PETRONIU este intr-o oarecare masura oglinda multor ipocriti din Sfantul Sinod. Poporul lui Dumnezeu trebuie sa-si apere adevaratii slujitori de aceste hiene gen Petroniu. Nici un sinodal nu vede ca-si vopseste barba? A mai vazut cineva pe undeva un episcop cu barba vopsita ca Petroniu? Ma indoiesc. Cinste credinciosilor din Zalau pentru faptul ca si-au aparat preotul care le-a fost un adevarat parinte! Rusine haimanalelor din conducerea Episcopiei Salajului pentru sminteala creata in randul opiniei publice din Romania. Salajeni trimitei pe acest nemernic la IPS Andrei sa se spele cu elpe cap. Rugati-va sa va dea Dumnezeu un episcop vrednic de voi!

Ionel Haiduc spunea...

Acest Petroniu este un frustrat. A ratat pe buna dreptate Episcopia Oradiei. A fost nerecunoscator fata de binefacatorul sau episcopul ioan Mihaltan care l-a ales episcopvicar prin recomandarea vicarului ...Vasile Bota! A mijlocit impreuna cu IPS Andrei retragerea din scaun a episcopului Ioan Mihltan pentru ca POTRONICA nu mai avea rabdare. IPS mitropolit BARTOLOMEU si-a dat seama ca e un incapabil si a optat pentru o alta catastrofa la Oradea. Petroniu a ratat si Salajul. prin aceasta manifestare de om macinat de ura si resentimente si-a dovedit inca o data ca n-a inteles nimic din ceea ce inseamna sa fii un slujitor al lui Hristos: bland, bun, iertator etc. Un judet cu oameni de suflet ca salajenii meritau altceva. Sfantul Sinod mai are inca ooptiune. Sa-i ofere lui PETRONIU un scaun de episcop la COPSA MICA. Acolo poate dupa fumul de cauciuc n-a mai ramas mult de distrus.

Dumitru Salajanu spunea...

E bine sa stie toata lumea ce fel de om e acest Petroniu, Pierre, Gruie...Florea. La felul cum se poarta unde sa-l cataloghezi? Si-a ales in acelasi timp oameni dupa masura sa. De ce Sfantul Sinod nu verifica dosarele celor care fac parte din conducerea episcopiei? Cu ce medie a terminat vicarul eparhial Facultatea? Conform Regulamentelor Sf. Sinod ar trebui sa aiba 8,50, iar el bietu abia daca a trecut de 7. La fel POP IONUT, alta pramatie din conducerea episcopiei e pe cale sa fie condamnat penal pentru taierile de padure ilegale din fosta parohie. De ce tac oficiosii din Sf. sinod? Ei pot incalca orice legi si regulamente! Vai de Biserica Ortodoxa!

Anonim spunea...

As merge pe mana dlui Haiduc: Copsa Mica este o solutie fezabila!