miercuri, 28 iulie 2010

Proiectul Baconsky

În presa de azi a fost lansată informaţia că ministrul de Externe Teodor Baconsky (prefer grafia uzată şi de el ca scriitor) e pe cale să facă o platformă creştin-democrată în PDL, menită să salveze partidul. Eu aş spune că mai degrabă ar putea să salveze nişte oameni politici din partid, căci PDL nu mai poate fi oprit de pe tobogan, după prea multele gafe, prostii şi ticăloşii comise.

Iniţiativa lui Baconsky ne este prezentată ca fiind agreată de Băsescu şi sprijinită de "garda veche" din partid, al cărei vîrf de lance e Blaga. Dacă este aşa, nu ştiu ce ar putea aduce nou în afara unui pospai "doctrinar". Pe de altă parte, ni se spune că există o concurenţă între grupul lui Blaga, care l-ar folosi pe Baconsky pe post de interfaţă prietenoasă, şi grupurile Elenei Udrea şi cel al "liberalilor" Preda & Macovei. O fi o luptă motivată de interese financiare, dar nu prea văd diferenţa ideologică dintre ele. Iar sugestia că Udrea ar putea reprezenta curentul "conservator" este de-a dreptul ilară.

Oricum Teodor Baconsky îşi faultează credibilitatea de la început, luîndu-şi ca tovarăşi de drum (pentru înfiinţarea unei Fundaţii Creştin Democrate, ca prim pas pentru constituirea platformei din partid) oameni de tipul lui Toader Paleologu (care s-a făcut de rîs ca ministru, cînd n-a stîrnit indignarea) sau al Sorinei Plăcintă (fostă ministreasă meteorică, mai cunoscută pentru combinaţiile sale financiare şi contribuţiile băneşti la partid).

Despre cît de tare este preocupat PDL de dezbaterile ideologice şi despre sorţii de izbîndă ai iniţiativei ministrului de Externe, vorbeşte prea bine şi Alin Fumurescu:

"Pana sa ajunga la deosebirile dintre liberalism, crestin-democratie si conservatism, intelectualii pedelisti ar trebui mai intai sa aduca partidul la doctrina simpla, dar cruciala, a bunului simt. Las la o parte absurdul unei scene i care Elena Udrea ar dezbate cu Sorina Placinta subtilele deosebiri intre crestin-democratia de sorginte continentala si conservatismul anglo-american, facand nopti albe argumentand. cu cartile-n mana, daca Locke isi merita cu adevarat reputatia de liberal. Dar orice gospodina stie ca o curatenie adevarata nu se reduce la impartirea gunoiului din casa in trei gramajoare si acoperirea lui cu petale de trandafir."

3 Comentários:

Alin spunea...

Sorina Placinta, crestin-democratia, si fiul ...
http://www.videonews.ro/action/viewvideo/48823/Fiul-Sorinei-Placinta-a-urinat-pe-o-troita-si-s-a-postat-pe-net/

Elena Udrea - Paula Gottfried a Romaniei...

Daca n-ar fi tragic ar fi chiar foarte amuzant.
Doamne miluieste !!!

George Damian spunea...

Pai si asta sa fie salvarea Romaniei? Pospai doctrinar?

Din cate am auzit eu, Basescu s-a trezit in brate cu ceaslovul lui Tismaneanu pe care (probabil) ar fi trebuit sa-l citeasca in Parlament. Noroc cu Baconsky care a reusit sa sintetizeze minunea condamnarii comunismului si sa o faca cat de cat citibila in public. Dar de data asta greu de crezut ca o sa-l mai poata scoate pe Basescu din belele cu cateva fraze...

Răzvan Codrescu spunea...

Cred ca d-l Damian a pus intrebarea esentiala.
As adauga: rau cu doctrina, rau fara doctrina... Ca la noi - la nimeni!