luni, 15 decembrie 2008

A doua retragere a lui Stolojan - greşeală sau strategie?


Theodor Stolojan refuză să fie premierul unui guvern PDL - PSD. El şi-a anunţat retragerea azi, la ora 12.00, luînd prin surprindere pe toată lumea, colegi de partid, parteneri la guvernare, adversari politici si presă. A spus că e mai bine ca responsabilitatea pentru acestă guvernare să fie asumată de liderii celor două partide semnatare ale "Pactului pentru România" (ce batjocură!).
Stolojan nu a explicat cum de pînă ieri inclusiv (era prezent la semnarea înţelegerii de guvernare cu PSD) nu a avut nici o obiecţie, iar azi s-a răzgîndit.

La ora 14.00, Traian Băsescu a anunţat că noul candidat la funcţia de premier este Emil Boc (dupa Ciorbea şi Băsescu însuşi, e a treia oară cînd este desemnat prim-ministru primarul unui mare oraş). Băsescu a afirmat că în PDL nu există nimeni de nivelul lui Stolojan şi că, în aceste condiţii, singurul a cărui autoritate nu poate fi contestată în poziţi a de premier este preşedintele partidului. O nouă palmă pe obrazul supuşilor băsescieni.

Ce se va fi întîmplat astă noapte de s-a ajuns la această decizie poate că nu vom şti niciodată. Cert este că Stolojan îşi încheie cariera politică. Cu această hotărîre şi-a lipit definitiv eticheta de om neserios, sau instabil emoţional. Este pentru a doua oară cînd se retrage, cu puţin timp înainte de vot, din postura de candidat la una dintre cele mai importante funcţii în stat. În campania electorală din 2004 a făcut-o strategic, fără îndoială, înţelegînd că Adrian Năstase nu poate fi învins decît de Băsescu. De data aceasta, însă, teoretic avea o susţinere de 70% în Parlament, deci nici o emoţie că nu va fi numit prim-ministru. Atunci, de ce a renunţat?

Poate fi o greşeală personală, comisă pe fond de stres maxim. E clar că nu sînt mulţi în PDL care se bucură de mariajul sinistru cu PSD. Poate că Stolojan n-a suportat să-şi lege numele de o guvernare cu cei mai mari adversari ai săi şi ai partidului său şi de o dezamăgire cumplită a electoratului propriu. Poate că s-a forţat să joace rolul dat de Băsescu, iar azi a cedat. Poate. Dar nu e sigur, pentru că Stolojan a fost totuşi premierul lui Ion Iliescu şi a mai lucrat cu băieţii din PSD.

Mai degrabă cred că Stolojan este victima unei strategii a lui Traian Băsescu. Nu ştiu ce mecanisme intime îl fac pe Stolojan - care altminteri vrea să treacă drept un dur - foarte supus lui Băsescu. Dar nu-l văd în stare, prin prisma prestaţiei sale de cîţiva ani încoace, să-l contrazică pe Băsescu. Iar dacă marinarul i-a cerut să abandoneze, s-a supus.

Care să fie raţiunea unei asemenea strategii? Ce cîştigă Băsescu în urma unei asemenea mişcări? O fi vreun semnal că Băsescu schimbă macazul? Prin retragerea celui mai de încredere om al său, Stolojan, şi prin băgarea la înaintare a pionului de sacrificiu, Boc, cel care este şi marionetă în fruntea PDL, poate că Băsescu a pregătit căderea la vot a primului cabinet PDL-PSD. Ar fi cîteva argumente pentru această variantă.

Băsescu este foarte sensibil la mişcările opiniei publice, imprimate de mass-media, or presa s-a declarat in corpore ostilă pactului PDL-PSD. Dintre intelectualii care îl susţineau fără rezerve şi care au o influenţă semnificativă asupra opiniei publice, doar doi, trei s-au grăbit să-i justifice noile opţiuni, restul rămînînd într-o tăcere prudentă şi oarecum cu rol de avertizare. Aceştia vor fi aşteptat să vadă dacă într-adevăr se face gvernul PDL-PSD. Dar îi vor fi trimis preşedintelui semnele dezacordului lor. Este foarte probabil şi ca Băsescu să fi fost informat de serviciile secrete că un guvern PDL-PSD îi retează şansele la un nou mandat de preşedinte. Şi atunci, a gîndit o variantă de ieşire din groapa pe care singur şi-a săpat-o.

Scenariul pe care îl imaginez este acesta: preşedintele a hotărît ruperea pactului cu PSD prin respingerea în Parlament a primei propuneri de cabinet, acuzarea de către PDL a PSD că nu a susţinut la vot formula guvernamentală şi alcătuirea unei noi majorităţi în jurul unui nou candidat la funcţia de prim-ministru.

PNL şi UDMR votează oricum împotriva unui guvern PDL-PSD. Iar parlamentarii PDL vor fi lămuriţi, cu puţin timp înainte de vot, că nu pot aproba un cabinet Boc, pe motiv că PDL a făcut promisiuni de guvernare prin gura şi la remorca lui Stolojan, că România are nevoie de un premier economist în aceste momente de criză, că e inadmisibil ca electoratul clujean să fie înşelat prin mutarea la Bucureşti a primarului pe care l-a ales entuziast, că eliminarea UDMR de la guvernare face rău imaginii României şi oferă pîrghii de şantaj PSD etc. etc. În plus, PDL ar vaea o poziţie mai avantajoasă într-un guvern cu PNL şi UDMR, care nu pot pretinde egalitate la numărul de posturi. Se vor mai găsi şi alte motive pentru trîntirea la vot a guvernului.

Băsescu nu-l putea umili printr-o astfel de manevră pe Stolojan, după cîte sacrificii a făcut acesta pentru el. Boc ţine mai mult la tăvăleală, şi oricum se întoarce pe scaunul de primar al Clujului mulţumindu-şi electoratul local. Odată retras, Stolojan nu mai poate fi repropus premier, deci se pot relansa discuţiile cu PNL, care s-ar putea dovedi mai maneabili dacă ştiu că nu-l vor avea şef în Executiv pe vechiul lor lider de partid. Dacă Băsescu renunţă la Stolojan, PNL i se va cere să fie rezonabil şi să renunţe la Tăriceanu şi la pretenţia de a deţine funcţia de prim-ministru.

Un guvern PDL-PNL-UDMR, susţinut în Parlament şi de celelalte minorităţi, este mai coerent cu discursul tuturor în context şi mai pe placul UE. Iar aparenţa de democraţie va fi salvată prin alcătuirea unei opoziţii mai solide, cel puţin numeric, a PSD.

UPDATE

Nu prea cred varianta (lansata de diversi analisti politici) potrivit careia Stolojan s-a retras, intr-un gest de tirzie onestitate, pentru ca si-a dat seama ca nu ar fi decit o marioneta a partidelor si a lui Basescu. Cica si-a dat seama de asta acum si n-a putut merge mai departe si, din aceasta perspectiva, ar fi laudabila hotarirea lui, chiar daca este echivalenta cu sinuciderea politica. Pai, nu stia "bietul" si "onestul" Stolo pina azi ca nu va fi decit o papusa trasa pe sfori de la Cotroceni si impinsa in fata de PDL si PSD sa dea socoteala boborului? Nu stia ca nu are nici un cuvint de spus in privinta componentei guvernului? N-a participat la negocieri, inclusiv la cele pe posturi? Etc. etc. Si inca: vedeti cine dintre analisti ii justifica pozitia, veti intelege mai multe!

6 Comentários:

Razboi intru Cuvant spunea...

Cred ca ai dreptate, in esenta. S-a aflat ca sambata seara Basescu s-a intalnit in taina cu o parte dintre "intelectualii" sai din asa-zisa societate civila. De acolo pare sa fi inceput totul.

Donkeypapuas spunea...

Şi dacă mâine foştii PLD-işti (foşti PNL-işti) vor anunţa că revin în matca liberală? Va ajunge PNL-ul la 35% iar PDL-ul la 20%. Mai mare râsul...

Anonim spunea...

Poate fi si joc intern in PDL - marginalizarea gruparii Blaga-Videanu - {Negoita-Prigoana) care jucau dublu .

Razboi intru Cuvant spunea...

http://www.gandul.info/politica/de-ce-a-fugit-din-nou-theodor-stolojan-video.html?3928;3662748

Anonim spunea...

EI CU EI , NOI CU NOI

Oare conteaza cine , ce si cum in cadrul CASTEI CONDUCATOARE ? Directia a fost stabilita , restul sunt detalii , foarte mult circ , larma si fum .

Silviu Brucan ( nascut Saul Bruckner , 1916 – 2006 , papusarel local dar cu relatii in lumea GREILOR ) , spunea in 1990 :

“ Am stiut cand vine trenul , am stat pe peron si l-am luat “

Cum s-a format aceasta plaga a natiunii , care ne tot conduce si care nu se mai satura ?

Anonim spunea...

Cred ca gresiti.
Guvernul Boc trece din prima prin Parlament, rezista pina dupa alegerile prezidentiale si apoi daca iese Basescu se face un Guvern PD-L, daca nu iese Basescu si iese un "independent" mai vedem...