sâmbătă, 11 octombrie 2008

Un reportaj de exceptie la TVR: "De ce nu canonizăm martirii anticomunişti?"


Astazi dimineata, incepind cu ora 07:30, pe TVR 1, la emisiunea SEMNE, a fost difuzat un reportaj-documentar exceptional, realizat de Rafael Udriste. Cu patos, dar fara rabat de la profesionalism, Rafael Udriste raspunde, prin intermediul celor intervievati, la intrebarea din titlu: "De ce nu canonizăm martirii anticomunişti?". Pentru ca structurile de putere sint inca in mina fostilor nomenclaturisti si securisti comunisti, pentru ca Sinodul BOR este vinovat si fricos, pentru ca marea masa a crestinilor e ignoranta si nepasatoare. Interlocutori: PS Justinian Chira, Episcopul Maramuresului, Părintele Augustin, duhovnicul schitului Înălţarea Sfintei Cruci, Aiud, Părintele Ioan, mănăstirea Petru Vodă, jud. Neamţ, Maica Inochenţia, mănăstirea Sf. Maria, Techirghiol,Emilia Corbu, istoric, Muzeul Judeţean Slobozia, Claudiu Tarziu, asociaţia "Rost", Ştefan Ruxanda, revista "Atitudini".
In reportaj se pune inclusiv chestiunea inchiderii abuzive a expozitiei "Destine de martiri" de la Iasi.
De piatra sa fii si acest reportaj te emotioneaza si te revolta.
Pacat ca ora de difuzare este atit de matinala si intr-o zi de week-end. Cei care nu l-au vazut dimineata il pot insa descarca de aici. Cei care n-au rabdare sa-l descarce, il pot vedea direct pe blogul lui Rafael Udriste.

18 Comentários:

Anonim spunea...

Genial, bravo, felicitari dlui Rafael Udriste.

Anonim spunea...

Foarte bun filmul domnului Rafael Udriste pe care il felicit. Semne bune TVR are!

Anonim spunea...

PS Justinian sa ne scuteasca de comentarii. Ne-am lamurit de el atunci cand l-a tradat in mod miselesc, asemenea lui Iuda Iscarioteanul pe Hristos, pe IPS Bartolomeu Anania!

Anonim spunea...

Sergiu Bistriteanu, in alte contiditii ti-as ignora comentariul, insa acum nu.
Spune cel putin trei episcopi care mai vorbesc asa despre martirii neamului romanesc. Nu poti? Spune atunci doi. Spune macar unul!
............
Altfel...te rog frumos sa taci.

Nu vorbesc despre ce a fost atunci in Sinod. Nu stii tu si nu stiu nici eu ce a fost si ce este in inima P.S Justinian.
Asa ca te rog sa iti tai putin din rautate, ca da pe dinafara.
Ce ai dori, fratioare? Sa taca, pentru ca dumneata "te-ai lamurit"?
Ajunge piatra pe care ai aruncat-o, nu mai da si cu altele!
Bravo domule Claudiu Tarziu pentru postare, dar mi-e rusine de comentariul de mai sus!
Tot respectul pentru domnul Rafael Udriste.

Unknown spunea...

@ anonimul de la 18.50:

Si eu sint impresionat de PS Justinian, mai ales ca mi-a marturisit si personal evalvia sa fata de sfintii inchisorilor, in alta mmoment si fara camere de luat devederi.
Ii inteleg insa si durerea fratelui sergiu bistriteanu. Si eu am fost dezamagit ca PS Justinian, IPS Andrei si ceilalti ierarhi ardeleni, carora s-ar fi cunvenit sa li se alature si IPS Teofan, n-au sustinut pozitia exprimata de IPS Bartolomeu - care era cea corecta. Si cu atit mai mult sint dezamagit cu cit ierarhii ardeleni hotarisera altcev in Sinodul Mitropolitan de la Cluj, cu putin inainte.
Cit despre alti ierarhi care ii cinstesc pe sfintii inchisorilor, da, pot numi eu macar inca doi: IPS Bartolomeu si PS Andrei. Amindoi au fapte la activ, nu vorbe. Primul a sprijinit construirea monumentului si a schitului de la Aiud(dar nu sint numai astea), iar al doilea a incurajat intocmirea volumului despre Valeriu Gafencu si l-a sprijinit pe Monahul Moise in acest sens. Amindoi vorbesc, cind au ocazia, si au facut-o public, cu tot respectul si cu dragostea fata de martirii anticomunisti. Dar mai sint si altii.

Anonim spunea...

Multumesc pentru raspuns. Durerea e si a mea, si m-a uluit faptul ca n-a fos alaturi de IPS Bartolomeu, asa cum ne asteptam cu totii, dar ma doare si cand e judecat asa.
Repet, nu stiu ce a fost si e in sufletul sau, de ce nu a fost alaturi de IPS Bartolomeu, stiind ca se cunosc de mult si sunt foarte apropiati sufleteste. Socul a fost puternic si pentru mine. Nu stiu si nu inteleg de ce nu s-au tinut ierarhii ardeleni de hotararea din Sinodul Mitropolitan de la Cluj. Poate vom afla intr-o zi.Dezamagirea e si a mea.
Am o cinste deosebita pentru IPS Bartolomeu si PS Andrei.
Dar acum ce ati dori sa facem? Aruncam cu noroi in orice spune si a spus pana acum? Inca nu "ne-am lamurit", ca sa folosesc experesia domnului Sergiu.
Abia daca incepem sa ne dumirim!
Iertat-ma.
Trebuia sa ma gandesc la IPS Bartolomeu si PS Andrei, ca s-au implicat in cinstirea martirilor nostri, dar m-a suparat prea mult d-nul Sergiu.
Acum, gata, nu mai zic nimic.
Fie voia Domnului.

Realitatea lui Petria spunea...

Cum să-i canonizeze, cînd ei sunt oglinzile micimii înalţilor ierarhi actuali?! A majorităţii lor...

Anonim spunea...

Buna ziua! Domnule Tarziu, impartasesc impreuna cu dumneavoastra si cu ceilalti romani sentimentul de neputinta si consternare in fata unor actiuni si argumente ca cele ale CNSAS-ului de a intrerupere a expozititei "Destine de martiri". Din parcate, nu am reusit sa urmaresc emisiunea de sambata a d-lui Rafael Udriste, si mi-as dori foarte mult sa o pot vedea in reluare. Se poate urmari undeva live, pe internet? Aveti stiinta sa se reprogrameze? Multumesc in avans, si Doamne ajuta! Magdalena

Unknown spunea...

@ Magdalena:

Cum am spus si la finalul acestui articol, reportajul poate fi vazut pe blogul lui Rafael Udriste: http://rafaeludriste.blogspot.com/2008/10/de-ce-nu-canonizm-martirii-anticomuniti.html

Anonim spunea...

Pentru ANONIMU SUPARAT. Frate draga, daca crezi ca a vorbi frumos despre martiri e o mare virtute, te inseli amarnic. Nimeni insa nu te opreste sa vezi in continuare in PS Justinian un sfant si un martir. Mie da-mi voie sa vad altceva. Stiu ce spun , nu vorbesc doar ca sa ma aflu in treaba. Daca opinia publica ar avea acces la cele doua interventii ale PS Justinian , de la Cluj si Bucuresti, ar constata ca impostura IPS Corneanu e mica pe langa cea a PS Justinian. Nu poti sa dai cu pumnul in masa la sinodul mitropolitan din Cluj , iar la Bucuresti sa fii IUDA vanzatoare pentru ca asa cer serviciile. Nu ma obliga sa spun mai multe. Doamne ajuta!

Unknown spunea...

@ sergiu bistriceanu:

Nu vad de ce PS Justinian n-ar putea fi sincer in privinta sfintilor din inchisori, chiar daca a votat una la Cluj si alta la Bucuresti. M-a durut, cum am spus, schimbarea sa de atitudine, dar inca il consider de buna-credinta si poate un pic naiv. Poate ca a crezut sincer in indreptatea ierarhilor si s-a gindit ca nu e rau ca Sinodul sa le mai dea o sansa. Nu stiu ce-a fost acolo. Oricum, as prefera sa folosim un limbaj masurat: Iuda - e totusi prea mult.

Anonim spunea...

sergiu bistriteanu
Fii pe pace, nu mai sunt suparat.
Acum sunt doar derutat.
Vei spune ce doresti, nu te obliga nimeni sa spui mai multe, insa dincolo de cuvinte, e un adevar pe care ar trebui sa-l cunoastem, nu?
Doamne ajuta, frate Sergiu, si iarta-ma.

Anonim spunea...

Multumesc mult domnule Claudiu Tarziu. As fi dorit sa spun eu asta, dar ati spus dumneavoastra mai bine decat mine.
Dumnezeu sa va ajute!

Anonim spunea...

Domnule Claudiu Tarziu,
Poate Vi s-au parut vehemente interventiile mele. Nu pot uita insa faptul ca intreg sinodul mitropolitan, in frunte cu PS Justinian, l-au tradat in mod scandalos pe IPS Bartolomeu. Stiu ce rol a jucat PS Justinian in acea mascarada. Toti sinodalii stiu. O atitudine demna a lui si a celorlalti, care una au spus si alta au facut, putea schimba soarta Bisericii Ortodoxe Romane. Asa ca defilam in continuare cu Corneanu si Drincec alaturi de Servicii.Doamne ajuta!

Anonim spunea...

Domnule Tarziu, va multumesc pentru raspuns, si doresc sa va transmit ca am urmarit cu mare interes inregistrarea emisiunii. Daca-mi este permis, la comentariul Maicii Inochentia - "trecutul nu se sterge", as dori sa completez: trecutul nu se sterge, e adevarat, insa se sterge din memoria generatiilor tinere. Cineva a spus ca "un popor fara statui este un popor fara istorie", si a obsevat ca la noi nu sunt prea multe statui... O zi buna! Magdalena

Anonim spunea...

Nu mai e valabil link-ul pt descarcare. De unde s-ar mai putea descarca?

Unknown spunea...

@ alex:

Puteti vedea filmul pe blogul lui Rafael Udriste.

Anonim spunea...

PS Justinian ramane pentru mine si intreg Maramuresul si Satmarul un sfant, in fata caruia ne plecam fruntile cu veneratie, pentru ca el ne demonstreaza aici la fata locului numai realizari de exceptie pe plan duhovnicesc.Este ierarhul nostru preaiubit pentru care multumim lui Dumnezeu, ca rar se mai gasesc ingeri pe pamant!