vineri, 29 august 2008

Emisiune despre scandalul închiderii expoziţiei "Destine de martiri"

Azi dimineaţă, între orele 10.00 şi 10.30, la Radio România Actualităţi, în emisiunea Ziua şi evenimentul, realizatorul Cristian Curte a abordat subiectul închiderii expoziţiei "Destine de martiri" de la Iaşi. Invitaţi în studio am fost eu si dr. Emilia Corbu, cea prin strădania căreia a fost posibilă expoziţia. Au fost invitaţi, dar au refuzat să participe şi şefii CNSAS - care, retragându-şi exponatele din proiect au făcut imposibilă menţinerea deschisă a expoziţiei - şi Dorin Dobrincu, istoric, director al Arhivelor Naţionale, cel care a declanşat scandalul şi retragerea CNSAS după ce a afirmat că expoziţia "face imagine" unor legionari. Totuşi, CNSAS, prin purtătorul său de cuvânt, a transmis Radioului un comunicat în care spunea că motivul retragerii din expoziţie este unul birocratic: Muzeul Ialomiţa n-ar fi respectat înţelegerea de a se fi consultat cu CNSAS asupra traseului prin ţară pe care îl va avea expoziţia.
Dr. Emilia Corbu a arătat că a invitat, în scris, CNSAS, la finalul primei etape a documentării pentru expoziţie, să-şi trimită reprezentanţii spre a stabili traseul prin ţară. Dar CNSAS nu i-a dat nici un răspuns. De asemenea, dr. Corbu a spus că CNSAS a avut reprezentanţi la Slobozia şi Vaslui şi, prin urmare, dacă ar fi fost nemulţumit de expoziţie sau de locul unde a fost organizată, ar fi spus de atunci. Nu în ultimul rînd, trebuie reţinut că acest motiv nu stă în picioare în confruntarea cu bunul-simţ: nu te legi de o prevedere formală, de vreme ce toate condiţiile de desfăşurare sînt optime. Expoziţia de la Iaşi a fost deschisă în cel mai mare centru muzeal al Moldovei, într-un spaţiu cum nu se poate mai potrivit. Expoziţia s-a bucurat de un enorm succes şi la Slobozia, şi la Vaslui, şi la Iaşi. Miercuri, în ziua desfacerii expoziţiei la Iaşi, în Muzeul Kogălniceanu se aflau încă numeroşi vizitatori, între care mulţi preoţi, iar alte grupuri organizate se anunţaseră telefonic.
Eu am spus răspicat că interzicerea acestei expoziţii - căci interzicere este, indiferent de formele şi mijloacele folosite - a fost una politică. Un istoric cu o prestaţie profesională discutabilă, ca Dobrincu, a contestat expoziţia fără să o fi văzut, din ranchiună confesională (omul nu suportă să fie evocaţi cîţiva martiri ortodocşi, pentru că el este sectant) şi din ură profesională, căci se află pe poziţii diametral opuse (globaliste si "demistificatoare") cu o serie de foşti colegi ai săi ieşeni care au participat la dezbaterea ce a precedat deschiderea expoziţiei de la Iaşi. El şi alţii ca el, gen Al. Florian de la Institutul pentru Studierea Holocaustului, au făcut presiuni asupra CNSAS să se retragă. Vicepreşedinte al CNSAS se întâmplă să fie un istoric clujean de aceeaşi teapă, Virgiliu Ţârău, care abia a aşteptat să-i pună în operă indicaţiile. Ăsta e adevărul. Restul, acuzaţiile de legionarism şi pretextele puerile, sînt simple prostii. Aşa cum am demonstrat în emisiune.
Poate ne vom găsi dreptatea în justiţie.

UPDATE
Cititi si Expoziţia "Destine de martiri" a fost retrasă, “Sfintul Ardealului” si Parintele Calciu - din nou interzisi! si Cenzura noilor cominternisti sau interzicerea unei expozitii la Iasi.

4 Comentários:

Anonim spunea...

pe ce baza va argumentatia afirmatia ''Dobrincu, a contestat expoziţia fără să o fi văzut, din ranchiună confesională (omul nu suportă să fie evocaţi cîţiva martiri ortodocşi, pentru că el este sectant)''?

Unknown spunea...

Pe cunoastere.

Paul Slayer Grigoriu spunea...

In acelasi sens: http://paulslayer.blogspot.com/2008/09/cenzur-i-crim-n-romnia-de-azi.html

Unknown spunea...

Iti multumesc, frate Paul. Dumnezeu a facut ca in asta vara sa se departa puternic apele prin cazurile Corneanu si "Destine de martiri". Deja stim cine e cu Hristos din "elita".