marți, 27 mai 2008

Incredibil: Mitropolitul Nicolae s-a impartasit cu greco-catolicii!

Site-ul www.greco-catolica.org informeaza ca "duminica s-a petrecut o minune": IPS Nicolae Corneanu, mitropolitul ortodox al Banatului, s-a impartasit cu greco-catolicii. Este al doilea eveniment, de asta data cu consecinte mult mai grave pentru Biserica noastra, dupa ce PS Sofronie Drincec, episcopul ortodox al Oradei, si episcopul greco-catolic Virgil Bercea au "sfintit" impreuna agheasma de Boboteaza.
Daca Sinodul a tacut in fata acestui gest al episcopului Sofronie, nu cred ca isi poate permite sa taca si fata de fapta mitropolitului Nicolae. Desi, sincer sa fiu, nu m-as mira sa o faca.
Iata stirea de pe site-ul greco-catolic:



"Duminica, 25 mai 2008, in prezenta Excelentei Sale Mons. Francisco Javier Lozano, Nuntiu Apostolic in Romania, a PS Alexandru Mesian, Episcop greco-catolic de Lugoj, a zeci de preoti romani si straini, si a mii credinciosi veniti din toata tara, alaturi de invitati speciali dintre care amintim dl. Gheorghe Ciuhandu, primarul Timisoarei, si IPS Nicolae Corneanu, Mitropolitul ortodox al Banatului, s-a sfintit biserica greco-catolica din Timisoara cu hramul “Sf. Maria - Regina Pacii si a Unitatii“.
Cu aceasta ocazie a avut loc un eveniment extraordinar, si care a onorat intreaga audienta, cu o semnificatie religioasa si istorica cel putin egala cu cea a Revolutiei anti-comuniste pornite de la Timisoara.
Conform martorilor oculari, in cadrul Sfintei Liturghii, la momentul impartasaniei, IPS Nicolae Corneanu, Mitropolitul ortodox al Banatului, a plecat din mijlocul credinciosilor si a urcat la altar, unde a cerut permisiunea de a se impartasi. Ca raspuns, Excelenta Sa Mons. Francisco Javier Lozano, Nuntiul Papal in Romania, conform traditiei, i-a dat in mana Inalt Preasfintiei Sale Nicolae Sfantul Trup, dupa care i-a fost inmanat potitul cu Sangele Domnului din care Inalt Preasfintia Sa Nicolae s-a impartasit singur.
Un eveniment similar nu s-a mai intamplat din anul 1700, cand romanii ardeleni au refacut unirea cu Biserica Catolica.
Folosim aceasta ocazie si in calitate de reprezentanti ai Memorandumului ne exprimam bucuria si credinta in bunele intentii si in dragostea frateasca cu care ne-a onorat IPS Nicolae Corneanu.
Iata ca cu aceasta ocazie, din vointa divina, suntem pusi in fata unei deschideri intre cele doua Biserici romanesti surori obtinute prin rugaciune si truda din partea credinciosilor greco-catolici, romano-catolici si ortodocsi din Timisoara, care se roaga Maicii Domnului pentru unitatea romanilor. Numele Domnului fie laudat!"

UPDATE
Intrebat de reporterii Cotidianului daca s-a impartasit cu greco-catolicii, IPS Nicolae neaga cu o jumatate de gura si cam incilcit. Patriarhia e usor confuza si ea. Cica nu detine date. Pai e suficient sa vada fotografiile de la eveniment.

UPDATE 2
COMUNICAT A.Z.E.C. / 28 MAI 2008

Asociaţia Ziariştilor şi Editorilor Creştini (A.Z.E.C.) apreciază promptitudinea Comunicatului dat publicităţii de Biroul de Presă al Patriarhiei Române în cazul „gestului” comis de Î. P. S. Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului, în ziua de 25 mai a. c., la sfinţirea bisericii greco-catolice din Timişoara cu hramul “Sf. Maria – Regina Păcii şi a Unităţii”, şi în special precizarea de principiu că “dialogul actual al Ortodoxiei cu Biserica Romano-Catolică, deja destul de fragil, nu poate fi ajutat, ci mai degrabă complicat prin gesturi considerate de unii «profetice», iar de alţii problematice”, de dorit fiind “să cultivăm nu miraculosul sau senzaţionalul, ci seriozitatea şi credibilitatea în relaţiile dintre Biserici aflate în dialog pentru refacerea unităţii creştine”.
Considerând că ne aflăm în faţa unui incident de o maximă gravitate, fără precedent în lumea ortodoxă, credem că s-ar impune o şedinţă extraordinară a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care să dea încă o dată încredere credincioşilor ortodocşi în ierarhia Bisericii lor şi să curme inflaţia speculaţiilor mediatice.
Până la întrunirea Sfântului Sinod, le recomandăm membrilor noştri (şi facem apel şi la ceilalţi colegi din presă) să adopte o atitudine măsurată, şi mai ales să evite concluziile şi generalizările pripite.

Consiliul Director al A.Z.E.C.

57 Comentários:

sorin spunea...

astazi, cand traim vremuri incredibile se petrec fapte care sfideaza logica (de orice natura). daca asa stau lucrurile cu adevarat este grav, constituie un precedent care va fi urmat si de altii. Totusi ne ramane credinta ca Hristos adevaratul Cap al Bisericii nu va lasa Biserica Sa sa se cufunde in sincretismul care o ameninta.

Anonim spunea...

Din cate imi amintesc in vreme proliferarii arianismului mai ramasese la un moment dat doar o mana de drept credinciosi...Si ortodoxia prin voia lui Dumnezeu a triumfat din nou.

Mare dreptate avea Pr. Rafail Noica in "Cultura Duhului" cand ii scria unui ierarh ca e timpul cernerii si ca cei drepti ar trebui sa se separe in mod clar de cei eretici.

emilia corbu spunea...

Daca s-ar fi impartasit cu greco-catolicii IPS Bartolomeu Anania ar fi fost, intr-adevar, un mare eveniment, dar ca s-a impartasit IPS Nicolae e doar o mare branza. Mnealui s-a purtat mereu pe placul autoritatii de stat si al patriarhului. Astfel de oameni nu mai pot fi repere.

Unknown spunea...

Un eveniment dureros ca si sfarsitul lumii: de toti asteptat, dar de nimeni dorit... Iata ca cel care tradeaza (vinde) pe oameni dusmanilor Bisericii ajunge sa-L tradeze si pe Hristos. Gestul descalificant al Parintelui Nicolae Corneanu este un exemplu rau pentru noi, credinciosii ortodocsi, care incercam in lumea tulbure de azi, a atator confuzii si sminteli, sa intram in imparatia lui Dumnezeu prin poarta cea stramta (Matei 7, 13) si sa ne ferim de a atinge calea larga care duce la pieire şi pe care, din nefericire, mulţi o batatoresc.
De aceea, sa staruim nu in acuzarea si lapidarea celor pacatosi si apostati, ci sa staruim in rugaciunea, ca si Sfantul Siluan Athonitul, ca Domnul Hristos-Adevarul sa-i lumineze pe toti oamenii sa-L cunoasca si sa-L iubeasca pe Dumnezeu cel Adevarat, lepadand toate minciunile, plasmuirile si otravurile eretice (catolice, monofizite, protestante, neoprotestante de toate nuantele, new-age-iste). Sa ne rugam ca Bunul si Atotputernicul nostru Dumnezeu sa dea si lui si noua vreme de pocainta, de luminare si de marturisire ortodoxa, si sa scoata lucratori la secerisul credintei, preoti si ierarhi buni, traitori ai vietii lui Hristos, jertfelnici si cunoscatori ai tainelor (dogmelor) dumnezeiesti care nu pot fi targuite la nici o masa sau messa ecumenista.

Anonim spunea...

La orice s-a scris sau s-a vorbit împotriva sfinţilor patriarhi Gherman, Tarasie, Nichifor şi Metodie, Ignatie, Fotie, Nichifor, Antonie şi Nicolae:

Anatema!




Fiecărei inovaţii şi acţiuni potrivnice Predaniei Bisericii, şi învăţăturii lăsate de către sfinţii şi cinstiţii Părinţi, sau orice noutăţi aduse după aceasta:

Anatema!

Anonim spunea...

Pai ce va mirati asa, ca doar nu e prima data cand Corneanu calca rau de tot in strachini.

In tinerete el a fost incadrat in "Fratiile de Cruce" la Caransebes la seminar. Dupa ce a ajuns la puscarie a cam tradat pe toti, devenind informatorul Securitatii. De aici probabil si toate cele ce urmeaza.

La (asazisa) revolutie, a inchis portile Catedralei murind oameni pe treptele de la intrare, in incercarea de a se refugia inauntru.

Dupa revolutie si-a turnat cenusa in cap pentru colaborarea cu "organilii de partid si de stat". Dar i-a trecut repede, dupa ce tovarasii au reluat puerea.

De fiecare Paste se plimba cu pocaitii pe strazile din Tm, asa ca intre frati.

Tot el se tragea de sireturi cu Dugulescu, fostul cap al baptistilor din Banat.

Si tot el se batea pe spate si se pupa cu raposatul rabin Neumann.

Si se pare ca se iubeste tare si cu fratii lui masoni.

A fost primul care a retrocedat in corpore toate bisericile preluate de la greco-catolicii din Banat. Chiar daca nu stiu cati greco-catolici mai sunt pe aici.

Mai saptamana trecut a fost ceva scandal, cand in Catedrala trebuia sa aiba loc un concert de orga, inclusiv cu muzica papistasa. Noroc cu enoriasii, ASCOR-ul parca, si altii care au pacut o petitie, semnaturi, etc, si sa renuntat.

Si de departe cea mai luminoasa fapta a sa a fost protejarera si promovarea (se zice ca n-ar fi fost chiar canonica) lui Daniel Ciobotea, ala, mamagerul BOR.

Alin

Anonim spunea...

Cred ca ar trebui sa ne punem mai serios pe rugaciune ,noi toti crestinii ortodocsi pentru ca avem clerul pe care il meritam.Nu ma mir de ceea ce s-a intamplat la Timisoara pentru ca semnele erau clare pro catolicism de multi ani.Marea masa a credinciosilor habar nu au ce se intampla,ar trebui informati, dar de cine?Multumiri pr.Mihai de la Antim !

Anonim spunea...

Nu mi se pare nimic incredibil.
In sfarsit cineva se exprima cu intelepciune.Cred ca si Isus ar fi facut la fel, fiind alaturi de oameni nu impartindu-i pe religii.Se poate spune ca iubirea de Dumnezeu este de un rit sau altul? O mana intinsa pentru pace,intelegere si bunatate nu poate duce la dezbinare in sanul bisericii, doar El a murit pentru noi toti.

Dan Patrascu spunea...

Patriarhia a dat un comunicat oficial pe aceasta tema!

Razboi intru Cuvant spunea...

Reactia Patriarhiei:

http://www.patriarhia.ro/Site/Stiri/2008/127.html

PRECIZARE

În legătură cu informaţia apărută în mass-media, potrivit căreia, duminică, 25 mai 2008, în biserica greco-catolică din Timişoara cu hramul Sfânta Maria – Regina Păcii şi a Unităţii, Înaltpreasfinţitul Nicolae, Mitropolitul Banatului, a cerut permisiunea de a se împărtăşi, facem următoarele precizări:
Patriarhia Română nu deţine date concrete şi verificate despre eveniment. Ca atare, la proxima şedinţă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care va avea loc la începutul lunii iulie 2008, Înaltpreasfinţitul Mitropolit Nicolae poate fi solicitat să ofere explicaţiile cuvenite Sfântului Sinod în legătură cu subiectul în cauză. Până atunci, Arhiepiscopia Timişoarei poate oferi explicaţiile de rigoare.
Totuşi, în principiu, Patriarhia Română precizează faptul că dialogul actual al Ortodoxiei cu Biserica Romano – Catolică, deja destul de fragil, nu poate fi ajutat, ci mai degrabă complicat prin gesturi considerate de unii „profetice”, iar de alţii problematice.
Este de dorit să cultivăm nu miraculosul sau senzaţionalul, ci seriozitatea şi credibilitatea în relaţiile dintre Biserici aflate în dialog pentru refacerea unităţii creştine.

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMÂNE

Anonim spunea...

Biserica prin noi trebuie sa ia atitutine si sa aplice dumnezeiestile canoane, consider ca dintre ierarhi nostri vor fi care sa impuna respectarea celor sfinte.
Domnul cei Inviat sa ne fereasca de ce e mai rau!

Anonim spunea...

Rugati-va pt fratele Nicolae! guri avizate spun ca-si doreste sa cheme un "frate din State" pt o evanghelizare in Catedrala Mitropolitana. Daca e vreunul dintre voi de talia Sfintului Nicolae atunci sa-l furnice palma pt obrazul IPS-ului. Eu mi-s in genunchi cu nasul in pamint dar fara lacrimi

Anonim spunea...

Daca continuati sa judecati pe altul domnilor o sa ajungeti mai rau ca el. A facut o fapta condamnabila, intr-adevar, dar sa inteleg ca cei care posteaza aici mesaje sunt Dumnezeu, ca sa il judece pe mitropolit?
Stiti cine se leapada de ierarhie? Stiti cine spune ca numai in cadrul confesiunii lui se mantuieste? Sectantii domnilor. Dumnezeu il va pedepsi pe Inaltul Nicolae daca a gresit cu ceva in fata lui. Judecata omeneasca de cele mai multe ori nu se potriveste cu cea dumnezeiasca. Daca veti continua sa judecati pe altul din dusmani ai sectantilor veti ajunge voi sectanti

Anonim spunea...

In legatura cu informatia aparuta in mass-media, potrivit careia, duminica, 25 mai 2008, in biserica greco-catolica din Timisoara cu hramul Sfanta Maria – Regina Pacii si a Unitatii, Inaltpreasfintitul Nicolae, Mitropolitul Banatului, a cerut permisiunea de a se impartasi, facem urmatoarele precizari:

Patriarhia Romana nu detine date concrete si verificate despre eveniment. Ca atare, la proxima sedinta a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, care va avea loc la inceputul lunii iulie 2008, Inaltpreasfintitul Mitropolit Nicolae poate fi solicitat sa ofere explicatiile cuvenite Sfantului Sinod in legatura cu subiectul in cauza. Pana atunci, Arhiepiscopia Timisoarei poate oferi explicatiile de rigoare.

Totusi, in principiu, Patriarhia Romana precizeaza faptul ca dialogul actual al Ortodoxiei cu Biserica Romano – Catolica, deja destul de fragil, nu poate fi ajutat, ci mai degraba complicat prin gesturi considerate de unii "profetice", iar de altii problematice.

Este de dorit sa cultivam nu miraculosul sau senzationalul, ci seriozitatea si credibilitatea in relatiile dintre Biserici aflate in dialog pentru refacerea unitatii crestine.

Biroul de presa al Patriarhiei Romane

Anonim spunea...

Eu ma uit ca boul la poarta noua la imaginile astea... IPS Corneanu nici macar nu are un patrafir la gat! Ailalti ca hipnotizati nu caraie nimic, dau potirul in mana IPS care parca e picat acolo din... luna. Asa mare sa fi fost graba IPS-ului si surpriza alora?!
Adica nu a slujit, taina lor nu e valida, deci... i-a fost mila de ei, a avut un imbold de dragoste patimasa si... a baut un potir de vin cu ei, sa-i mangaie...
Doamne mare ti-e gradina!

Anonim spunea...

nu vad nimic de asa mare scandal. Daca este de la Dumnezeu va ramane daca nu, este doar un profet solitar. in luna ianuarie a fiecarui an este o perioada de rugaciune si toti se intalnesc sa se roage si parca toti aplauda, dar se vede ca este doar de fatada iar acuma se vede realitatea ecumenismul, caci toti arunca cu pietre impotriva acestui om. Isus ne vorbeste de iubire si despre cat am iubit vom fi judecati. tare este adevarata vorba lui Isus: vor intra inaintea voastra prostitutele in imparatia cerurilor! poate ar trebui sa imitam mai mult pe samaritanul milostiv! Vom fi intrebati la judecata de apoi din ce religie facem parte? sau vom fi intrebati cum am trait iubirea cu Dumezeu si aproapele? si ne vom mira ca vor fi inaintea noastra budisti, induisti, musulmani ecc. ne mantuiesc pe noi aceste bariere umane care le concepim in numele Domnului, si ca pretindem ca numai noi avem credinta dreapta?

Anonim spunea...

Nu cred ca l-a indemnat Mitropolitul Ortodox Nicolae al Banatului, ci mai mult "Corn-eanu"

Dan Patrascu spunea...

Va sugerez sa consultati si www.danpatrascu.blogspot.com .Cred ca puteti gasi detalii interesante si analiye de specialitate.

Anonim spunea...

Nu-i de mirare ce s-a intamplat.
Este un lucru planuit de mult si nu cred ca este singurul ierarh din Biserica Ortodoxa Romana care este pro catolicism.
Intr-un interviu acordat lui I. Hossu Longin in nr 611 al Formulei As, Mitropolitul Nicolae Corneanu, declara raspicat , referindu-se la intrebarea pusa de reporter, cu privire la extinderea UE si urmarile care decurg din aceasta extindere in plan spiritual" Va veni o vreme in care si romanii il vor recunoaste pe Papa drept cap al Bisericii , ca o concluzie a unitatii crestinismului".
Este un moment de testare a reactiei credinciosilor ortodocsi daca inghitim momeala, e bine se merge mai departe, daca nu se asteapta pana la un alt moment prielnic.

Anonim spunea...

CRED CA ACEASTA PROBLEMA TREBUIE LASATA LA LATITUDINEA SF.SINOD FORUL CEL MAI COMPETENT

Anonim spunea...

Este incredibil ce se intampla. Ierarhii nu ar trebui sa ne fie modele? Eu parca asa stiam!

emilia corbu spunea...

Pentru ca multi anonimi confunda faptele si termenii ar fi necesare unele precizari.
1. Daca IPS Nicolae ar fi baut un pahar de vin la un birt atunci nu trebuia sa il judecam, ca oameni suntem, dar pentru ca s-a impartasit, cu sau fara patrafir, cu greco-catolicii trebuie sa ne pronuntam pentru ca asta nu mai e judecata ci aparare a credintei.
2. Prin acest gest iresponsabil a validat de fapt toate abuzurile pe care greco-catolicii le-au savirsit asupra populatiei ortodoxe din Ardeal si mai ales inselatoria la care s-a pretat Biserica Romano-Catolica atunci cind unii ortodocsi din Ardeal au semnat actul de aderare la BRC. In actul initial se prevedea doar o unire administrativa fara schimbarea legii ortodoxe. Dupa ce au vazut semnaturile fruntasilor s-a procedat la schimbarea legii ortodoxe. Cei care s-au opus au fost prigoniti, manastirile ortodoxe inchise. Prigoana pe care au dezlantuit-o impotriva ortodocsilor a fost fara precedent. Nici turcii n-au facut asa ceva.Pentru acele fapte nimeni nu si-a cerut iertare la fel cum actul initial de aderare nu a fost niciodata respectat.
3.Stim si noi ca Sf. Apostol Pavel a zis ca ,,dragostea niciodata nu cade,, dar mai stim si ca Hristos ne-a spus ,, sabie am venit sa aduc pe pamant,,. Asa ca atunci cand e vorba de credinta adevarata nu mai e loc de palavre de iubire.Iar in dreapta credinta capul Bisericii este Hristos si nu papa de la Roma.

Anonim spunea...

CANOANELE SPUN SIMPLU: daca un cleric a indraznit sa se impartaseasca cu ereticii sau schismaticii, sa se cateriseasca. Credeti ca ar fi o pierdere ireparabila asta pt BOR? Daca are alta identitate decit cea de ortodox si, in plus, si-o afirma public, spre sminteala multor suflete, e bine sa se cateriseasca si sa-si urmeze chemarea ca EPISCOP CATOLIC, SAU BUDHIST, SAU CE VREA EL. Cred ca dintre calugarii ORTODOCSI s-ar gasi unul VREDNIC sa-i ia locul. Daca s-ar cauta...
CIND CEI FARADELEGE AJUNG IN POSTURI DE CONDUCERE, SE INMULTESTE FARADELEGEA. Pentru stiinta lor fac multa sminteala.

Anonim spunea...

Mitropolitului Nicolae ii era sete :-

Anonim spunea...

Canoanele zic simplu: daca un cleric indrazneste sa se impartaseasca cu ereticii sau schismaticii, sa se cateriseasca. Mai ales ca a indraznit sa faca public acest lucru, spre sminteala multora. Daca are alta identitate, sa si-o afirme din locul potrivit, nu din postul de arhiepiscop ortodox. Se gasesc destui calugari ORTODOCSI VREDNICI pt a-i lua locul! Daca cineva ar cauta...

Anonim spunea...

Nostim este că, în toţi aceşti ani, Mitropolitul Banatului a fost cel mai periat de către mare parte dintre intelectuali... Unora nu le-a trecut nici până astăzi.

Anonim spunea...

Mitropolitul Corlateanu este cunoscut ca fiind ortodox doar cu numele.
Insa dansul nu tine randuiala spusa de parintii bisericii.
Intre alte gesturi de ala sale absolut neortodoxe este si acela in care afirma ca biserica Baptista americana este egala cu cea ortodoxa si ca nu ar tb tratata ca biserica sectara, deoarece 'este cea mai mare biserica din America'.
Ortodox doar cu numele, in realitate lup in piele de oaie care leapada invatatura sfintilor parinti.

Paul Slayer Grigoriu spunea...

Mai, fratilor, nu mai vorbiti dupa ureche si nu-L mai amestecati pe Dumnezeu in presupunerile voastre. Hristos nu ar fi facut niciodata asa ceva, si asta se vede din intalnirea cu femeia samarineanca, careia ii spune: "Voi va inchinati la ce stiti, dar noi ne inchinam la ce stim, caci mantuirea este din iudei". Asa ca "barierele confesionale" pe care le invocati unii dintre voi sunt pur si simplu "bariera" dintre adevar si minciuna. Chiar PF Daniel spunea acum cativa ani: "Hristos i-a iubit pe oameni fara sa tina seama de deosebirile confesionale, dar NU A RELATIVIZAT NICIODATA ADEVARUL". Toate aceste "infratiri" au fost condamnate de la inceput de Sinoadele Ecumenice. Nici acelea nu sunt canonice? Sa te alaturi unora care invata gresit nu e un act de iubire, ci unul de ratacire. E ca si cum ai avea un frate drogat si, ca semn ca il iubesti, te-ai apuca si tu sa-ti bagi acul in vena.
Trebuie, cu adevarat, sa ne rugam pentru cei cazuti si sa ne pocaim de pacatele noastre, caci acestea se intampla pentru ca suntem nevrednici. Trebuie sa urmam pilda Sfantului Siluan. Nu sa-l lapidam pe IPS Nicolae, dar nici sa fim de acord cu incalcarea canoanelor in numele unei false iubiri.

Anonim spunea...

DINU STEFAN BRAILA

UNIREA INTRE CELE DOUA BISERICI TREBUIE SA SE PRODUCA DACA INTRADEVAR INALT PREA SFINTITUL NICOLAE MITROPOLITUL BANATULUI SA IMPARTASIT CU GRECO CATOLICI A FACUTO NUMAIU CU INTELEPCIUNE NU MAI FITI ATAT DE CINICI SI IRONICI ARHIEREUL E DUPA MODELUL LUI HRISTOS SI DUPA RANDUIALA VESNICULUI ARHIEREU CARE ESTE HRISTOS VA FELICIT INALT PREA SFINTITE

Anonim spunea...

uite ca se mai intampla si minuni...Isus lucreaza inca in Biserica Sa, impreuna cu Preasfanta Sa Mama. ceea ce ips Nicolae a facut a fost doar sa nu asculte de seful direct(patriarh Daniel), dar in schimb supunandu-se Sefului Suprem: Isus Christos...nu mai aruncati cu noroi...

Pariziana spunea...

Foarte adevarat ce zice Marcel Radut Seliste: stam la spectacol, ne dam cu parerea, uitam sa ne rugam si sa plangem. As completa,pierdem o groaza de timp cu toate aceste activitati- si in putin timp, petrecut bine,ne vom mantui. Dau mai departe sugestia unui parinte de la Sihastria: sa luam binecuvantare sa citim Psaltirea pentru Ortodoxia romaneasca. Cu iertare, Marciulu, minuni se intampla mereu in biserica dreptmaritoare, si Hristos nu lucreaza cu pauze, nici Maica Domnului. Din nefericire, asta nu e una dintre aceste minuni.

Anonim spunea...

Toata povestea se rezuma la o singura intrebare: daca Biserica Ortodoxa recunoaşte sau nu recunoaşte ca valide tainele Bisericii Greco Calice. Daca da, gestul mitropolitului de Timisoara nu face nimic altceva decat sa traduca in fapta evolutia unor relatii, si sa confirme intocmai aceasta recunoastere despre care vorbim. Aici nu se pune problema Care - fata de Care - se va mantui. Dumnezeu alege!

Doamne, ajuta !

Anonim spunea...

Inteleg stupoarea unora si bucuria altora dar, parerea mea este urmatoarea: 1.ceea ce a facut IPS Nicolae este un gest neobisnuit insa nu este erezia ereziilor cum ziceau unii, de ce? Pai pt ca cele doua biserici isi recunosc una alteia validitatea Sf.Taine, asa ca Mitropolitul N. nu s-a impartasit cu “impartasania greco-catolica” ci cu Sfantul Trup si Sange al Mantuitorului Iisus Hristos.
2.Din cate stiu eu biserica greco catolica nu a fost declarata biserica eretica, asa ca nu vad unde e gravitatea , deoarece e interzisa partasia cu ereticii si nu cu greco-catolicii care sunt oricum mai apropiati de noi ortodocsi decat romano catolicii cel putin din punct de vedere liturgic.
3.Daca considerati ca in potir nu se afla Sfanta Impartasanie ceea ce ar fi o dovada de necredinta, inseamna ca doar a gustat din painea si din vinul binecuvantat.
4.Tare imi seamana reactiile unor frati orodocsi cu cele ale carturarilor secolului I, care considerau orice gest care nu era 100% conform cu legea ca fiind o blasfemie,
5.ma deranjeaza ca orice eveniment e catalogat ca facand parte din peisajul apocaliptic

Un timisorean ortodox

Răzvan Codrescu spunea...

Toţi cei ce scriu Isus, iar nu Iisus (antiortodocşi nu doar în spirit, ci şi în literă!), şi care aici fac atîta paradă de înţelegere "creştinească", ia să vedeţi ce-ar fi fost la gura lor dacă un ierarh (greco-)catolic ar fi primit împărtăşania de la ortodocşi! Iar cei care nu înţeleg că Taina Euharistică (în privinţa căreia sînt litigii fundamentale între Apus şi Răsărit) e temeiul cel mai adînc şi mai intim al vieţii şi credinţei în Hristos, percepînd-o doar la nivelul "gesturilor simbolice", aceia nu sînt cu adevărat oameni religioşi, ci simpli gravitoni ideologici ai religiei. În loc să ştie ce vorbesc, unii ca aceştia, săracii, vorbesc şi ei ce ştiu...

Anonim spunea...

Daca "anonimii" care cauta lamurirea problemei scriu ca exista un singur Dumnezeu si cheama la o singura biserica, de ce prezinta aceasta situatie ca si cum Biserica Ortodoxa ar fi de vina pentru atatea despartiri, cand tocmai CEA APUSEANA a provocat despartirile si impartirile crestinatatii? Daca intentia de nevinovatie a neavizatilor (fara sa stie) "anonimi", este de a aduce pe toti crestinii intr-o singura biserica, de ce nu vin la matca aceia care s-au rupt? ca doara este un singur Dumnezeu, nu-i asa? Si daca ei nu se intorc la matca, de ce oare nu o fac? Oare pentru stiu in adancul cugetului lor ca NU ESTE ACEEASI MARTURISIRE DE CREDINTA? si mai stiu ca acest lucru ESTE FUNDAMENTAL? ca daca nu ar fi fundamentala diferentierea marturisirii de credinta, atunci de ce atata tevatura si lupta ca sa-i aduca pe ortodocsi la alinierea "political correctness" a globalizarii nedeclarat masone sub umbrela catolicitatii?

Anonim spunea...

"Unii vor incerca sa indreptateasca neosandirea ereticilor cu argumentul ca ea se savarseste in numele pacii si al indepartarii razboiului. Insa cine atata razboiul? Tocmai acele forte masonice intunecate care propovaduiesc si amestecarea martursirilor, si apropierea credintelor! Scopul lor nu este indepartarea infricosatorului pentru noi toti razboi, ci nimicirea Adevarului si aducerea crestinilor ortodocsi pana la renuntarea la acest Adevar" ( Serafim Alexiev, Vederea pacatelor noastre, Editura Sophia, 2008, traducere Gheorghita Ciocioi - aparuta in urma cu o saptamana - exact cand trebuia - ,lamurind intr-un capitol amplu problema vladicilor care se "sacrifica", chipurile, ca mari "patrioti", ecumenisti, europenisti, comunisti). Se citeste pe nerasuflate

Anonim spunea...

Väd cä pe aici multi nici habar n'aveti de vieata eclesialä în Banat & Ardeal, pe când noi nici nu eram pe lumea asta.

De ani de zile, înainte de 1948, crediciosii greco-catolici si cei "greco-orientali" (cum se spunea pe atunci) adicä ortodocsi, se cuminecau unde apucau, mergeau la hramuri, în pelerinaje, si niciodatä nu s'a pus problema asta. S'au cuminecat si preoti, si nu putini. Ba au slujit unii pt credinciosii celorlalti, în lipsä de preot.

Pärintele Ioan Iovan (ästa e adevärat preot, nu ca ereticul de Cleopa) si cu alti preoti greco- si romano-catolici, în puscärie, au conslujit färä probleme.

Validitatea tainelor de la catolici n'a fost pusä niciodatä la îndoialä de cätre ortodocsi, în România. Când în 1948 o grämadä de preoti uniati au trecut sub obläduirea Bucurestilor, nimeni n'a rehirotonit pe nimeni. Nu s'a cerut nici mäcar o "märturisire de credintä".

Dar generatiunea asta de fanatici, ASCOR-isti si alte adunäturi de musulmani cu cruce nu suferä adevärul.

Nu existä nici un canon al vreunui sinod din cele 7, pe baza cäruia Biserica Romei si celea în pärtäsie cu ea sä poatä fi considerate eterodoxe. Prin urmare, nici un canon nu-l opreste pe nici un ortodox de a se cumineca ca uniati sau la latini.

Deo gratias! S'a întîmplat într'adevär o minune!

Anonim spunea...

Georgele, daca papa se cumineca de catre un preot ortodox, nu va mai fi episcop a doua zi. Tu stii cat tin catolicii ca cineva de religie ortodoxa, la cununie, sa devina catolic. Din schismatici ei nu ne scot, considerandu-se, cu toate ereziile lor, singura Biserica adevarata.. Vad ca e valabila doar in cazul ortodocsilor teoria ta.

Anonim spunea...

Toate parerile care condamna gestul Mitropolitului Nicolae Corneanu, mi se par ca isi au locul in evul mediu cand se porneau "razboaie sfinte" impotriva a tot ce misca. Pe mine personal m-a bucurat f tare acest gest si el merita aplaudat. de ce? fiindca diferentele intre noi ortodoxi, catolici si geco-catolici sunt de forma nu de continut, toti ne inchinam aceluiasi dumnezeu, aceluiasi mantuitor si acelorasi principii. Primi pasi pe acest drum l-a facut Papa Ioan Paul al II-lea despre care majoritate oamenilor spun ca a fost unul din cei mai mari "oameni" ai secolului. Papa a intrat si la musulmani chiar s-a descaltat si s-a inchinat in moscheie, precum si la alte culte

Inca o data "FELICITARI PENTRU ACEST GEST" si rusine celor care il defaimeaza locul lor este langa teroristi care se arunca in aer , au aceeeasi mentalitate

Anonim spunea...

Mda! Zici matale ca papa a fost in excursie... Dar de ce nu a zis si ca Alah este Dumnezeu si singurul lui Profet este Mahomed? Eu inteleg ca o data ce te impartasesti la catolicii de rit rasaritean ai si marturisit credintata lor eretica. ( Cunoasteti mai bine diferentele dintre adevarata credinta si inovatiile omenesti eretice adaugate de catolici.

Paul Slayer Grigoriu spunea...

George & Anonim: Filioque e orice numai deosebire formala nu. Ultimul Sinod Ecumenic arunca anatema peste toti cei care vor modifica invatatura de credinta. Iar infailibilitatea Papei, noua dogma treimica sau purgatoriul asta sunt, masluiri ale credintei. Nu deosebirei formale de genul "noi cantam cu orga, voi doar cu vocea". Cand ai scris insa ca ne inchinam aceluiasi "dumnezeu", m-ai mirat. Nu stiu carui dumnezeu se inchina altii, stiu doar ca Ortodoxia marturiseste Sfanta Treime ca Dumnezeu adevarat si imposibilitatea de a ne impartasi cu Trupul si Sangele Fiului intrupat altundeva decat in Biserica noastra, care pastreaza invatatura nealterata.

Anonim spunea...

Draga (bineintentionat) George

Tu spui ca ai habar de vieata eclesialä în Banat & Ardeal, de pe când noi nici nu eram pe lumea asta.

Pai eu am fost crescut de catre bunicii care au fost fortati la maghiarizare si la parasirea credintei prin mutare fortata la afiliere catolica. Si iti spun: Nici un ortodox ardelean nu vede bine greco-catolicismul decat ca rod al unei imixtiuni straine.

De asemenea spui ca: "De ani de zile, înainte de 1948, crediciosii greco-catolici si cei "greco-orientali" (cum se spunea pe atunci) adicä ortodocsi, se cuminecau unde apucau, mergeau la hramuri, în pelerinaje, si niciodatä nu s'a pus problema asta. S'au cuminecat si preoti, si nu putini. Ba au slujit unii pt credinciosii celorlalti, în lipsä de preot."

Eu iti spun ca greco-catolicii de atunci erau identici ca si ritual cu ortodocsii, inclusiv in privinta crezului celui fara filioque, insa din '90 incoace s-au catolicizat asa cum nu au facut-o in trei sute de ani. Dupa conciliul de la Balaband, din Orientul Apropiat se considera CATOLICI. Deci ei se distanteaza si se diferentiaza galopant de ortodoxie si spun ca doresc unirea credintei. Sub steagul papal?

Mai spui ca:
"Validitatea tainelor de la catolici n'a fost pusä niciodatä la îndoialä de cätre ortodocsi, în România."

Pai pana in '90 se impartaseau cu Sfinte Taine din paine si vin, nu si cu azime, iar preotii catolici nu slujeau la altarele lor, iar ei marturiseau crezul ortodox. Si de aceea crezi ca ardelenii si-au dat viata si au devenit martiri aparand dreptul lor de a ramane ortodocsi, ca sa crezi tu ilogic ca pentru ei era tot una?

Spui deasemenea:
"Când în 1948 o grämadä de preoti uniati au trecut sub obläduirea Bucurestilor, nimeni n'a rehirotonit pe nimeni. Nu s'a cerut nici mäcar o "märturisire de credintä".

Pai nu au trecut si nici ortodocsii nu i-au primit, ci comunistii au facut-o cu forta fara drept de apel din partea altcuiva. Si apoi era o reparatie morala fata de imixtiunea catolicilor prin care au rupt pe ardeleni in doua FARA VOIA LOR. Si oricum termenii unirii nu au fost respectati de catre catolici. Si dupa secole de spalare pe creiere cu burse la Roma si beneficii materiale, preotii greco-catolici nu mai voiau ortodoxia "prafuita".

E evident ca te afli, fara sa-ti dai seama, in partea opusa a taberei adevarului cand spui:

"Dar generatiunea asta de fanatici, ASCOR-isti si alte adunäturi de musulmani cu cruce nu suferä adevärul."

Probabil si pentru tine, nu americanii sunt agresori prin imixtiunea in tara altora, ci aceia care se apara in tara lor... Poate te vor mustra musulmanii la judecata.


Mai spui, din necunoastere, alt lucru:

"Nu existä nici un canon al vreunui sinod din cele 7, pe baza cäruia Biserica Romei si celea în pärtäsie cu ea sä poatä fi considerate eterodoxe. Prin urmare, nici un canon nu-l opreste pe nici un ortodox de a se cumineca ca uniati sau la latini."

Pe vremea celor 7 sinoade nu erau facute inovatiile catolice cunoscute acum. Iar aceste inovatii intra sub incidenta canoanelor apostolice, care ii plaseaza pe cei care le accepta in erezie. Si pe cei care se alatura lor. Si mai exista vechii catolici (cei dogmatici) care nu au acceptat conciliul vatican I si au fost dati afara din structura oficiala catolica, desi erau majoritari si aveau dreptate canonica.

Si esti cam exaltat sa afirmi:
"Deo gratias! S'a întîmplat într'adevär o minune!"

Nu s-a intamplat nici o minune. E aceeasi Marie cu alta palarie. Doar tu te grabesti ca talibanul cu bucurie in avion, in numele cuiva pe care nu stii ca te fraiereste

Anonim spunea...

Draga Teodor, cred ca ar trebui sa citesti mai bine istoria pentru a vedea cati ierarhi ai greco-catolicilor erau inchisi la caldarusani si fortati de catre pf. iustinian sa treaca la ortodoxie. Omul daca merge intr-o biserica, merge pentru a se ruga. Eu sunt romano-catolic, dar nu vad un pacat faptul ca merg si in alte biserici sa ma rog. Indiferent de confesiunea omului, stiu ca Dumnezeu este peste tot, orice ati zice si ati face voi. Pe mine unu nu ma intereseaza aceste confesiuni care sunt o lucrare a omului, Dumnezeu nu le-a creat, ma intereseaza sa ma rog Domnului, si daca in calea mea este o biserica ortodoxa, greco-catolica, romano-catolica sau de orice confesiune, eu intru si ma rog, pt ca stiu ca Dumnezeu ma asculta. Mi se pare ca pierdem foarte mult timp cu teologiile si dogmele, nu zic ca nu au importanta lor, dar le dedicam mai mult timp acestora decat comunicarii noastre cu Dumnezeu. Ce a facut IPS Nicolae, a facut, Dumnezeu stie mai bine, dar nu putem sta sa il judecam noi. Dumnezeu sa ne ierte.

Anonim spunea...

În primul rând, este masa Domnului, este paharul Domnului. Numele dat aici lui Isus, cel de Domn, ne spune că El are autoritate asupra acestei mese şi asupra acestui pahar. Dacă binevoieşte să ne primească acolo, să ne invite, este un privilegiu pentru noi; nu ar putea fi vorba de un drept. El a instituit această comemorare a morţii Sale; El întinde masa, ea Îi aparţine Lui, nu nouă. Numai El are autoritate; El trebuie să arate cine trebuie să fie acolo. Autoritatea Lui ca Domn trebuie să fie recunoscută acolo, şi trebuie să ne păzim să facem din masa Lui masa noastră, să o întindem pe un teren omenesc şi prin urmare sectar.

Anonim spunea...

Este trist sa vezi cum un gest incarcat de simboluri pacifiste ajunge sa fie etichetat ca tradare! Deschideti ochii, oameni buni! Nu va lasati condusi de patimi, nu cultivati ura. Mitropolitul Corneanu a actionat in spiritul ecumenist al Timisoarei. Chiar nu vedeti incotro este viitorul?
George M

Anonim spunea...

Este trist sa vezi cum un gest incarcat de simboluri pacifiste ajunge sa fie etichetat ca tradare! Deschideti ochii, oameni buni! Nu va lasati condusi de patimi, nu cultivati ura. Mitropolitul Corneanu a actionat in spiritul ecumenist al Timisoarei. Chiar nu vedeti incotro este viitorul?
George M

Paul Slayer Grigoriu spunea...

Viitorul este inspre domnia lui antihrist. Cel putin asa zice Scriptura. Tu ce crezi?

nicu spunea...

dragilor... totul incepe cu 1924... nu se vede oare ca de atunci in romania s-a incercat trecerea treptata spre catolicism? cand in imediata apropiere a schimbarii calendarului s-a sarbatorit pastele in aceeasi duminica cu crestinii catolici? astfel s-au incalcat constient si cu nepasare toate hotararile Sfintilor Parinti cu privire la sarbatorirea pastelui. se pune apoi interbarea... este catolicismul rau/gresit? pai sa mergem la originea celor doua religii. vorbesc multi, cum ca ei cred in Dumnezeu si nu conteaza confesiunea de care apartin. dar daca... crezi in Dumnezeu, oare nu tebuie sa stii ce este, cine este si cum este Dumnezeu? pentru asta s-au intalnit Sfintii Parinti in sinoadele ecumenice si au aratat cu exactitate si pentru totdeauna forma de existenta a Dumnezeului despre care vorbesc toate confesiunile dar in moduri diferite, datorita interpretarii strict particularizate a verseturilor Sfintei Scripturi . Documnetati-va numai. Analizati aceste legi lasate de sfintii parinti si vedeti apoi cat sunt puse in aplicare de fiecare confesiune. si mai ales... vedeti care sunt consecintele abaterii de la ele. astfel cu siguranta ve-ti vedea ca erezie este catolicismul si tot ce a iesit de sub el (majoritatea religiilor neoprotestante si nu numai). deci pericol este pentru mantuirea noastra, iar faptul acesta, al conducatorilor nostri spirituali, al PS Sofronie al Oradiei, continuand cu PS Nicolae nu sunt doar greseli personale ci sunt greseli ale bisericii, pentru ca, sa fim seriosi... acestea sunt actiuni acceptate de conducerea bisericii ortodoxe... in numele ecumenismului, care nu ne va duce decat spre osandirea constienta a sufletului. ce spun Sfintii Parinti despre aceste actiuni? a-ti vazut deja pe acest blog. se mai spunea ca nu ar trebui sa ne
spunem parerea despre acest incident (ca l-am judeca pe PS Nicolae), dar daca nu spunem acum nimic peste scurt timp si Patriarhul se va impartasi cu romano-catolicii. ce ar insemna asta? desfiintarea oficiala a bisericii ortodoxe. Deci haide-ti sa deschidem ochii si sa vedem incotro se indreapta biserica, constient si cu pasi cat mai repezi.

Anonim spunea...

Cum ar fi comentat ziarele si cititorii momentul in care Iisus a fost in casa vamesului?
si apoi nu trebuie sa uitam ca
(Sfânta Evanghelie după Matei cap.18 )

20. Că unde sunt doi sau trei, adunaţi în numele Meu, acolo sunt şi Eu în mijlocul lor.
21. Atunci Petru, apropiindu-se de El, I-a zis: Doamne, de câte ori va greşi faţă de mine fratele meu şi-i voi ierta lui? Oare până de şapte ori?
22. Zis-a lui Iisus: Nu zic ţie până de şapte ori, ci până de şaptezeci de ori câte şapte.

Anonim spunea...

Iar de nu veţi ierta oamenilor greşealele lor, nici Tatăl vostru nu vă va ierta greşealele voastre.

(Sfânta Evanghelie după Matei cap 6.)


43. Aţi auzit că s-a zis: "Să iubeşti pe aproapele tău şi să urăşti pe vrăjmaşul tău".
44. Iar Eu zic vouă: Iubiţi pe vrăjmaşii voştri, binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, faceţi bine celor ce vă urăsc şi rugaţi-vă pentru cei ce vă vatămă şi vă prigonesc,
45. Ca să fiţi fiii Tatălui vostru Celui din ceruri, că El face să răsară soarele şi peste cei răi şi peste cei buni şi trimite ploaie peste cei drepţi şi peste cei nedrepţi.
46. Căci dacă iubiţi pe cei ce vă iubesc, ce răsplată veţi avea? Au nu fac şi vameşii acelaşi lucru?
47. Şi dacă îmbrăţişaţi numai pe fraţii voştri, ce faceţi mai mult? Au nu fac şi neamurile acelaşi lucru?
48. Fiţi, dar, voi desăvârşiţi, precum Tatăl vostru Cel ceresc desăvârşit este.

(Sfânta Evanghelie după Matei cap 6.)

60. Iar Petru şedea afară, în curte. Şi o slujnică s-a apropiat de el, zicând: Şi tu erai cu Iisus Galileianul.
70. Dar el s-a lepădat înaintea tuturor, zicând: Nu ştiu ce zici.
71. Şi ieşind el la poartă, l-a văzut alta şi a zis celor de acolo: Şi acesta era cu Iisus Nazarineanul.
72. Şi iarăşi s-a lepădat cu jurământ: Nu cunosc pe omul acesta.
73. Iar după puţin, apropiindu-se cei ce stăteau acolo au zis lui Petru: Cu adevărat şi tu eşti dintre ei, căci şi graiul te vădeşte.
74. Atunci el a început a se blestema şi a se jura: Nu cunosc pe omul acesta. Şi îndată a cântat cocoşul.
75. Şi Petru şi-a adus aminte de cuvântul lui Iisus, care zisese: Mai înainte de a cânta cocoşul, de trei ori te vei lepăda de Mine. Şi ieşind afară, a plâns cu amar.

(Sfânta Evanghelie după Matei cap 26.)

CORIS spunea...

ce de pareri, afirmatii si contraziceri
1. In aramaica Iesua, tradus in greaca cu Iesous, devenit ulterior Iisus, tradus in latina Iisus si devenit in Septuaginta Isus - deci fratilor mai cititi si voi ceva dictionare
2. La sinodul 7 Ecumenic erau formulate o serie de "inventii" apusene, fara sa existe prea multe comentarii - chiar si Filioque si azima
3. In sec. IX abia Fotie depisteaza asta si dupa lupte si certuri se potoleste - este demis de vreo 2 ori
4. 1439, la Florenta "ortodocsii" si "Catolicii" semeaza UNIREA - si acum acel document este pastrat, dar nu respins oficial de cineva( nici Patriarhul ecumenic, nici altii, nici Athosul). Ca au zis ulterior ca nu recunosc documentul... nu avem inregistarea , asa ca suntem cam UNITI CU CATOLICII
5. In lume sunt 2 Biserici SURORI : ORTODOXA SI CATOLICA, deci Greco Catolicii sunt si intro parte si alta
6. In orice POTIR din vechile confesiuni se afla HRISTOS nu doar paine sau azima si vin ci HRISTOS CEL ADEVARAT
7. ORTODOXIA nu este acuzatia, nici intrigile, barfele sau nesupunerea, ci este trairea in DUH SI ADEVAR
8. Orga, lautele, harpa si fluierul au plecat din ORTODOXIE, iar azi unde sunt? Sau doar "calugarie"? A fi ortodox inseamna sa fii mereu ca la inceput: adica Curat cu Sufletul si Trupul.
9. Daca Apostolii sau certat cand Iisus era cu ei, acum ce vreti? Sa fim ca ei? Certareti?
10. Si in incheiere : PASTRATI INIMA, SUFLETUL MINTEA SI TRUPUL PENTRU DUMNEZEU, CACI NOI SUNTEM "TEMPLUL SFANTULUI DUH"

Anonim spunea...

nu noi il judecam. sfintele canoane.
Canonul 46 al Sfintilor Apostoli ~ "Episcopul sau presbiterul care primesc botezul sau jertfa ereticilor, poruncim sã se cateriseascã. Cãci ce întelegere poate sã fie între Hristos si Veliar? Sau ce parte are credinciosul cu necredinciosul?"

Anonim spunea...

Vreau sa il intreb direct si personal pe N. Corneanu, nu stiu altundeva unde ii pot adresa aceasta intrebare, cum ati putut sa va lepadati de marturia sfantului Grigorie Palamas si de cea a atator sfinti ai ortodoxiei care marturisesc? Oare Sfantul Grigorie era mincinos? Oare a lasat smerenia pustiei ca sa il biruiasca pe Varlaam numai de dragul discutiei? Va intreb cu durere pentru ca v-ati pus binecuvantarea pe operele Sfantului Grigorie Palamas. Ce veti spune sfantului care, cu privire la catolici zicea Apage, apage, Departe de noi osanda in cazanul acesta!!! Desarta este atunci binecuvantarea pe care ati dat-o

Anonim spunea...

Nu mai sariti la gatul I.P.S. Nicolae asa cum va taie capul. Ganditi-va ca nici lui nu ii e usor. Asta este, traim in vremea ecumenismului, dar nu trebuie s disperam, caci tot asa am trecut si de perioada comunismului in care a fost constrans de securitate si iata ca Biserica a ramas triumfatoare. Tot asa este constrans si de lumea asta nebuna in care treim si de cei din Europa. Dar degeaba ca Ortodoxia NU VA CADEA NICIODATA INDIFERENT C VREMURU VOR VENI, asa ca stati linistiti, haideti mai bine sa ne vedem barna din ochiul nostru, iar mai apoi paiul din ochiul celuilalt... A sosit clipa in care noi avem datoria sa-i sustinem pe inaltii prelati ai Bisericii, la fel cum si ei ne-au sustinut in vremuri grele,asadar nu ne ramane decat sa ne rugam impreuna cu Maica Domnului care se roaga neincetat impreuna cu toti Sfintii, Bunului Dumnezeu ca sa-i lumineze, si inca ceva: asta nu e totul, vor veni si alte vremuri grele mai mari decat acestea. Asadar sa fim VITEJI SI NEINFRICATI la fel ca Sf Iosif cel Nou de la Partos caruia nu ia fost frica de inamic, indiferent care ar fi acesta: foc, sabie, comunism, ecumenism, catolicism sau alte secte...

maria spunea...

Ma bucur pentru pornirea din suflet a Mitropolitului nostru Nicolae a fost un gest firesc pentru ca s-a impartasit cu Sangele Domnului Nostru Iisus Cristros eu cred ca nu are importanta biserica sau dogma conteaza credinta si el a facut ce a simtit era chemarea Domnului si increderea in Sfanta Impartasanie.

Anonim spunea...

asta da impartasanie! idolatri ce sunteti, si naivi de va inchinati lamorti inveliti!

Anonim spunea...

asta da impartasanie! idolatri ce sunteti, si naivi de va inchinati lamorti inveliti!