vineri, 4 aprilie 2008

Hurduzeu: "Atâta timp cât nu devenim un deşert sufletesc, suntem mântuiţi…"

Intr-un foarte bun interviu, publicat in aceste zile, scriitorul Ovidiu Hurduzeu arata, cu firescul de care este capabil un ginditor crestin, racilele vremurilor noastre.
Va voi da mai jos doar citeva pasaje din acest text, care sper sa-i trezeasca pe cit mai multi. Si va invit sa cititi interviul integral aici.
Atentie, este in doua parti! Sa n-o ratati pe a doua!

"Astăzi nici o ideologie n-ar avea sorţi de izbândă dacă n-ar fi diseminată pe scară largă în chip de “opinie publică”. Propaganda este cea care cristalizează ideologia. De aici importanţa mass-media care s-a transformat dintr-un mijloc neutru de comunicare într-unul propagandistic, de schelet formator al opiniei publice."

"Societăţile democratice postmoderne nu sunt represive, nu reprimă dorinţele şi aspiraţiile individuale ci, dimpotrivă, le exacerbează. Advertising-ul, ca sistem de propagandă, este menit să-l transforme pe individ într-o “maşină doritoare” (Deleuze). Retorica autonomiei personale, omniprezentă, cum bine aţi remarcat, creează hedonism în masă, mai ales printre tineri. (...) Tânărul trebuie să devină consumator. Nu consumă bunuri materiale, idei, imagini prefabricate, moralitate şablon de dragul economiei mondiale, ci pentru a se împlini pe sine."

"Cărţile deschizătoare de drumuri noi le-am citit după 1990. Pentru timpurile de azi sunt lucrări “politic incorecte”, Dintre autorii români aş cita Mihai Eminescu, Opere Politice (Editura Timpul, Iaşi), Petre Ţuţea - Omul. Tratat de antropologie creştină (Editura Timpul, Iaşi), opera Părintelui Dumitru Stăniloaie, Ernest Bernea (cu “Spaţiu, timp şi cauzalitate la poporul român“, editată de Humanitas), interbelicii Mircea Vulcănescu, Nae Ionescu, Cioran, Nichifor Crainic. Dintre autorii străini, traduşi în româneşte, marii gânditori din spaţiul Ortodoxiei, Pavel Florenski, Berdiaev, Christos Yannaras şi catolicul Miguel De Unamuno."

"Devenind idol pentru tânărul de azi, trinitatea Tehnologie, Bani, Confort se transformă într-o maladie a sufletului şi trupului. Cred că situaţia din SUA nu este radical diferită de cea din România în ceea ce priveşte “idealurile” tineretului. Aceeaşi obsesie de a se integra cât mai vârtos în Sistem, de-a deveni un “specialist” şi a câştiga… cât de mult. Dacă s-ar putea la infinit… (...) Idealul tânărului recent nu este să fie un revoltat, ci un “maleabil”. Comparaţi pe tinerii de azi cu cei din “generaţia de aur” dintre cele două războaie mondiale, Ţuţea, Cioran - “adaptarea la împrejurări se cheamă conformism“, spunea Petre Ţuţea, “şi conformistul se deosebeşte de ploşniţă doar prin aceea că ea n-are raţiune“. (...) Cu cât conformismul este mai vârtos, cu atât se vântură mai mult falsa revoltă a “marginalilor”, “teribiliştilor” şi revoluţionarilor subventionati (feministe, gay etc) - de fapt, manifestări ale deculturalizării catastrofale ale tinerei generaţii."

Alte ginduri valoroase ale lui Ovidiu Hurduzeu aici si aici.

3 Comentários:

Anonim spunea...

citiţi în Gazeta de Transilvania - Braşov, articolul lui Răzvan Ionescu, "Somnoroase păsărele"!

florin chiver spunea...

Ideile exprimate in interviu de dl. Hurduzeu sunt o foarte reusita sinteza a gandirii crestine si conservatoare, un adevarat exercitiu de "reactionarism", in sensul conferit notiunii de dl. Razvan Codrescu.

Anonim spunea...

Interesante ideile domnului Hurduzeu, insa ele nu prea reusesc sa-si gaseasca utilitatea. Utopii moderne, nostalgii si regrete, nimic care sa ofere solutii reale. Domnul Hurduzeu e bine informat, cult... si atat! Socul crizei financiare din USA l-a mobilizat, ca si criza morala din societatea americana, insa ma tem ca ceea ce propune domnia sa este doar o alta utopie moderna.