marți, 23 octombrie 2007

O gafa cu parafa sinodala

Au facut-o si pe asta! Nu stiu cine este tatal & mama comunicatului de azi al Sinodului BOR, dar, daca mai aveti indoieli ca este o mare greseala, cititi reactiile din presa. Si, culmea, nu poti sa nu le dai dreptate jurnalistilor, macar in parte.
"Cotidianul" titreaza si marcheaza: "BOR: Nu va atingeti de turnatorii nostri!"
Pentru "Gandul" e clar: "Sinodul bagă sub patrafir dosarele înalţilor prelaţi".
"Romania libera" crede ca: "Biserica Ortodoxa demonizeaza CNSAS"
Alte ziare tac sau dau stirea sec, precaute. Doar un necajit de jurnalist, mereu cu ochii dupa salam, incearca sa gaseasca justificari acolo unde nu sint. Comunicatul de ieri e o gafa. Inca una in lungul sir de gafe in comunicare pe care ierarhia noastra le comite fara nici o grija. Dar ele se aduna si-or sa cintareasca foarte greu cindva. Pacat!

10 Comentários:

Anonim spunea...

Ca de obicei ziaristii se pripesc ca ,,fata mare la maritat,, uitind niste adevaruri fundamentale si anume ca Biserica trebuie sa fie cu adevarat autonoma; ca printre membri CNSAS se afla persoane care au profitat de pe urma comunismului si ale caror studii se limiteaza la Academia Stefan Gheorghiu,,; ca Biserica s-a aflat intr-un razboi rece cu comunismul; ca in fine, Biserica este altceva decit o institutie de stat.
Deconspirarea fostilor turnatori este necesara pentru toate ramurile societatii, incepind cu cultura care trebuie sa recunostem a facut propaganda comunista. Care sunt turnatorii din muzee, institute de cercetare, teatre s.a.m.d.? Unde sunt turnatorii din invatamint, din scoli?Cultura si invatamintul din timpul comunismului au slujit cu patos regimul si au facut propaganda, au ideologizat generatii de elevi, au trecut prin filtru generatii de intelectuali.
Intr-o astfel de situatie eu cred ca sinodul are dreptate.
Emilia Corbu

Anonim spunea...

Lasati ca Sinodul nu a facut chiar asa de rau. Cel putin a pus lucrurile la punct.
Cat despre presa, orice ar fi facut Sinodul, fiti convins ca rezultatul ar fi fost cam acelasi...

Mihai

Paul Slayer Grigoriu spunea...

Subscriu si eu la parerile celor doi, Emilia si Anonim.

Anonim spunea...

Cred ca suntem intr-o anumita eroare. Nu putem vorbi despre autonomia BOR atata vreme cat ierarhii au salariile platite din bugetul de stat, la nivel de demnitar (adica in jur de 4000-5000 RON net). Daca BOR vrea autonomie, atunci sa renunte la banii primiti de la buget si sa traiasca din administrarea propriilor venituri si proprietati. Apoi, este penibil ca au iesit cu un asa comunicat de presa in contextul in care exista DOVEZI CLARE ca ierarhii respectivi chiar au facut POLITIE POLITICA. Problema noastra nu este "unde sunt ceilalti turnatori din muzee, teatre etc.", problema noastra este ca avem in Sinod oameni care au lucrat pentru diavol si inca lucreaza pentru el. Nu am auzit ca vreunul dintre ierarhii dovediti ca au facut politie politica sa fi declarat ca se retrage din scaun si merge la schit, pentru pocainta... In ritmul acesta, BOR va deveni doar o biata institutie condusa de clanuri popesti sau calugaresti. Sau poate ca deja este...

Anonim spunea...

pentru Marcel,
De acord cu tine dar sa nu confundam planurile:
1. Biserica plateste si ea impozit la stat, prin urmare e drept sa se primeasca salarii de acolo.Ce fac ierarhii cu banii vor raspunde in fata lui Hristos. Pe mine chiar nu ma priveste.
2. Ierarhii colaboratori sunt problema in primul rind a intregii Bisericii si nu doar a Sinodului si a CNSAS. Prin urmare noi toti care suntem in Biserica le putem cere sa se retraga daca nu au puterea sa demisioneze singuri. Chiar le-am face un serviciu.Pocainta e vindecatoare.
3. Capul Bisericii Ortodoxe este Hristos asa ca povestea cu clanurile popesti cade.
4.Nu putem spune ca cei care au lucrat pentru diavol si s-au pocait mai lucreaza pentru el.Avem mari sfinti cu caderi abisale in viata dar prin pocainta s-au ridicat pina la Dumnezeu.

Anonim spunea...

Se rasucesc in morminte preotii ucisi in inchisorile comuniste. Nu-mi pasa de BOR, nu-l confund cu religia ortodoxa, dar de cei care au murit pentru credinta lor imi pasa.

Anonim spunea...

Nu vad mare diferenta intre ce apare in presa si acest articol. Aceeasi lipsa de pietate in ce priveste ierarhia Bisericii Ortodoxe Romane.
Pacat.

Ioan Usca spunea...

E bine să fii anonim!
Într-adevăr, şi pe noi, ierarhia BOR ne predispune la pietate. În special ÎPS Laurenţiu...

Unknown spunea...

Orice ati spune, comunicatul Sinodului a fost cel putin... inabil, ca sa nu folosesc cuvinte grele. El tradeaza o mentalitate inacceptabila la nivelul oricarui crestin autentic. Si pot dezvolta, daca e cazul. Dar cred ca toata lumea de bun-simt stie ca altul era mesajul pe care trebuia sa-l dea Sinodul. Sint de acord ca nu e CNSAS in masura sa judece pe nimeni, dupa atitea gafe si jocuri politice facute. Dar ma intreb de ce sinodalii care se stiu in culpa nu se caiesc singuri, nesiliti de nimeni, si ramin tantosi in scaune, ca si cum nici usturoi n-au mincat, nici gura nu le miroase?
Ca IPS Nicolae - a turnat 40 de ani pe bani frumosi, a bagat oameni in puscarie prin delatiunile lui, dar vrea sa moara mitropolit. Ceilalti, nu stiu daca sint vinovati ori ba, caci trebuie vazute dosarele. Se va dovedi cindva. Dar prea sfintiile lor n-ar trebui sa astepte acest ceas. Onorabil ar fi ca, atunci cind gresesc, sa plateasca, nu sa se dovedeasca politicieni. Cum altfel sa fie exemplu turmei?
In aceste conditii, datorez pietate? Pietate - doar in fata sfintilor.

Paul Slayer Grigoriu spunea...

Claudiu, si Sfantul Petru s-a lepadat de trei ori de Hristos, si nu doar ca a murit Apostol, dar Apostol este si in ceruri si va judeca lumea de pe unul dintre cele douasprezece scaune.
Nu incerc prin acestea sa scuz delatiunea, sper sa fiu bine inteles. Dar stim noi cum e pocainta fiecaruia? Iar daca vorbim despre pietate in fata sfintilor, un exercitiu de prudenta in privinta judecatilor actuale pe care le formulam l-ar putea reprezenta reamintirea vietii Sfantului Chiril al Alexandriei. Atat, nu vreau sa smintesc pe nimeni.