joi, 11 octombrie 2007

Ne-am linistit, patriarhul spune ca nu-i mason

Biroul de presa al Patriarhiei Romane a incercat ieri sa risipeasca banuielile cele mai grave care planeaza asupra PF Daniel: ca e mason si sincretist (zis "ecumenist"). Un comunicat de presa pe tema corespondentei dintre PF Daniel si Eugen Chirovici, seful unei fractiuni masonice, se incheie cu precizarea: "Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel nu a făcut şi nu face parte din nici o lojă masonică din ţară sau din străinătate, nici nu împărtăşeşte altă credinţă decât credinţa Bisericii Ortodoxe". Bun, acum ne-am linistit. Parca un membru al unei organizatii secrete ar fi atit de... neinspirat incit sa se dea in vileag. Dar, desigur, nu punem la indoiala cuvintul patriarhului. Era si mai bine daca aceasta declaratie o facea personal, in fata jurnalistilor si a camerelor de luat vederi, sa-i vada sinceritatea in ochi toti circotasii si toti "acefalii ortodocsi", sa nu mai aiba ce comenta.
N-am inteles insa de ce PF Daniel nu a facut precizarile acestea mai demult, ca zvonurile despre apartenenta sa la masonerie, ca si cele despre programul sau de slujire/impartasire comuna cu heterodocsii circula de ani multi. Sau de ce nu a discutat pe tema asta inainte de alegerea sa ca patriarh. Ma rog, sa nu fim cirtitori.
Ba sa fim chiar constructivi si sa-l ajutam pe patriarh, asa cum a cerut-o tuturor credinciosilor la intronizare. Deci, ii propunem PF Daniel sa dea o mai mare greutate acesti prime declaratiei de ieri si sa convoace Sinodul pentru a lua o pozitie comuna fata de masonerie. Sa ne dumireasca si pe noi, nevolnicii credinciosi, ce este cu aceasta organizatie: e anticrestina sau nu, este folositoare sau daunatoare pentru sufletele romanilor, este buna sau rea pentru viata statului? Exista o hotarire de condamnare a masoneriei ca organizatie antihrista data de Sinodul BOR in anul 1937. Mai este in vigoare, au ba? Si daca nu, de ce? Daca da, de ce?
Pina la urma, daca a permis condamnarea masoneriei tocmai patriarhul Miron Cristea, despre care se stie ca a fost mason de grad 33, cu atit mai mult i-ar sta bine PF Daniel Ciobotea sa-si inceapa patriarhatul cu un astfel de gest.

1 Comentário:

Anonim spunea...

Totul a pornit de la un schimb de epistole strict protocolare - condoleantele pentru trecerea la cele vesnice a PF Teoctist de catre Chirovici si raspunsul-tip (firesc) al Patriarhului (atunci) interimar, actualul PF Daniel. Acest gest FIRESC intr-o tara normala a fost interpretat in fel si chip intr-o tara deja obisnuita cu delirul interpretativ. PF Daniel a simtit nevoia sa puna lucrurile la punct si a dat acel comunicat. Pe de alta parte, este limpede ca pozitia (nu decizia) Sfintului Sinod din 1937 nu mai este de actualitate. Ceea nu nu inseamna, cred eu, ca BOR sau alte biserici ortodocse sau cea catolica sunt "fane" ale masoneriei.