marți, 28 august 2007

Ies la iveala numele episcopilor colaborationisti

De la CNSAS a inceput sa se rasufle nume de ierarhi ortodocsi care au colaborat cu Securitatea.
Punem cap la cap informatiile certe si cele "pe surse" si avem urmatorul tablou:

Ierarhi care au recunoscut ca au semnat un angajament cu Securitatea:
1. IPS Andrei, Arhiepiscop al Alba Iuliei
2. IPS Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului


Ierarhi care au facut politie politica (in opinia CNSAS):
1. IPS Nicolae, Mitropolitul Banatului

Ierarhi care au dosar la Securitate si sint banuiti ca au semnat delatiuni:
1. IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor
2. PS Gherasim, Episcopul Rimnicului
3. PS Calinic, Episcop al Argesului si Muscelului
4. PS Timotei, Episcop al Aradului, Ienopolei si Halmagiului


Din pacate, o agentie de presa a difuzat (iar ziarele vad ca au preluat pe nemestecate) informatia falsa ca IPS Bartolomeu, Mitropolitul Clujului, este unul dintre ierarhii care au recunoscut ca au semnat un angajament cu Securitatea. Dimpotriva, IPS Bartolomeu a declarat in repetate rinduri ca nu a avut angajament cu Securitatea, nu a dat nici o nota informativa si nu a colaborat in nici un fel cu politia politica.

Asadar, daca ii socotim pe cei despre care avem informatii la aceasta ora rezulta ca avem cel putin sapte ierarhi care au avut legaturi cu Securitatea.
Mircea Dinescu, membru CNSAS, a afirmat ca sint in lucru dosarele a 20 de ierarhi si ca cel putin patru au fost cert turnatori la Securitate - din care si unii care "vor candida la patriarhie".
Insa, deocamdata, nici unul din cei pomeniti aici nu a pretins ca vrea sa fie patriarh - desi, teoretic, toti sint eligibili.
Asteptam noul val de deconspirari pe surse, ca sa ajungem si la numele celor care ar putea candida la scaunul patriarhal.


UPDATE

Numele IPS Daniel Ciobotea, Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei, apare intr-o nota a SIE, aflata in posesia CNSAS, care enumera titulari a 12 dosare care au fost arse de Securitate in 23 decembrie 1989, au declarat azi, pentru MEDIAFAX, surse din CNSAS.
Probabil ca operatiunea de conspirare s-a facut in baza unui proces-verbal care ar trebui sa existe la SIE.
"Noi am cerut in şedinta de astazi ca Serviciul de Informatii Externe sa ne remita o copie a procesului-verbal, pentru a vedea clar daca dosarul a existat şi daca a fost sau nu ars", au declarat sursele citate.
Inaintea şedintei de azi a Colegiului, Mircea Dinescu, membru in biroul CNSAS le-a spus jurnaliştilor ca unora dintre ierarhii BOR care au fost colaboratori ai foste Securitati "li s-au ars dosarele pentru a fi conspirati pe 23 decembrie 1989". Conform acestuia, aceste dosare au mai fost "periate" o data in 1990. Dinescu nu a facut nominalizari.

7 Comentários:

Anonim spunea...

Tot pe surse a fost dat si numele lui Daniel, dar despre el se spune ca are dosarul ars din 23 decembrie 1989 ! Apare pe o nota numele lui, in care ar fi enumerati titularii de doare arse, pentru a fi conspirati.

Anonim spunea...

Noi nu suntem abilitai sa judecam pe mai marii nostrii ... care sunt alesi de DUMNEZEU in Sfanta Sa Biserica Ortodoxa si prin care lucreaza El Insusi la mantuirea noastra ...

Anonim spunea...

Sfanta Scriptura recomanda intrunul din versetele Noului Testament(citeste si vei gasi versetul cu pricina) sesizarea pe care trebuie sa o faca mireni episcopului atunci cand unii din slujitorii ei gresesc.
Nu poate fi vorba de judecata; sunt canoane ale dreptului bisericesc care trebuie sa fie respectate.
Vedeti lipsa de interes si ignoranta nu ne da dreptul sa stam cu mainile incrucisate.
Asa ca treziti-va din letargie!!!

Anonim spunea...

teodosie se pare ca a semnat un acord cu militia
a nu se confunda cu securitatea
la militie semnezi cu numele adevarat si nu cu nume de cod
mai cercetati

Anonim spunea...

Este foarte grav ca biserica sa aiba in fruntea sa asemenea oameni.
Cred ca cel mai bun lucru ar fi ca in fruntea bisericii sa fie cel mai umil dintre calugari care au facut si fac minuni.Iar daca acesta nu exista atunci sa hotarasca DUMNEZEU.Eu cred ca ar trebui ca sa existe doar preoti si episcopi,este prea multa ierarhizare.Deasemeni cred ca facultatea de teologie ar trebui desfintata ,iar preotii sa fie din tata in fiu sau cei care au cu adevarat chemare si har iar nu facuti pe banda rulanta.De aceea este mare coruptie si in biserica pentru ca toti vor functii si acestea sunt platite cu bani multi sau cu supunere lingusitoare fata de stapanii tarii.Sigur ca trebuie sa ne supunem stapanirii doar in privinta legilor. Eu nu judec pe nimeni doar am spus ceea ce este adevarat.Tot raul din lume este din cauza femeii si din vina barbatului.Cauza raului in rai a fost Eva ,iar vina este a lui Adam. NIHIL SINE DEO! AMIN!

Anonim spunea...

Colaborarea cu Securitatea ar trebui sa-i determine pe cei care au facut-o, daca au o constiinta morala nu de tot intunecata de viclenie si pacat, ca sa renunte macar la a accede sau ramane la carmuirea Bisericii. Putina pocainta nu le face rau Inaltelor Fete, fie ei si ierarhi. Ca doar nu sunt ingeri, iar pocainta e cale de mantuire pentru toti crestinii. Problema care se pune desigur, in cazul unor persoane deja sus puse este caracterul acestei pocainte, care trebuie sa fie ascunsa si sa nu sminteasca pe credinciosi. Insa la dansii acest lucru este mai greu de realizat, intrucat sunt deja intr-o pozitie in care orice miscare brusca starneste reactii si e observabila. "Mai marii nostrii", de care pomeneste al II-lea comentator, nu sunt lipsiti de raspundere in fata obstei credinciosilor. Pe preoti ii judeca toti, dar pe ierarhi nimeni. Fara preoti insa, pe care tot " mai marii nostrii" ii hirotonesc, ce ar face Domniile lor?
Sunt responsabili pana in varful unghiilor si pentru starea Bisericii, si pentru starea clerului si pentru desgustul cu care lumea laica, atunci cand nu e rau intentionata, priveste degringolada si promiscuitatea reala ce domneste in eparhii si parohii.
Nu e pace fara dreptate si adevar, cum nu este iertare fara pocainta. Daca crestinii de rand trebuie sa-si ceara iertare de la cei carora le-au gresit, oare nu si Domniile lor trebuie sa-si ceara iertare de la crestinii pe care i-au pastorit, inselandu-i prin pactul cu un regim antihristic? Istoria Bisericii cunoaste cazuri celebre cand inalti prelati au fost alungati din scaunele de care se tineau cu amandoua mainile atunci cand era in joc adevarul Bisericii. Biserica nu sufera scapand de sarlatani si de carieristi orbiti de setea de putere, ea se purifica!Dar acum nu mai avem prooroci ca in vremea lui David, care, asemenea lui Natan sa-i spuna cu curaj si indiferent de consecintele asupra lui: Rege, ai gresit!

Anonim spunea...

Se conuma cerneal,timp si materie cenusie pentru a indentifica pe cei mai capabil ierarhi sa conduca BOR.Sa ne intrebam, de ce toate ta-rile catolice,protestante si neo-protestante sunt civilizate si bo-gate. De ce Romania numita Gradi-ina Maici Domnului (Teoctist) este saraca,suntem saraci material pen-tru ca avem creierul spalat si nu vedem ca Ortodoxia greco-slavona 1000 am fost tinuti in intunericul
culturi inapoiate balcanice, o mie de ani de analfabetism.Ortodocsii nu au scoali,liceie teoretice cum au taote Bisericile catolice, pro-testante si neoprotestante, orto-doxul trebue fie "sarac cu duhul"
exemplu, citez:..preoti,si popi, Acei purtatori iliciti de barba si sutana....sa bage adanc mana-n buzunarul ceduliilor.spune dl Clau-tiu Tarziu.Conjunctura politica actuala, intrerea Romaniei in UE
impune ca condcera BOR sa fie inti-nerita,irarhii actuali, cu doctora-te in occident,si ucenicie pe la manastirt sunt adept ai ortodoxie
ai moscovite, pentru asi pastra scaunile arhieresti.credinciosi, tara,in care traesc mai putin ii
intereseaza. Din intunecimea greco-slavona,din mentalitatea inapoiata balcanica orientala,scolile Blaju-lui,fap care, din pacate, actualii istorici educati in spiritul isto-riei mincinoase nu amintesc.(cu cateva exceptii).Ce a fost Blajul, greco-catolic, pentru noi romani areiese din cele ce urmeaza,citez: A.D.Xenopol spune: Refugiata la Brasov cu copii Maria Eliade Radu-lescu le-a spus brasovenilor,
"Voi sunteti aceia,care ne-ati semanat campiile (campiile ortodo-xe,se intelege n.p.I.M.),cu saman-ta libertiaii,noi voua va multumim caci ne-ati trimis apostoli care ne-au pregatit mantuirea noastra. De la voi avem o limba corecta, de la voi gramatica,istorie si filo-zofie.Dintre apostolii vostri am un Gh.Lazar pentru limba,un Aron Pumnul pentri istorie,un Maiorescu
pentru literatura si arhiologie, un Laurian pentu filozofie (i.c.) De toate acesta marete fapte ale Blajului romaii "ortodoxiti",uitand
ca sunt de neam latin le-a uitat.
Ca sa intram in UE.culrural si spi-ritual alta cale nu este decat Via Blaj. Va intelege acest lucru Noul Sinod al BOR -, aceasta este intrebarea domnilor.