miercuri, 27 iulie 2011

Un punct de vedere interesant:

Despre Oslo, incorect politic
de Dragoş Paul Aligică
Putem să depăşim oroarea şi confuzia generate de incidentul de la Oslo într-o încercare de a-i citi semnificaţia într-o perspectivă mai amplă? Putem să depăşim dubla tentaţie de a-l vedea ca pe un gest izolat, al unui dezaxat, sau de a-l folosi ca pe un nou prilej de politizare şi propagandă? Avem tăria de a vedea, dincolo de turbulenţa şi emoţia contextului, semnificaţia mai profundă a tragediei? Să privim lucrurile cu luciditate. Eram conştienţi că sub ochii noştri e, în plină desfăşurare, criza economiei şi politicii occidentale. Acum, după Oslo, vedem cum criza cultural-identitară stă gata să erupă.
Incidentul de la Oslo este un nou semnal de alarmă, un nou simptom al profundei crize în care se afundă sistemul de guvernare occidental şi civilizaţia occidentală. Economia vestică – fie ea în varianta europeană, fie americană - este în criză. Setată să consume mai mult decât produce, să redistribuie avuţia şi riscul pe criterii de expedienţă politic-ideologică, ea colapsează sub ochii noştri. Guvernarea vestică este în criză. Fie că este la Bruxelles, fie că este la Washington, elitele birocratice şi politice par mai departe ca oricând de masele de cetăţeni, funcţionând după o logică proprie, străină interesului public. Deficitul democratic, deficitul de legitimitate devin tot mai mult nu accidente, ci trăsături ale sistemului.
Acum, încă sub şocul incidentelor de la Oslo, vedem cum criza cultural-identitară stă gata să erupă sângeros, pe fundalul problemelor de emigraţie şi al escaladării presiunii islamiste.
Responsabili pentru această criză complexă şi profundă a lumii vestice? E simplu: când ai o mare putere, ai şi o mare responsabilitate. Cine face şi desface de decenii bune harta Occidentului, identitatea şi cultura sa? Se poate deroba elita occidentală de responsabilitate? În niciun caz. Actualul climat este rezultatul leadershipului său din ultimele decenii. Niciodată nu a avut Occidentul nevoie mai mare de o elită politică, mediatică şi culturală inteligentă şi pragmatică.
Eram conştienţi că politicile demografice, de emigraţie şi culturale occidentale, promovate de elita mai sus menţionată, generează tensiuni şi probleme. Am fost de decenii bune martorii unei presiuni continui exercitate asupra unei bune părţi a populaţiei occidentale. Le-a plăcut sau nu, părea că occidentalii erau resemnaţi. Politicile respective, promovate cu tenacitate, au creat treptat un nou climat în Occident. Un climat în care, iată, ajung să explodeze incidente profund regretabile, precum cel din Oslo.
Blocată în propriile obsesii, elita occidentală a uitat că în lumea reală, nu cea a propagandei mass-media ţesute de ea, acţiunea are o reacţiune. Că nu poţi împinge la nesfârşit o agendă pe gâtul occidentalilor, fără să te întrebi dacă şi cum vor reacţiona. Oricât de educaţi şi civilizaţi ar fi, oricât de paşnici, occidentalii sunt şi ei oameni. Sunt membri ai aceleiaşi specii violente, agresive, coruptibile. După sute de ani de civilizaţie, arată desigur altfel decât talibanii afgani. „Civilizaţi“. Dar, ca esenţă umană, venim toţi în descendenţa aceleiaşi maimuţe sau păcat originar, după gust şi preferinţă.
Pe scurt, toată această poveste a Occidentului multicultural, post-naţional şi post-religios este o problemă simplă de realism. Realism în a înţelege realitatea istorică şi socială, în ultimă instanţă, natura umană. Şi, evident, realism sau irealism în designul şi punerea în practică a unor politici menite să schimbe lucrurile.
Cât poţi ataca identitatea naţională a unor popoare, fără să ai o contrareacţie? Cât poţi susţine politici de emigrare ce subminează profund ţesătura socială a ţării gazdă, fără să ai reacţii de respingere violente? Cât poţi insulta şi persecuta tradiţia religioasă a locului, iudeo-creştină – făcând politică instituţionalizată din asta -, fără ca adepţii acesteia să iasă din resemnarea şi comoditatea habituale, reacţionând violent? Cât te poţi juca cu focul, manevrând jocul acuzelor şi stigmatizărilor corect-politic, cu beneficii corect-politic, pentru agende corect-politic?
Continuarea, aici.

5 Comentários:

Anonim spunea...

Dl.Aligica este un tip inteligent, cu un scris perfect logic si percutant.
Nu se considera pe sine ca facand parte din Elita.(dar face, chiar daca nu din cea de foarte "sus" !)
Se declara pe sine ca fiind "deschis" si tolerant ... la fel ca Occidentul care "naste" monstrii cu nimic diferiti de cei ai Orientului, fie el si "apropiat".Doar ca sunt (cei occidentali) mai sofisticati in rau, evident.
Toleranta dansului cu caracter stoic si filososfic este destul de apropiata de cea a unui Plesu sau Liiceanu.
Vorbeste despre lipsa de pragmatism si "micimea" conducatorilor/elitelor.
Si precum intelectualii auto-intitulati "buni" (gen Mircea Platon)... NU PROPUNE NIMIC CONCRET, IN CIUDA DORINTEI EXPRIMATE DE PRAGMATISM.
Si asta pentru ca lipsa lui Dumnezeu, a reperului universal, din credinta dansului despre ce este Omul si ce vrea El, nu il poate duce decat tot la pierzanie, asa cum bine observa Parintele Rose,oricat de cinstit ar fi in scrisul dansului, dl. Aligica.
Stoicismul suferintei lui Paul Aligica este numai o etapa inspre radicalismul anarhist al norvegianului si apoi inspre "facerea de bine cu forta" a globalizarii (moneda, fiscalitate,etc.)
Pana una alta, "Adevarul" deturneaza (pragmatic ca intotdeauna) atentia de la pedofilul lui DD catre ...un preot ortodox !
Chiar daca nu este adevarat, raul este facut. La fel ca in cazul norvegianului declarat "fundamentalist crestin" cu obstinatie, mai ales in Romania.
In numele libertatii de expresie !
Ca nu exista nicio dovada decat spusele amaratului de 18 ani, nu mai conteaza !
Vorba d-lui Aligica (ca si a extrem de multor oameni)neurmata de fapta (evident Adevarata) este numai o "unealta" a, pana la urma, "tristului si intunecatului" ce nu cunoaste Dragostea.
Iar a-i considera pe toti din "elite" ca fiind "mici" este o generalizare care nu-i face "bine" decat dansului.
Nu cumva este asta o forma de egoism, adica (tot) de trufie ?

Doamne ajuta !
G'Cousin

P.S. Nu as vrea sa-l confundam pe Mircea Platon ca fel de a fi cu dl. Aligica. Sunt total diferiti. Dl. Platon este in alta parte a "spectrului" intelectual, considerandu-se pe dansul ca detinatorul "Adevarului" absolut. Lipsa aproape totala a smereniei in cazul dansului (in ultima vreme)este o alta forma, si mai subtila, a felului in care lucreaza ego-ul ca reper, fie el si crestin ortodox in "litera".
P.P.S. Felicitari pentru nr.100 al "Rost"-ului si mai ales pentru continutul pragmatic legat de Distributism !
P.P.P.S. Poate acum veti fi de acord cu mine ca "batranii" ortodocsi stiau ce fac atunci cand nu lasau "raul" sa distruga oamenii si il condamnau la moarte "dupa o dreapata judecata" !
In curand, in numele binelui vom fi nevoiti sa ne lasam macelariti cu totii.
Oare asta vrea Dumnezeu ?
Parerea mea o stiti de ceva vreme. Iar Sf. Pavel nu poate fi contestat decat de unii membrii ai "elitei" ortodoxe, nu-i asa ?
Cat de ortodoxa poate fi o "elita ortodoxa" este deja filosofie si nu credinta in Adevar !

Anonim spunea...

coincidente ....

iulie 2011 =
7 2011=
7+2 (0=.) 11=
9.11=
9/11

Paul Slayer Grigoriu spunea...

Senatorul Iuliu Urban vine si el cu o critica a multiculturalismului care duce in cele din urma la reactii ca cea a dementului din Norvegia. Si, bineinteles, cu promptitudine, "Adevarul" il sanctioneaza, numindu-l - pe prima pagina - "fascistul din Senat".

Anonim spunea...

Daca ne uitam un pic in "masoneria romaneasca" asa dezorganizata cum se pretinde a fi, il vom vedea si pe Patriciu. Dinu Patriciu.
Iar un alt "mason de stanga", "vestitul" academician R.Theodorescu, ne explica cat de bun ne-ar fi ... un Rege, strain evident! Ca doar a spus-o de mai multe ori, chiar si in cadrul unei facultati de teologie : "romanii sunt incapabili genetic sa se conduca singuri !" (ne va explica apoi si gestul lui Mihai I de a se "romaniza" de curand si "de jure" ?; Raspuns: din dragoste pentru a fi ca noi romanii... desi nu e. De ce a trebuit sa treaca atata vreme de la Testamentul lui Ferdinand pentru a face acest lucru ... poate ati inteles acum !)
Propozitia asta (cu romanii incapabili genetic) este evident ne-fascista si umana, democratica, un drept la exprimare ! (cat jeg moral ascunde omuletzul asta !)
Deci nu cretinoidul din Norvegia este fascist ! Urban este !
Cum spuneam : mai este un piculetz pana la "binele facut cu forta".
In schimb "angelica" are voie sa vorbeasca cat pofteste despre esecul multiculturalismului !
Doar are "banul", nu-i asa ?
"Produsul norvegian" nu este al UE !
Este al lui Vlad Tepes si Basescu !
Si Aligica, ma rog frumos, al cui produs este, ca zice cam acelasi lucru, dar mai voalat ?
Dar Nicolae Daramus , azi in Jurnalul National ("Marea Teroare")?
Cam multi "fascisti" si toti in Romania, dupa cum s-a stabilit in "noul pact" economic dintre Germania si Rusia !
Cei 700.000 de morti romani din ww2erau si ei fascisti, nu-i asa ?
Evident !
Sau legionari !
Si Antonescu si toata elita interbelica si Basescu si Codrescu si Tarziu si Ciocioi si Hurduzeu si, si, si ... TOTI !
Romani tigani imputiti si hoti !
"Va aratam noi ce este bine pentru voi si daca nu ne ascultati o sa va facem sa va omorati intre voi, ca aici aveti experienta"

Anonim spunea...

http://www.hotnews.ro/stiri-international-9621118-povestea-unui-reporter-norvegian-fost-coleg-clasa-lui-anders-breivik-elev-nu-dadea-niciun-semn-putea-ajunge-criminal-era-obsedat-hip-hop-propria-infatisare.htm

Este in total acord cu concluziile dlui Aligica.