luni, 7 decembrie 2009

O victorie chinuită, cu ajutorul diasporei


Băsescu a cîştigat alegerile prezidenţiale. E oficial. BEC a anunţat, la ora 14.45, că Traian Băsescu a obţinut 50,33% din voturi, iar Mircea Geoană 49,66%, după numărarea tuturor voturilor valabil exprimate. Diferenţa este de vreo 70.000 de voturi. Prezenţa la vot a fost de 58,02%.
Dacă mai are o urmă de bărbăţie în el şi ceva responsabilitate, Geoană ar trebui să-şi asume public eşecul şi să felicite învingătorul, pentru că nici o contestaţie nu poate reduce diferenţa dintre el şi Băsescu.
După cum vedeţi, am intuit corect că rezultatele finale pot fi diferite de sondaje, că Băsescu va cîştiga la mustaţă şi că prezenţa la urne va fi în jur de 60%. La o astfel de prezenţă, ponderea voturilor viciate nu poate fi semnificativă.
Am spus încă de aseară că bucuria lui Geoană a fost grăbită şi ridicolă. Mă rog, omul a fost silit să joace comedia asta, pentru a putea contesta alegerile. PSD reclamă deja frauda. Hrebenciuc a dat tonul de astă noapte, cînd le-a fost limpede că au pierdut.
Dintre institutele de sondare a opiniei publice care au efectuat exit-poll-uri, CSOP s-a dovedit cel mai aproape de rezultatul oficial (Băsescu - 50.4%, Geoană - 49,6%), urmat de CURS (Geoană - 50,7, Băsescu - 49,3). INSOMAR (Geoană - 51,2%, Băsescu - 48,8%) şi CCSB (Geoană - 51%, Băsescu - 49%), controlate de Vîntu şi Voiculescu, cele mai îndepărtate. Acestea vor spune că s-au încadrat în marja de eroare.
Televiziunile care au manipulat lumea aseară, TVR, Realitatea şi Antena, nu ştiu însă ce scuze vor avea. [Văd că Realitatea TV a schimbat macazul din mers în cursul zilei de azi.] Iar jurnaliştii cărora ura le-a întunecat judecata, precum C.T. Popescu, şi care erau nemulţumiţi că Băsescu “nu-şi acceptă înfrîngerea cu demnitate”, s-au dovedit incapabili nu numai de obiectivitate, dar şi de o analiză profesionistă.

Traian Băsescu şi-a trecut în cont, cu aceste alegeri, trei recorduri: de patru ori ales în funcţii care prespun votul unui electorat numeros (de două ori primar general al Bucureştiului, de două – preşedinte al României); a ieşit preşedinte a doua oară consecutiv; a învins cea mai mare coaliţie alcătuită împotriva unui om politic în ultimii 20 de ani.
Geoană are un motiv de frustrare în plus: e a doua oară cînd este înfrînt în alegeri de către Băsescu (după cele pentru primăria Capitalei).

O altă observaţie: românii din străinătate au decis cîştigătorul, ei votînd masiv cu Băsescu. Este pentru prima dată cînd aceştia au cuvîntul decisiv pentru viitorul României.
Sînt curios care dintre scenariile pe care le imaginasem pentru eventualitatea în care va cîştiga Băsescu se apropie cel mai mult de realitate.
Băsescu ar trebui să fie conştient că nu a fost votat cu dragă inimă, ci a primit un vot negativ, îndreptat contra lui Geoană, a PSD şi a mogulilor. Şi încă: jumătate din cei care au fost la urne, nu-l vor, iar alte opt milioane de alegători, care au absentat, sînt scîrbiţi deopotrivă şi de Băsescu, şi de Geoană.
Prin urmare, Băsescu să nu se împăuneze cu această victorie, ci să devină mai responsabil şi să caute soluţii pentru România. Apropo, cam e momentul să se dovedească matur din punct de vedere politic şi să-şi inhibe reacţiile adolescentine ca aceea de azi dimineaţă ("un fleac, i-am ciuruit").

Sper că Băsescu îşi va retrage Cabinetul Negoiţă şi va propune un guvern în alianţă cu liberalii, iar dacă asta nu se poate, va lăsa PDL în opoziţie. Cred că ultima variantă ar fi cea mai bună pentru PDL, care are nevoie de un timp pentru clarificare doctrinară, pentru reformare internă şi pentru schimbarea purtătorilor de imagine compromişi (de teapa Elenei Udrea). Avînd în vedere că anul viitor va fi foarte greu pentru ţară, PDL ar avea de cîştigat stînd în opoziţie.
În orice caz, după mine, Băsescu nu mai trebuie să refacă alianţa PDL-PSD, care era să-l coste pierderea alegerilor, iar pe noi ne-a costat deja un an din viaţă.
El a obţinut o victorie chinuită, fiind mult mai îndatorat românilor care l-au votat acum decît în 2004 (e lesne de îneţeles de ce). Să vedem dacă se va dovedi demn de creditul pe care l-a primit.

36 Comentários:

Raluca spunea...

Claudiu, stii ca declaratia cu "un fleac, i-am ciuruit!" e o replica dintr-un film al lui Sergiu Nicolaescu, "Cu mainile curate", acolo era "un fleac, m-au ciuruit!"; oricum, poate adolescentina sau nu, dar e mai bine decat "mihaela, dragostea mea", bla, bla, bla, (btw, discurs copiat dupa cel al lui obama dupa ce a castigat alegerile)!

Anonim spunea...

pai cea mai mare prostie e sa treaca in opozitie, de asta l-au votat oamenii pe omul pdl-ului, sa fuga de responsabilitate?

la placinte inainte, la "razboi" inapoi?

o alianta cu pnl(care sa n-o mai facA pe fata mare si sa doreasca pozitia de premier ca sunt chiar NESIMTITI..) cu Mugur Isarescu prim-ministru...

Unknown spunea...

@ Raluca:

Stiu de unde-i replica, dar tot mi se pare nepotrivita in context, ba chiar puerila. Intii pt ca Basescu a cistigat la o diferenta foarte mica. Apoi pt ca de-acum e cazul sa iesim din registrul glumitelor de campanie si al ironiilor ieftine, ca ne asteapta un an greu. Si, sincer, Basescu va avea un mandat foarte dificil. Poate ca toata experienta asta uil va fi trezit nitel. Inca mai sper. Daca mai toarna doua, trei replici din astea, n-o sa-mi mai imaginez nimic bun.

Unknown spunea...

@ Anonim:

Parerea mea este ca, in ordinea politica, raminerea in opozitie e o solutie buna. Mai ales ca are scuza contextului - daca si numai daca PNL refuza sa vina la guvernare, repet, ca sa fie clar.
In ordinea morala si in orizontul de asteptare al alegatorilor lui Basescu, discutam altfel. Dar vi s-a parut ca are vreo importanta moral ain politica noastra?

Anonim spunea...

Felicitari Domnul Tarziu pentru intuitiile bune pe care le-ati avut!
Bine ca s-a terminat asa! De la Geoana cred ca e o gluma sa asteptam vreo urma de barbatie, el care ieri declara ca il facem fericit daca il votam, e complet lipsit de maturitate...
Voturile din strainatate au contat doar pentru ca au fost suficiente voturi pentru Basescu si acasa.
Am auzit opinii, ca cei plecati nu cunosc realitatea din Romania si nu ar fi trebuit sa voteze.Poate nu cunosc exact cum stau lucrurile in momentul de fata insa stiu DE CE au plecat si e normal sa se implice.
A.

Raluca spunea...

Si apropo de voturile romanilor de afara, iacata ce zice Ciutacu pe blogul lui (nu, nu citesc blogul acestui individ, dar am dat de pasaj pe un un alt forum, postat de o romanca din Olanda, indignata la fel ca mine). Cititi si va minunati/cruciti:

“(Romania) – o tara care tocmai este pe cale sa consfinteasca triumful suprem al cercopitecilor, al analfabetilor, al hotilor, al securistilor si al curvelor.”; “Daca mai aud pe cineva cu grija noastra fata de soarta romanilor de la Chisinau, il scuip intre ochi! E valabil si pentru cei care propavaduiesc necesitatea democratica de a da unora care traiesc in afara granitelor dreptul de a decide soarta celor care traiesc inlauntrul acelorasi granite.”

http://www.ciutacu.ro/articol/asta-nu-mai-e-%c8%9bara-mea/

Unknown spunea...

@ Raluca:

Ce sa-i ceri lui Ciutacu? Atita poate, atita face.
Daca ar fi dat vreodata dovada de bun-simt, inteligenta, corectitudine si eleganta, te-ai fi mirat. Dar asa...

Adria spunea...

Domnul Claudiu subliniaza faptul ca votul diasporei a fost decisiv pentru victoria lui Basescu. Ne bucuram ca am fost utili. Chiar daca Basescu are defecte, ca tot omul, de exemplu "iesiri adolescentine", dar decat "ii voi ramane recunoscator toata viata d'lui Antonescu", cum asa, recunoscator toata viata, ca si cum Antonescu i'a cedat o proprietate personala pentru binele lui personal???

tinu spunea...

claudiu,
de ce basescu si nu geoana?
ce s-a miscat in 5 ani?
daca ciutacu ti se pare vulgar,neinteligent,etc..,atunci despre limbajul si mitocania lui basescu ce se poate spune,ti se pare a fi digerabila?nu ma pricep la politica,dar imi plac comentariile tale pe blog.Felicitari pt exactitatea prognosticurilor!

Unknown spunea...

@ Ion de la Chiuiesti:

Va voi respinge comentariile pina cind va veti purta cu mine ca un musafir care imi intra in casa - daca intelegeti ce vreau sa spun. V-am rabdat indeajuns. De-acum, insinuarile inveninate si comentariile rautacioase faceti-le la dvs pe blog.
Sau nu puteti "pierde cu decenta"?

Unknown spunea...

@ tinu:

Am explicat de ce. Si deopotriva l-am criticat pe Basescu.
Cauta pe blogul meu si vei gasi raspunsurile pe care mi le ceri.
De-acum oricum nu mai conteaza decit poate pt istorie.

Anonim spunea...

E adevarat ca voturile diasporei se numara ultimele dar asta nu inseamna ca diaspora l-a salvat pe Basescu. Mai degraba romanii din Rep. Moldova l-au salvat.

Ion de la Chiuiesti spunea...

Eu da, pot pierde cu demnitate. Si am trecut peste asta, mai ales ca am realizat la confruntarea finala ca Geoana va pierde pe motiv de "Vantu". Cat despre "insinuari inveninate" si rautacioase, as fi preferat fie si un simplu exemplu, intrucat nu retin sa fi facut asa ceva.

Ion de la Chiuiesti spunea...

Ah, am uitat! Mai am doar un regret! Faptul ca nu v-am luat revista un an de zile!

Anonim spunea...

Chiar imi 'lipsea' Ion de la Chiuiesti, ma intrebam unde a disparut...
Acum m-am linistit!
E important ca discutiile sa se pastreze in anumite limite de decenta, ideea e sa schimbam idei si sa ne imbogatim nu sa asistam cum isi expun unii frustrarile!
A.

Ciprian spunea...

Din pacate ne-am intors cu 20 de ani in urma ! Uitati-va la chipul lui Basescu si la comportamentul lui si veti vedea adevarata Romanie de astazi ! Romanii au ales conducatorul pe care il merita !

Anonim spunea...

Cei din Romania l-au ales pe Mircea Geoana, de fapt au votat impotriva lui Basescu. Cei din strainatate, care nu mai platesc taxe in Romania, si care au inclinat balanta ar trebui acum sa se intoarca si sa traiasca cu Basescu, aici... sa se sature si ei.Inca 5 ani de cosmar...

Anonim spunea...

Pentru Adria,

E adevarat, au contat mult voturile din strainatate insa m-am referit la faptul ca daca ar fi fost mai putine voturi pentru Basescu in Romania cele din diaspora ar fi fost in zadar. Este mare lucru ca s-a mobilizat atat de multa lume!

A.

Unknown spunea...

@ anonim 18.40:
Da, in Basarabia 96% au votat cu Basescu, dar au fost vreo 13.000. In diaspora au fost restul. Deci, cred ca l-a salvat disapora.

@ In de la Chiuiesti:
Fac si asa un efort prea mare sa moderez comentariile si sa raspund, nu-mi mai incarc timpul si memoria si cu mostre de rea-credinta si venin. Pe-ale dvs le-am sters cind le-am vazut si atit. Dar retin, de pilda, ca imi spuneati aseara ca nu stiu sa pierd cu demnitate, de parca eu am candidat sau Basescu e ruda cu mine. Ca sa nu mai spun ca v-ati pripit ca si ceilalti sustinatori ai lui Geoana, si ca Geoana insusi, clamind o victorie iluzorie.

Ca n-ati luat revista, e chiar pierderea dvs.

@ Ciprian:
Sa fim seriosi. Care intoarcere? In aceeasi situatie eram si acum citeva zile. Ba acum sintem intr-o situatie mai buna, caci ceva ma face sa cred ca PNL va accepta sa intre la guvernare.

@ Anonim 19.26:
Parerea mea este ca cei care locuiesc si muncesc in strainatate sint mai lucizi decit multi dintre cei care stau in tara. Au dovedit-o de multe ori.

Ciprian spunea...

@Claudiu Tarziu

PNL sub Crin Antonescu cred ca nu va intra la guvernare . Cred ca se va rupe cate putin din fiecare partid si va fi un guvern PDL-UDMR-minoritati .
Cred ca PNL va disparea sau va deveni un partid de 5-6% daca va face acest lucru( trebuie sa tinem cont ca electoratul PNL-ist este profund anti-Basescu si nu se va digera acest lucru - 70% din cei prezenti la urne au votat cu Geoana mai mult din scarba fata de Basescu - si eu a trebuit sa consum cateva lamai inainte de a merge la vot :) ) . Romanii au votat emotional si nu rational de 20 de ani incoace fiind foarte usor de influentat cu teme derizorii care frizeaza penibilul . As pleca din tara asta imediat daca as putea ...

Adria spunea...

pentru Anonim A.

Aveti perfecta dreptate ca fara voturile din Romania, voturile diasporei nu ar fi fost suficiente. "unde's doi puterea creste/si dusmanul (a se citi Geoana) nu sporeste!"

pentru Anonim 19.26

Nu stiu daca romanii din diaspora sunt mai lucizi. Poate ca avem o alta perspectiva, o atitudine diferita despre ceea ce inseamna munca, plata muncii si obligatia de a fi onest fata de tine.

Salutari si va multumesc pentru mesaje.

Iuliana spunea...

"Băsescu ar trebui să fie conştient că nu a fost votat cu dragă inimă, ci a primit un vot negativ, îndreptat contra lui Geoană, a PSD şi a mogulilor. Şi încă: jumătate din cei care au fost la urne, nu-l vor, iar alte opt milioane de alegători, care au absentat, sînt scîrbiţi deopotrivă şi de Băsescu, şi de Geoană."
Cu această frază aţi pus punctul pe i , domnule Claudiu Târziu !

Adria spunea...

Domnule Claudiu, pentru a putea raspunde la chestionarul despre componenta viitorului guvern, am dat o raita pe siturile partidelor cu pricina ca sa'mi reimprospatesc memoria in ce priveste identitatile lor. intru deci la PSD, si citesc: "sunt psd'ist pentru ca sunt de stanga si sunt satul sa vad oameni cu orientari de stanga care voteaza altceva.(...) si pentru ca dreapa nu va rezolva niciodata problemele societatii, problemele sociale pot fi rezolvate de oameni cu vederi social'democrate." Foarte bine, ies de la PSD si intru la PNL. Si citesc: "PNL este singurul partid autentic de dreapta si singurul reprezentant al liberalismului in Romania (...) in timp ce stanga gestioneaza esecul, dreapta cauta progresul." Clar! Ies de la PNL si'mi revin in minte efuziunile de recunostinta ale lui "PSD" catre "PNL": "Antonescu, dragostea mea! (de fapt asta a zis Geoana, dar TVR si'a bagat codita si'a iesit ">Mihaela, dragostea mea").
In concluzie: o alianta PSD - PNL ar fi ceva de genul : nu stie dreapta ce face stanga!

Anonim spunea...

Fie painea cat de rea, tot mai buna-i in tara mea.
Ciprian, cunosc multi oameni care au plecat din tara, multi! Si acum regreta tare ca au facut-o si ar dori sa se intoarca, dar s-au legat prin diferite fire de locurile in care s-au refugiat, si le e greu acum.

Unknown spunea...

@ Iuliana:
Ce-am spus in fraza citata e valabil si pt Geoana.

@ Adria:
PSD - PNL a mai fost, chiar daca nu oficial. Ce-a iesit, stim.

@ Ciprian:
N-o sa-i inteleg in ruptul capului pe liberalii care au votat cu Geoana.

Ciprian spunea...

@Claudiu Tarziu

De ce nu ii intelegeti ?

Mirona-Ioana Tatu spunea...

Draga domnule Ciprian,

Vlad are mare dreptate!

Va recomand un articol ("Scrisoarea saptamanii") de-al meu mai vechi, publicat in Formula "AS", Nr. 510 / 2002, in care faceam o pledoarie pentru iubirea de neam si de tara: http://209.85.135.132/search?q=cache:YR5suuyIheYJ:www.formula-as.ro/2002/510/s-o-s-34/s-o-s-3088+Sa+inteleg+ca+iubesc+o+Atlantida%3F+-+mirona-ioana+tatu+-+Formula+%22AS%22&cd=1&hl=ro&ct=clnk&gl=ro

Nu mi-am schimbat pozitia de atunci incoace si nu mi-o voi schimba, oricine va veni la putere si oricate mizerii se vor mai intampla in jurul meu sau in tara asta...

Pentru ca nu asta conteaza, la urma urmei, politica si guvernantii! "Omul sfinteste locul" este un proverb cat se poate de actual si de necesar!

Daca ma concentrez asupra mea si-mi vad abisul pacatelor, ma ingrozesc mai mult decat de spectacolul mizerabil dat de clasa politica. Si atunci imi pasa mai mult de ce fac cu sufletul meu, decat de ce face un conducator sau altul cu tara. Asta nu ma impiedica sa-mi iubesc totusi tara, asa cum e, cu toate ale ei, bune si rele.

Daca fiecare dintre noi ne-am preocupa de despatimire, de "asanarea" mlastinilor din sufletele noastre, am avea si conducatorii minunati pe care ni-i dorim, am avea o cu totul alta viata in Romania. Dar o preocupare reala, cu ravna, cu trezvie si discernamant. Un razboi duhovnicesc autentic!

Schimbarea trebuie sa porneasca de la fiecare din noi! Sa incepem cu noi insine!

Din 2002 si pana in prezent am mai fost cu cateva burse sau cu alte ocazii prin strainatate. Deci, as fi avut de "n" ori posibilitatea de care va plangeti ca n-o aveti, de a ramane pe meleaguri straine. Am fost pana si in America - "tara tuturor posibilitatilor"!...

N-am facut-o! Pentru ca am realizat imensul pustiu duhovnicesc care stapaneste mult jinduita si visata lume occidentala. Nu este doar o metafora, atentie! Este o realitate infricosatoare!

Cand treci de granitele tarii inspre vest, se simte dintr-o data acest pustiu. Se simte ca spatiul nu mai este sfintit de slujirea Sfintei Liturghii. Nu cred ca sunt eu o extra-sensibila, cu puteri paranormale. Aceasta certitudine mi-a fost confirmata si de alti romani, emigrati definitiv sau temporar. Este o senzatie inexplicabila, mai presus de intelegerea umana. Pur si simplu "dincolo", spatiul si toate fiintele sunt desacralizate si mult decazute din har.

Habar n-au unii oameni cat de mult conteaza ca pe teritoriul nostru se savarseste (inca!) Sfanta Liturghie, in atatea biserici si manastiri! In toate duminicile si chiar si peste saptamana...

Parintele Arsenie Boca - Sfantul Ardealului - spunea, pe buna dreptate - ca Sfanta Liturghie mai tine lumea asta!

Orice roman ajuns printre straini simte intr-un fel sau altul aceasta lipsa dar nu stie sa si-o explice... Unii stiu... Unii spun ca strainii sunt "mai reci", ca nu sunt asa de prietenosi, de calzi ca noi... Au sufletele seci, uscate. Prieteniile sunt de multe ori de suprafata, iubirea pervertita in desfranare etc. Iar banii castigati mai usor decat in tara se duc la fel de usor. Vorba ceea: "Ce-aduna vantul, mana valea".

Dar va doresc, domnule Ciprian experienta amara a strainatatii, doar asa, ca sa puteti face o comparatie.

Sa nu-mi luati in nume de rau comentariul!

Doamne ajuta!

Iuliana spunea...

Desigur ! Dar de acum nu mai contează Geoană, ci Băsescu.

MC spunea...

@ Mirona-Ioana
E frumoasa ortodoxia in America, e vie si se simte sobornicitatea ei pentru ca aici sunt crestini ortodocsi de toate natiile si etniile. In America sunt si duhovnici socotiti adevarati sfinti in viata, si mandre manastiri. Viata duhovniceasca se traieste in toata plinatatea si frumusetea ei. Ortodoxia este bucurie si in America ca si in Romania. Iisus Hristos e cu noi, cu toti.

Adria spunea...

Doamna Mirona Ioana
interventia Domniei Voastre de aseara m'a miscat pana la lacrimi, ati citit in sufletul meu. Cand ati spus "asanarea mlastinilor din sufletele noastre" ati explicat exact ideea pe care am vrut sa o transmit cand am spus intr'un mesaj precedent "obligatia de a fi onest fata de tine insusi". Da, este o obligatie, mai mult, o necesitate la fel ca aerul pe care il respiri, pentru ca, aici, fara de veste, ne trezim intr'o dimineata intr'un "imens pustiu duhovnicesc", si va asigur ca asta doare rau. Va multumesc, Doamna Mirona Ioana, si Domnului Claudiu pentru acest blog, o punte catre Romania.

Paul Slayer Grigoriu spunea...

Doamna Mirona-Ioana,

Aveti mare dreptate in ceea ce spuneti despre abisul nostru interior. Dar in acelasi timp are dreptate si Ciprian. Ortodoxia e soborniceasca si se traieste cam peste tot in lume. Si in America se slujeste Sfanta Liturghie, si acolo traiesc sfinti... Sa ne gandim doar la Sfantul Ioan Maximovici.

Mirona-Ioana Tatu spunea...

Draga domnule Mirel CT,

aveti intru toate dreptate! In America, Ortodoxia mi s-a parut "mai pura" (impropriu zis, caci Ortodoxia nu poate fi "impura") decat la noi. Cei nou convertiti acolo, americani de diferite origini si etnii, au o credinta exact asa cum spuneti, vie si puternica, o traire duhovniceasca autentica, cu smerenie si iubire de aproapele, care pe mine, ortodoxa prin nastere si apartinand unei traditii milenare a Bisericii Ortodoxe, m-a smerit si uimit foarte mult. Adevarat se spune ca "cei din urma vor fi cei dintai"!

Am vizitat biserici si manastiri ortodoxe atat pe Coasta de Est, cat si pe Coasta de Vest, si am fost pretutindeni adanc miscata de vrednicia preotilor, evlavia credinciosilor americani (nu romani, greci sau rusi, deci nu emigranti sau urmasi ai emigrantilor din aceste tari ortodoxe) si de trairea duhovnicceasca mult imbunatatita a calugarilor.

M-am spovedit la duhovnici americani si pot spune ca au mare har de duhovnicie de la Dumnezeu!

Auzind ca sunt romanca, unul dintre acestia, Father Thomas Hopko, care este parinte profesor la Seminarul Teologic "St. Vladimir" si duhovnicul Manastirii Schimbarii la Fata a Mantuitorului din Ellwood City, Pennsylvania (manastire romaneasca, infiintata de Maica stareta Alexandra, fosta Principesa Ileana a Romaniei), mi-a spus, printre altele, ca unde te duci prin America si dai de o manastire noua de maici ortodoxe, afli ca cea care a infiintat-o este o calugarita romanca. :D Zicea de monahiile noastre ca fac o misiune extraordinara acolo, au o energie si ravna rara in a raspandi Ortodoxia pe pamant american. Dumnezeu sa le ajute!

Dar aceste biserici, parohii, manastiri sunt niste mici oaze intr-un imens desert al desertaciunilor, al unei lumi in deriva, abrutizate si desacralizate. Din pacate, am avut si prilejuri de a cunoaste si aceasta latura a societatii. Pe mine m-au "speriat" atat de tare, incat - sa nu radeti de mine! - dar abia am asteptat sa ma intorc in tara.

Sa nadajduim ca Bunul Dumnezeu se va milostivi si de poporul american, macar pentru rugaciunile sfintilor de acolo.

Dumnezeu sa va tie credinta si harul de a va lucra pe mai departe mantuirea acolo!

Doamne ajuta!

Mirona-Ioana Tatu spunea...

@ Adria

Adria este numele dvs. de botez? O sa ma rog pentru dvs.

Dumnezeu sa va ocroteasca si ajute!

curier spunea...

''un fleac i-am curuit'', o gluma dar bine asezata.lumea uita ca basescu nu la avut adversar doar pe geoana.au mai fost alte 7 partide, sindicate plus doua centre media care au tras cu geoana sub orice critica.domnul presedinte a fost cenzurat de multe ori de realitatea si A3, norocul lui a fost Radu Moraru care ia facut loc pe sticla, in plus B1 a declarat de la inceput ca sustin Basescu, nu au imbracat haina ''neutrilor'' precum realitatea care au tras la greu in basescu.diaspora e bine informata mai ajung din 6 in 6 luni prin spania, majoritatea si-au luat campii pe timpul PSD.Ciutacu e un derbedeu, la fel si cei pro geoana din tara care se simt lezati ca diaspora a intors scorul.ei uita un lucru sunt aproape 3 mil de romanii care in ultimul an au adus in romania 9 miliarde de euro, si nu-s capsunari sunt mii de romani care au propiile afaceri in occident la ora actuala.datorita cui? a domnului presedinte care in acesti 5 ani mereu sa implicat pentru cei din diaspora sa le fie mai bine sa nu fie tratate precum sclavii

Adria spunea...

Doamna Mirona Ioana
De fapt ma numesc Adriana, si sunt profund onorata de atentia Domniei Voastre. Nu am stiut ca Principesa Ileana a ales drumul monahiei. Va doresc numai bine.

Curier, bine ai zis ce'ai zis! Fara comentarii.

MC spunea...

Draga Mirona-Ioana,

Va marturisesc ca asa vrea sa va raspund dar nu prea stiu cum. Sunt descumpanit de aprecierea dvs. cum ca America este un "imens desert al desertaciunilor, o lume in deriva, abrutizata si desacralizata." Eu nu am observat acest lucru. Am constatat altceva, de pilda ca americanii au suflet bun, nu sunt ipocriti, spun ce gandesc si fac ce spun, nu au prejudecati batute in cuie, sunt dornici sa-si depaseasca limitele, sunt solidari, sunt primitori si respecta valorile altora. Si sunt crestini. Insa nu cunosc Ortodoxia. Dar cand se intampla sa paseasca intr-o biserica ortodoxa nu au reactia pe care o avem noi cand intram intr-o biserica baptista sau penticostala. Iar cand se convertesc la ortodoxie sunt fericiti ca niste copii. Au evlavie si sunt ravnitori. Citesc cu bucurie cartile sfinilor parinti. Si sunt generosi. Multe biserici ortodoxe romanesti, grecesti, etc. functioneaza datorita aportului financiar al americanilor.
Americanii merg in pelerinaj la manastirile ortodoxe. De cele mai multe ori traverseaza tara dintr-un colt in altul pentru a vorbi un sfert de ora cu parintele Efrem, duhovnicul manastirii Sf. Antonie cel Mare din Arizona.
Cred ca parintele Efrem a venit de la Athos in desertul Arizonei pentru ca vazut altceva decat o lume abrutizata si in deriva. Parintele Efrem a gasit un ogor bun. Roadele se vad.