marți, 22 decembrie 2009

Povestea Sovietelor

Un film despre crimele comunismului, despre asemănările (mai cu seamă în privinţa rădăcinii ideologice şi doctrinare comune, pe care adesea o ignorăm sau nu o re-cunoaştem) şi deosebirile dintre comunism şi nazism (unele legate de metode, altele de retorică, altele de fundamentare teoretică a crimei), despre colaborarea URSS cu Germania nazistă în războiul contra vechii ordini a lumii, despre o ideologie bolnavă şi despre popoarele care au îndurat-o, despre vinovăţia Occidentului faţă de punerea în practică a celui mai mare şi mai odios experiment de inginerie socială din istorie. Este un documentar cutremurător şi lămuritor, scris şi regizat de letonul Edvīns Šnore.
Vă îndemn să-l urmăriţi chiar şi pe cei care aţi trăit pe pielea voastră comunismul. Veţi vedea că uităm prea repede şi învăţăm prea puţin din istorie ca şi din dramele pe care le trăim.
Îi mulţumesc lui Mihnea că l-a descoperit şi semnalat, iar pînă să fie difuzat pe vreun canal naţional de televiziune, cred că trebuie să facem să circule mai mult în blogosferă.

3 Comentários:

anatati spunea...

Foarte bine ai punctat: vinovăţia Occidentului....
Ştiam (nu din proprie experienţă, ci din diverse documentare sau cărţi) cam ce-a însemnat comunismul, însă acest film e înfiorător...

Anonim spunea...

La un moment dat filmul se opreste, nu poate fi vizionat doar cateva minute.

horia barbat spunea...

O foarte subtila manipulare, mustind de corectitudine politica, uzitand in 90% din film de adevaruri incontestabile, spuse insa doar pe jumatate sau pana la un anumit punct astfel incat sa se faca utile perspectivei documentarului. Nu depaseste faza de rechizitoriu strict faptic, persoane,grupuri etnice, structuri ideologice etc fara sa identifice sau sa ipostazieze macar resorturile oculte care au premers si insotit cele 2 sinistru ingemanate abjectii ideologice ale secolului trecut. Cele 2 abstractiuni au supravietuit nu prin grupuscule si gasti de cartier criminale la stanga si la dreapta cortinei, ci prin insasi ideologia de sinteza care guverneaza actualmente uniunea sovietelor socialiste europene cu incontestebile veleitati de "religie" globala. Intre SUA, China si UE zilelor noastre si ce-o sa vina nu exista diferente de substanta ideologice. Toate se revendica de la tatucu Marx, Brucan, Tismishevschi sau cum s-or mai fi numit pe aiurea...dar ei n-au nici o vina, ei doar aplica corectii istorice, uzurpa adevaruri istorice si plasmuiesc mutanti istorici pentru binele comun, comun diavolului.