luni, 10 martie 2008

Indemn la post

Am intrat azi in Postul Pastelui (10 martie – 26 aprilie), drep pentru care va impartasesc un cuvint despre rostul postului, asa cum a fost el raspindit pe Internet de catre un monah, pe urmele Sfintilor Parinti. Si va doresc post folositor si izbinzi duhovnicesti!

"Postul este de doua feluri. Postul trupesc, cand cineva posteste sa nu manance mult, sa nu bea mult si se infraneaza de anumite mancaruri (carne, branza, oua, lapte, untdelemn si altele), si cand cineva se infraneaza cu curatie trupeasca. Cei casatoriti trebuie sa duca viata curata si cinstita.
Postul duhovnicesc este mult mai inalt decat cel trupesc. Pentru ca nu ajuta nimic postul trupesc fara cel duhovnicesc. Si diavolii postesc - niciodata nu mananca, nici nu beau -, dar tot diavoli sunt. Nici nu se insoara, nici nu se marita, dar tot diavoli sunt, pentru ca au inima inalta, plina de mandrie inaintea lui Dumnezeu. Si Solomon zice: "Necurat este inaintea Domnului tot cel inalt cu inima si viclean, asa cum sunt diavolii".

Postul duhovnicesc este acesta: sa postim si cu limba, si cu ochii, si cu urechea, si cu mana, si cu piciorul. Limba sa nu vorbeasca minciuni, nedreptati si cuvinte putrede si stricacioase; ochii sa nu priveasca cele spre sminteala; urechea sa se infraneze de a auzi cantece lumesti si de alte feluri; mana sa posteasca, sa nu iscaleasca zapise nedrepte sau para, sau sa fure ceva, sau sa bata pe cineva, sau sa faca alta nedreptate cu mana. Piciorul si el trebuie sa posteasca. Sa nu mergem acolo unde sunt pacate, sa nu ne duca la rautati si la faradelegi.

Mintea trebuie si ea sa posteasca postul cel mai mare. Postul ei este sa nu primeasca ganduri spurcate, ganduri rele, ganduri de ura pe cineva si toate gandurile care duc la pacat. Toate organele noastre sa posteasca de la cele rele, si atunci si postul nostru de a bea si a manca este de mare folos.

Cine uneste postul acesta duhovnicesc cu cel trupesc, ajunge, cum arata Sfantul Isidor Pelusiotul, icoana a toata filosofia.
Dar Dumnezeu vede osteneala fiecaruia. Cert este ca trebuie sa postim si trupeste dar si sufleteste."

Seja o primeiro a comentar