marți, 25 martie 2008

90 de ani de la Proclamarea Unirii Basarabiei cu Tara


Ziua Unirii la Bucuresti, eveniment organizat sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei, Traian Basescu

Fundatia pentru Romania si Organizatia Studentilor Basarabeni din Bucuresti, impreuna cu Primaria Municipiului Bucuresti, va cheama la aniversarea Unirii Basarabiei cu Tara, joi, 27 martie 2008, in Piata Universitatii.

Vom marca 90 de ani de la proclamarea Unirii, 27 martie 1918 prin organizarea unor actiuni culturale in zona simbol a Pietii Universitatii unde, in urma cu 16 ani, a poposit si Crucea Basarabiei adusa de la Chisinau pe Drumul Crucii, organizat atunci de alti tineri romani de pe ambele maluri ale Prutului. Participantii de azi sunt romani din Basarabia si Bucovina, aflate azi in Republica Moldova si Ucraina, din Serbia, Bulgaria, Ungaria si Romania, studenti in cadrul universitatilor din Bucuresti, precum si membri ai organizatiilor studentesti si civice din Romania. La evenimentele organizate in cadrul programului va fi prezent Alexandru Lesco, fost detinut politic la Tiraspol timp de 12 ani, decorat cu Ordinul National Steaua Romaniei, si sunt invitati Presedintele Romaniei, Traian Basescu, Primarul General al Municipiului Bucuresti, Adriean Videanu, precum si alte personalitati de cultura din Romania si de la Chisinau, istorici, profesori universitari, oficiali, analisti si jurnalisti.

In dimineata zilei de 27 martie, la orele 10.30, circa 200 de studenti basarabeni vor depune coroane de flori la mormantul membrilor Sfatului Tarii de la Manastirea Cernica.

La ora 14:00
, la sediul Arcub din strada Batistei 4 – vizavi de Ambasada SUA – are loc Conferinta publica "Basarabia la rascruce – Unirea dupa 90 de ani" unde va fi proiectat si filmul documentar "Basarabia Redivivus". Participa: oficiali, istorici, analisti, jurnalisti, studenti. Invitat de onoare: Alexandru Lesco.

In seara aceleasi zile, la ora 19.30, va fi organizat in Piata Universitatii, sub deviza „Bucuresti si Chisinau impreuna in Europa", un concert cu formatiile basarabene Lautarii impreuna cu maestrul Nicolae Botgros, Nenita Cvartet, Grupul Transbalkanica si trupa Zdob si Zdub.

Va asteptam!

Fundatia Pentru Romania

OSB
Bucuresti

www.basarabeni.ro

GSM: 0740 928 173

2 Comentários:

cepanamea spunea...

E bine sa nu ne uitam fratii si pamantul, chiar daca istoria o fac altii...

Doru spunea...

Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene (MAEIE) din Republica Moldova l-a convocat vineri pe ambasadorul Romaniei, Filip Teodorescu, pentru a-l informa ca grupuri de cetateni romani intentioneaza sa se deplaseze, in perioada 26-28 martie, la Chisinau, pentru a participa la diferite activitati publice cu caracter electoral.

Grupul de actiune NOII GOLANI a invitat in ultimile doua saptamani cetatenii romani sa participe la serbarile ce au loc la Chisinau in cinstea zilei de 27 martie (implinirea a 91 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania), prin intermediul siteului www.romanism.net.
Scopul deplasarii membrilor si simpatizantilor grupului nostru este de a interactiona direct cu romanii de peste Prut, de a vedea care este situatia in Basarabia la fata locului si de a participa la aniversarea pasnica a unei zile importante din istoria Romaniei. In nici un caz nu vom participa la nici un miting electoral, grupul nostru fiind apolitic, singura “politica” pe care o sustinem fiind romanismul.

Consideram ca reactia Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova este gresita si creaza o tensiune artificiala. Relatia dintre populatiile de pe cele doua maluri ale Prutului, despartite printr-o eroare a istoriei, sunt cele mai bune. Facem un apel la autoritatile romane si la institutiile internationale specializate in respectarea drepturilor omului sa supravegheze respectarea dreptului nostru la libera circulatie, ca cetateni ai Uniunii Europene.
Invitam inca o data pe toti romanii ce nu si-au uitat istoria ca pe data de 27 martie sa fie prezenti la Chisinau.


21 03 2009
Persoana de contact: Horatiu Borca
Telefon: 0743 355150