sâmbătă, 15 martie 2008

Ce-l mina pe Basescu in lupta?

Traian Basescu face politica din 1990, dar inca n-a invatat ca nimeni nu cistiga un razboi cu presa. Cu mass-media in majoritate ostile, mesajul este deformat, totul este rastalmacit, greselile sint exagerate, izbinzile - minimalizate, discursul ironizat sau deturnat... Basescu trebuia sa stie asta, pentru ca victoriile sale electorale n-ar fi existat fara sprijinul consistent al unei parti a presei (cum nici cele ale lui Iliescu sau Constantinescu).

De la inceputul mandatului sau de presedinte al statului, Basescu a provocat mereu presa. S-a bizuit pe faptul ca sint suficienti jurnalisti si directori de gazete/opinie care-l sustin, din diferite motive, mergind de la credinta ca el, Basescu, e solutia cea mai buna in acest moment, pina la interese meschine. Insa, pe masura ce mandatul i se apropie de final, sustinatorii se imputineaza, iar dintre cei ramasi, multi isi pierd credibilitatea. Pentru ca Basescu isi face rau singur. Este tot timpul pus pe harta si da impresia ca nu-l intereseaza decit conflictul. Promoveaza incompetenti, indiferenti sau corupti in treburile publice. In plus, de curind a lasat-o si pe propia fiica sa se faca de ris intrind cu alai, dar fara dexteritatile necesare, in politica.
Ultima sa iesire nervoasa, de aseara, impotriva presei, chiar daca este explicabila, nu e scuzabila. A extins nemultumirea - partial justificata - fata de unele ziare si televiziuni asupra intregii prese. A condamnat de la cap la coada, fara noima si deci fara credibilitate. Reactiile sint pe masura. Pina si un comentator ca Emil Hurezeanu, care se fereste de expresiile tari si care ii era favorabil pina deunazi, l-a taxat.
Basescu a dat apa la moara adversarilor sai si face ca acestia sa para indreptatiti acum in atitudinea lor - altminteri veche si motivata mai ales financiar.

Comportamentul public al presedintelui, din ultimul timp, poate avea mai multe explicatii. Fie a obosit si comite eroare dupa eroare, fara sa realizeze ce i se intimpla. Fie are o strategie gresita si isi imagineaza ca poate iesi invingator dintr-un razboi el si restul lumii. Fie l-a smintit puterea si nu-si poate reprima accesele de furie si de aroganta.
Oricare ar fi motivul, acest comportament nu este nici tolerabil, nici onorabil la nivelul functiei pe care o ocupa. O iesire ca aceea de aseara il poate costa pierdere alegerilor.

4 Comentários:

Ioan Usca spunea...

Reamintesc cu îndreptăţită mândrie că nu l-am agreat nici un moment pe individul în discuţie...

Anonim spunea...

@claudiu: mai da-i o sansa lui iliescu :)

Anonim spunea...

Draga Claudiu,
noi consumatorii de mass-media, nu mai sutem cum am fost!
Ne-am schimbat!
Nu mai punem botu la "mesaje deformate, rastalmaciri, exagerarea greselilor, minimalizarea izbanzilor, discursul ironizat sau deturnat"!
Asteptam altceva de la voi jurnalistii!

Ia sa vedem gicesti ce?!

Unknown spunea...

Draga Anonimule,

Tare as vrea sa ai dreptate. Din pacate, experienta imi spune ca n-ai.
Dar mai am o speranta: sa vad la alegeri ca n-au reusit baietii sa va manipuleze.