marți, 25 martie 2008

Prin femeie a venit salvarea lumii

Cum spuneam si alta data, Buna Vestire ar trebui sa fie adevarata zi a femeii - cel putin a celei crestine. De aceea, eu le urez astazi femeilor: La multi ani!

Razvan Codrescu ne aminteste in aceasta zi de eroismul feminin, pe care unii nu-l stiu, altii l-au uitat, iar altii il nesocotesc.
El scrie: «O realitate esenţială a dăinuirii noastre ca neam este şi ceea ce putem numi eroismul feminin: de la crucea umilă a naşterii de prunci şi până la crucea apoteotică a mărturisirii lui Hristos, el a însoţit, hrănit şi vegheat – discret, dar energic – lupta bărbătească a eroilor sau martirilor noştri ştiuţi şi neştiuţi. Păcat că despre femeia româncă – mamă, soră, soţie sau fiică – s-a scris atât de puţin, fiind până astăzi insuficient înţeleasă şi preţuită în drama şi în măreţia ei. E demnă de tot respectul fapta eroică în sine, pe care o înregistrează baladele şi cronicile, legenda şi istoria, dar nu mai puţin vrednică de respect este rezistenţa la încercări şi consimţirea sacrificială a celor care-şi văd plecând la moarte fiii, soţii, fraţii, părinţii, petrecându-i rugătoare, cu inima şi cu gândul, şi asumându-şi tăria de a duce mai departe, în firescul ei cotidian, viaţa dăinuitoare peste toate morţile istoriei.»

Seja o primeiro a comentar