vineri, 27 mai 2016

Exerciții de democrație

1. Șapte milioane de români au votat în noiembrie 2009, la referendum, pentru un Parlament unicameral și pentru 300 de parlamentari. Au trecut aproape șapte ani și votul continuă să fie ignorat.

2. Trei milioane de români au semnat, în mai 2016, o inițiativă legislativă pentru apărarea familiei prin Constituție și sînt puși la stîlpul infamiei de cei care fac și desfac în genere agenda publică. Demersul ”Coaliției pentru Familie” e considerat... antidemocratic, prostesc, inutil etc. etc.

Urmează probabil ca Parlamentul să tacă adînc, pînă la calendele grecești, asupra legii pe care este chemat să o adopte.

Nu, nu sîntem originali. Să ne amintim că francezii și olandezii au repetat referendumurile pentru adoptarea Constituției UE pînă cînd majoritatea au zis ”da”.
Să nădăjduim că noi vom fi ceva mai încăpățînați în a ne apăra valorile și în a ne urmări interesul național.

Sînt conștient că aceste simple constatări mă califică drept naționalist radical, fascist, antieuropean, putinist, filorus, totalitar, băsist, retrograd, taliban ortodox etc. etc. Mulțumesc, nu sînt! Încerc doar să-mi păstrez libertatea - inclusiv, sau mai ales pe aceea de gîndire.

2 Comentários:

cosmin spunea...

Domnule Tarziu, ce fel de majoritate e necesara la referendum? 50%+1 sau 2/3?

Unknown spunea...

Referendumul pentru revizuirea Constituției este valabil dacă la acesta participă cel puțin jumătate plus unu din numărul total al persoanelor înscrise pe listele electorale, iar dintre cei prezenți la urne jumătate plus unu votează ”Da.