vineri, 11 ianuarie 2013

De la meşteşug la mărturisire

Librăria Predania găzduişte, în perioada 13 - 27 ianuarie 2012, expoziţia de cruci „De la meşteşug la mărturisire”,  a Ioanei şi a lui Teodor Bindea. 

Expoziţia va fi vernisată pe data de 13 ianuarie, ora 18.00, în prezenţa sculptorului Teodor Bindea.
Meşteşugul a fost cel care i-a ales pe ei în momentul în care au optat, cu câţiva ani în urmă, pentru un mod de viaţă tradiţional, reaşezat pe singura temelie adevărată: raportarea permanentă la Dumnezeu. Din întâlnirea cu arta populară românească s-a născut ulterior pasiunea pentru lemn şi pentru motivul crucii, omniprezent în reprezentările ei.
Prin crestătură, gravură şi sculptură Ioana şi Teodor Bindea crează cruci tradiţionale româneşti, precum şi modele de cruci romane (bizantine), etiopiene, nigeriene, persane sau celtice. Lemnul din care sunt crestate crucile provine din esenţe autohtone - tei, paltin, nuc, păr sălbatic, dar şi exotice - chiparos, komora, eucalipt, merbau sau wenge, iar finisarea se face fie cu seu şi praf de cărbune, sau cu diverse amestecuri de uleiuri.
Crucile create de Ioana şi Teodor Bindea şi-au găsit deja locul în colecţii particulare româneşti la Alba Iulia şi Bucureşti, la Bisericile Etiopiană şi Siro-Antiohiană din Koln,  cât şi în uzul unor parohii şi mănăstiri din România şi din Sf. Munte Athos.

Meşteşugul de crucer reprezinta un mod de transfigurare, atât pentru noi, cât şi pentru lemn, pentru că, aşa cum spunea şi Petre Jucu, „toate sunt într-o vrăjmăşie: materia n-ascultă dalta, dalta n-ascultă mâna, mâna  n-ascultă mintea, şi toate trebuie domolite, domesticite.” (Teodor Bindea)

„Pentru un om, pentru un creştin, a alege tema crucii este un act de mărturisire. A mărturisi înseamnă însă şi a depune mărturie; şi asta înseamnă mai mult decât un act de credinţă, capătă un sens social. Noi facem aici un gest public, simţim nevoia să afirmăm CRUCEA, într-un moment cum este cel prezent. Înseamnă să reafirmi omniprezenţa crucii, importanţa şi puterea ei în ziua de astăzi, într-o lume rătăcită, secularizată şi îndrăcită de multe ori.”(Horia Bernea)

Sursa: Librăria Predania 

Seja o primeiro a comentar