duminică, 9 decembrie 2012

Pronosticuri

[vedeţi update, după postarea iniţială]

Cifrele încep să contureze realitatea: pînă la ora 14.00 au votat 20,56% dintre românii cu drept de vot, comparabil cu alegerile parlamentare din 2008, cînd pînă la aceeaşi oră votaseră 19,84%  - a anunţat Biroul Electoral Central. Unii sociologi estimează o prezenţă la vot de aproximativ 40%, pînă la închiderea urnelor. Eu sînt ceva mai optimist, cred că sîntem vreo 65% oameni normali în ţara asta, care nu vom vota. Ei, hai, poate că nu sîntem chiar atîţia, dar ne mai ajută şi vremea rea, care deja a blocat drumuri şi a închis secţii de vot, şi le va tăia unora cheful să se joace de-a democraţia.
Aşadar, risc un pronostic: prezenţă de 35% pînă la sfîrşitul zilei. Mă bazez pe datele statistice de la ultimele scrutinuri, pe iarna grea şi, mai mult, pe bunul simţ ţărănesc. Pe ţăranii noştri, care altă dată mergeau să voteze de la primele ore ale zilei, se pare că i-a umplut scîrba şi lehamitea şi nu mai înţeleg să gireze un simulacru de democraţie. E posibil însă ca USL să mai reducă din absenteism prin fraudă (Teleormanul, unde am avut fraude ca la balamuc în vară, este deja fruncea la numărul de votanţi; au început să umble şi urnele mobile nechemate, iar în secţiile de votare mai izolate, unde nu vor ajunge observatori independenţi, va fi mare festival). De aceea, nu zic 25%.
Sigur că nu se vor sinchisi politicienii că 65% dintre români refuză votul. Dar e un semnal negativ totuşi. În plus, poate că vom conştientiza că sîntem mulţi nemulţumiţi şi că a cam venit timpul să nu mai lăsăm să ne conducă o minoritate, indiferent ce firmă ar purta.
În altă ordine de idei, sînt foarte curios cîţi dintre cei care votează îşi anulează votul. E foarte important, pentru că, din mini-sondajele mele de opinie, foarte mulţi dintre cei pe care îi cunosc îi resping pe toţi politicienii, iar cei care, în principiu, ar vrea să voteze candidaţii de la principalele alianţe au ghinionul unor figuri sinistre în colegiile lor. Am cîţiva prieteni de idei care au anunţat că merg să-i voteze pe Petre Ţuţea la Senat şi pe Nae Ionescu la Camera Deputaţilor, indiferent de colegiu :-)
Deci, mă aştept la un număr semnificativ de voturi anulate: un milion
Dacă scădem acest milion din totalul voturilor exprimate, de, să zicem, 6,3 milioane, rezultă că viitorul Parlament va reprezenta în mod real numai vreo 5,3 milioane de români.
Şi dacă tot am dat două pronosticuri, mai dau vreo două, aşa, de dragul jocului. USL va obţine 57% (cu tot cu morţi), adică vreo trei milioane de voturi, ARD - 19% (un milion de voturi), PP-DD - 8% (aprox. 400.000 voturi), UDMR - 7% (370.000 de voturi), iar restul se vor împărţi între partidele care nu vor depăşi pragul electoral. De aici începe redistribuirea, care va îngroşa mai ales numărul de parlamentari ai USL, care ar putea depăşi 60% din mandate.
Desigur, aceste pronosticuri ţin cont de primul, cel privitor la prezenţa la vot. Dacă mă înşel şi prezenţa la vot va fi mai mare, numărul de voturi pentru fiecare va creşte, dar cred că procentele vor rămîne cam aceleaşi.

UPDATE (22.30)

Cîteva observaţii la cald


# Potrivit sondajelor de opinie, se pare că nu m-am înşelat prea tare. Estimările de la ora 19.00, în cele cinci exit poll-uri, arată că USL ar fi obţinut între 54% - 58% din voturi, ARD - 18% - 21%, PPDD - 10% - 14%, iar UDMR - în jur de 5%. Să vedem însă cifrele oficiale, pentru că în ultimele trei, patru scrutinuri, casele de sondare au avut erori mari (cu excepţia CSOP, ale căror rezultate sînt cele mai aproapiate de pronosticurile mele: USL - 55%; ARD - 19% PPDD - 10%, UDMR - 5%). Dezamăgitoare pentru mine este numai prezenţa la urne. Dacă în aceste condiţii (politice şi climaterice), au mers la vot aproape 42% dintre români, avem o problemă mare. Normalitatea începe să devină un cuvînt lipsit de noimă la noi.
# Liderii ARD Blaga, Ungureanu şi Neamţu sînt daţi învinşi, într-un sondaj. Dacă acest rezultat e validat după numărătoarea voturilor, putem spune că ARD nu mai există. Parte din parlamentari vor migra la putere, partidele mici se vor topi în PDL sau în neant, iar PDL va încerca să se reformeze. Totuşi, să mai remarcăm că ARD a luat un scor enorm în comparaţie cu ce ar fi meritat. A fost votată numai de frică sau din ură faţă de USL.
# Cei care au crezut în discursul "naţionalist" al lui Pontacrin au de ce sa fie dezamăgiţi. Nici nu s-au numărat încă voturile, dar, sigur pe victorie, Ponta şi-a declarat supunerea faţă de Bruxelles şi Washington şi dorinţa de a-i coopta în majoritatea guvernamentală pe udemerişti (intră în Parlament, n-aveţi grijă). De asemenea, a anunţat, ca măsură prioritară, modificarea Constituţiei (care, pe lîngă castrarea funcţiei prezidenţiale, va consta în eliminarea sau neutralizarea ANI, DNA, CCR etc. şi, atenţie, naţionalişti pur-sînge iubitori de socialişti!, în regionalizarea României). În plus, sînt foarte curios de rezultatele referendumurilor organizate de USL în Alba şi Constanţa pentru redeschiderea mineritului cu cianuri şi, respectiv, pentru exploatarea gazelor de sist prin fracturare hidraulică. Vor fi validate? Daca da, e clar că USL desăvîrşeşte toate nenorocirile pe care PDL doar le-a intenţionat (şi pentru care a şi fost debarcat guvernul Ungureanu).

3 Comentários:

Paul Slayer Grigoriu spunea...

E clar, intram intr-o zona nu gri, cum le place unora sa spuna, ci neagra. E bine - intr-o mare de rau - ca nu i-a crezut nimeni pe impostorii pseudo-dreptaci de la ARD. In rest - si nu o spun cu bucurie - in curand o sa le iasa pe nas votantilor USL salariile si pensiile care, evident, nu le vor fi platite.
Cred, cum am spus si intr-o postare recenta la mine - ca de acum incepe sansa noastra.

cosmin spunea...

Domnule Tarziu, incercati sa ne inveseliti cu peisajul din antetul blogului ? :) :)

Anonim spunea...

Vad ca si dumneavoastra ati indemnat la boicot. Nu ma mir.
Ma tem totusi, ca "dreapta autentica", pe care o visati nu poate sa apara prin disparitia dreptei neautentice, europeniste, globaliste. Persoane pe care le cunosc si care se revendica de la aceasta dreapta autentica fie nu au mers la vot, fie au votat cu USL, tocmai pentru a elimina dreapta fsnista si globalista. Rezultatul va fi un binom oligarhic de putere cu PNL+PC la "dreapta" si PSD la stanga. Sa nu ne facem iluzii asupra populatiei care, vezi doamne, se va trezi la apelul dreptei "liturgice".