duminică, 2 octombrie 2011

Ion Cristoiu se întreabă: "Se va repeta Mişcarea legionară?"

Nicolae Breban crede într-o repetare în viitor a momentului interbelic Mişcarea legionară, cel dominat de Corneliu Zelea Codreanu, şi nu cel aparţinând lui Horia Sima.
"Nu, nu ne temem că, aşa cum o cred unii exegeţi, neînţelegând-o, această «mişcare», ea s-ar putea repeta; nu, deoarece suntem aproape siguri că ea se va repeta într-un fel sau altul, mai devreme sau mai târziu. În «ea» se află «încapsulat» prea mult adevăr, mai bine-zis o prea mare sete sau voinţă, nu... de putere, ci de înţelegere a «ceea ce suntem»!"
Afirmaţia de mai sus, niţel şocantă prin caracteru-i apodictic, nu aparţine unui fost legionar, nici măcar unui stâlp al Noii Drepte. E lansată  de nimeni altul decât Nicolae Breban, scriitor, eseist, publicist, conducător de gazete, într-un cuvânt, o personalitate a vieţii noastre intelectuale, recunoscută prin modernitatea şi, de ce nu?, chiar cartezianismul gândirii. Locul acestei afirmaţii: volumul recent apărut, „Aventurierii politicii româneşti". [...]
Asistăm azi la o tot mai mare distanţare a tinerilor, dar chiar şi a maturilor de politică, văzută, după douăzeci de ani de democraţie mai mult sau mai puţin originală, ca un teritoriu al negustoriei morale, al alianţelor făcute şi desfăcute peste noapte, al demagogiei folosite pentru câştigul electoral. Ceea ce Nicolae Breban numeşte o repetare a Mişcării legionare ar putea fi nu numai o acţiune pornită de jos în sus, concentrată pe cultivarea orgoliului naţional, dar şi una în care Onoarea, devenită fel de a fi, va lua locul miş maşurilor tipice partidelor politice româneşti din ultimii 20 de ani. 

Integral în Adevărul.

4 Comentários:

Anonim spunea...

Trăiască Gigi şi Capitanul... de vapor.

Găina care a născut puiul viu ţine şi pe această cale să mulţumească Marelui Ziarist (fost mahăr în UTC) care a făcut-o celebră.

Anonim spunea...

Anonimul de deasupra e atat de previzibil in replici incat toata lumea ar trebui sa-si dea seama cine e. Mai ales ca isi spune singur mizerabil.

Sherlock Holmes

Camelian Propinatiu spunea...

O solutie ar fi inscrierea dlor Cristoiu si Berban in PPDD, sa dezbata la OTV scenariile, cu poporul si pentru popor.

Anonim spunea...

« In preocupările politice cu Dreapta si cu Stânga, lumea a si uitat că mai există un Sus şi un Jos. » Iar în România, toate subiectele vitale pentru existenţa noastră a tuturor sunt tratate nu doar cu mare neseriozitate, ci luate în băşcalie. Corneliu Zelea Codreanu a pus temelia învierii acestui neam (neam care e mult mai nepăsător faţă de soarta lui decât era atunci) iar mesajul este foarte actual:

“Fiţi creştini, fiţi oameni, fiţi Români întregi.
Luaţi aminte că aceea ce a prăbuşit pe alţii, a fost goana după bunuri şi interese prea pământeşti. ”
“CEREM: revizuirea si confiscarea averilor celor care si-au furat tara saraca.
CEREM: tragerea la raspundere penala a tuturor oamenilor politici care se vor dovedi ca au lucrat in contra tarii, sprijinind afaceri necorecte particulare.
CEREM: impiedicarea pe viitor a oamenilor politici de a mai face parte din consiliul de administratie ale diferitelor banci sau intreprinderi.
CEREM: declararea teritoriului Romaniei ca proprietate inalienabila si imprescriptibila a neamului romanesc.”
“Nu vom permite ca la adapostul formulelor tricolore sa se instaleze o clasa oligarhica si tiranica, pe spatele muncitorilor de toate categoriile si sa-i jupoaie literlamente de piele, fluturand prin vazduh neostenit: Patria – pe care nu o iubesc; Dumnezeu – in care nu cred; Biserica – in care nu intra niciodata, sau Armata – pe care o trimit la razboi cu bratele goale. Acestea sunt realitati care nu pot constitui embleme pentru escrocherie politica in mana unor scamatori imorali.”
”Ţelul final nu este viaţa. Ci Învierea. Învierea neamurilor în numele Mântuitorului Iisus Hristos.
De-alungul luptelor şi în mijlocul loviturilor, rămân mereu cu aceeaşi nestrămutată credinţă, că vom învia, biruind în numele Mântuitorului nostru Iisus Hristos şi al Neamului Românesc.”

Dar

”Un popor care nu respectă trecutul şi datina creştinească, un popor care îşi pierde credinţa, un popor care nu cultivă iubirea pentru morţii săi, este un popor condamnat. ”


http://ro.altermedia.info//images/rmcrisan-indusmanitii-au-acelasi-crez.pdf