miercuri, 1 septembrie 2010

Despre sclavia modernă - o perspectivă anarhistă

Pe un blog de dreapta, am găsit recomandarea pentru eseul ilustrat video de mai jos. Pentru că subiectul, sclavia modernă, mă interesează, l-am urmărit. Este un "film" anarhist, cu un mesaj destul de abil construit, deşi din punct de vedere tehnic e rudimentar. Spune multe adevăruri şi asta îi poate induce în eroare pe mulţi. Totuşi, mesajul este ţintit anticapitalist, fără a spune nimic despre socialism (că şi un sistem şi celălalt tot sclavi ne vrea), ba chiar strecoară concepte dragi "ucenicilor" lui Karl Marx, Lenin şi Stalin, cum e cel de revoluţie violentă. E de prisos să adaug că n-are nimic de-a face cu credinţa creştină (în schimb, sugerează că religiile monoteiste înrobesc).

Concluzia este fără echivoc: distrugeţi această civilizaţie! OK! Şi ce punem în loc? Nimic. Vom fi toţi egali, fără ierarhie şi fără organizare. O utopie.

Postez aici filmul şi m-aş bucura vizionaţi şi să-l comentaţi. Prin dezbatere, ne mai lămurim. Şi putem nădăjdui să păstrăm calea împărătească.


Despre sclavia moderna from Kindelina Nova on Vimeo.

12 Comentários:

Iulian Capsali spunea...

Pai ce sa mai comentam, ca ai spus totul din titlu: "Despre sclavia modernă - o perspectivă anarhistă". Finalul este delirant, cu o muzica salbatica, "purificatoare" si cu toti nebunii care se bat cu politia, instrumentul de forta al STATULUI opresiv. Lipsesc, totusi, cateva citate din Mao, Kim Ir-sen, Trotsky, dar e posibil sa-mi fi scapat.

Acum fara gluma, cam la asta se rezuma o citire a acestei lumi - chiar daca pare corecta in concluzii (dezumanizare, omul modern -sclavul modern, etc)- daca-i scoti "codul" divin. Raman niste ragete salbatice si pofta de moarte. Dumnezeu sa-i lumineze! - pentru ca, saracii, cauta adevarul acolo unde nu exista...

Ca imagine si montaj filmul este impecabil (cu niste travuri senzationale si cateva imagini emblematice, de mare forta), comentariul insa este patetic si mult prea... "frantuzesc".

Unknown spunea...

@ Iulian:

Cam asa.
Cit despre realizarea tehnica, nu tin sa te contrazic, caci aici tu esti meseriasul. Insa, ramin la parerea ca e rudimentar: citat pe fond negru - drept deschidere de "capitol" -, comentariu din of, imagini colate din diverse surse (unele mai bune, altele par luate de pe net).
In fond, insa, mijloacele importa mai putin. Este o declaratie de razboi, nu o demonstratie - unde poate ar fi contat mai mult felul in care spui ce ai de spus.

Georgiana spunea...

un film de stanga pe un blog de dreapta!(ma refer la sursa d-vs) :(...ce-ar mai rade aia de la Antifa dac-ar fi suficient de inteligenti si ar vedea! subtil filmul dar la final propune grosolan o "solutie" la fel de nimicitoare ca si sistemul criticat!Dumnezeu sa ne lumineze pe toti!

Unknown spunea...

@ Georgiana:

De aceea am si facut precizarea despre blogul de dreapta. Uneori sintem tentati sa ne lasam sedusi de un discurs pe care il consideram adevarat, ignorind nuantele care ne diferentiaza net si care duc la consecinte diferite.

Alexandru Ciolan spunea...

Blogul „de dreapta“ care recomandă filmul este „A Treia Forţă. România profundă“. Iar recomandarea este făcută cu necesara detaşare de latura anarhistă a filmului. Îmi permit să reproduc "prezentarea", pentru că eu am scris-o şi eu am postat filmul:
"Vă propunem un film: „De la servitude moderne“, realizat de Jean-François Brient şi Víctor L. Fuentes. Nemilos. Mai crud decât un diagnostic medical. Tratamentul din finalul filmului nu vindecă boala, este o revărsare a furiei la aflarea maladiei, dar noi şi cititorii blogului ştim că leacul există. Şi că nu este nici violent, nici dureros“.
Blogul nu este de dreapta, nu este nici de stânga, încearcă să promoveze valorile distributiste. Iar critica dezumanizării din societatea consumismului pe care o face, cu duritate, filmul este întemeiată şi se suprapune în mare parte peste criticile pe care distributiştii le aduc aceleiaşi societăţi.
Da, filmul nu are o soluţie (adică are, dar e fals). Critica este însă valabilă şi de o directeţe care nu poate lăsa pe nimeni indiferent. E, mi se pare, suficient pentru a vedea filmul.

Greywolf spunea...

Ori in capitalism, ori in socialism oamenii traiesc tot celule si pesteri. Ceea ce spune filmul poate fi valabil si pentru socialism. Este normal ca viziunea autorilor sa fie critica predominanta a capitalismului pentru ca autorii traiesc in capitalism si n-au vazut "binefacerile socialismului bolsevic". Normal ca trebuie distrus sistemul si apoi pus altceva mai bun in loc. Crearea unui sistem mai bun este de datoria celor care pot gandi si crea asa ceva, deci avem teren de creatie pe care sa ne manifestam. Trebuie sa ne imaginam cum o sa arate si mai ales sa ne ferim sa fie o utopie ca si comunismul. Numai cel care creeaza are dreptul sa distruga. Nu ne mai ramane decat sa gasim un sistem mai bun decat democratia, eu unul am viziunea mea despre cum ar trebui sa arate dar asta-i alta poveste. Filmul nu ne trimite neaparat la comunism ci cred mai degraba ca are un final deschis. Daca ne punem putin mintile la bataie gasim ceva mai bun decat democratia, consumismul, capitalismul etc. Cred ca trebuie facuta si o analiza de impact ca sa nu mergem spre utopii.

Georgiana spunea...

oricum Raiul nu e pe Pamant! sa nu uitam!:)

horia barbat spunea...

un slogan ce face cariera pe blogurile anarhiste din usa:" we don't need a movement.(cu trimitere la Tea Party) We need a Revolution!"

Anonim spunea...

Dupa mine, concluzia asta nu e chiar corecta. Se pomeneste si de socialism, chiar comunism si se afirma ca e aceeasi marie dar cu alta palarie. Filmul este mult prea avensat pt multi. Cati stiu ca in imaginile cu pancardele pe care scrie WTO e de fapt o revolta din USA de acum cativa ani? Cati stiu ca s-a instaurat starea d eurgenta in urma revoltei si ca statul respectiv a fost inchis? Nu e ceva ce stie lumea pt ca nu s-a mediatizat ci s-a urmarit stoparea propagarii acestor informatii. Exista un film pe tema asta " Battle in Seattle" (cu imagini reale din tp revoltei.)De fapt persoana care a scris nu a inteles exact si il vede cam anarhist. Da! Are tente de violenta dc nu il intelegi, mai ales in ultima parte, dar de fapt arata adevarul si tragedia lumii noastre. Nu e anticrestin! Nu se prezinta nicio imagine credintei ortodoxe, ci doar imagini ale musulmanilor, dervisilor si nu ataca religia ci ceea ce aduce manipularea prin credinta. Nu e acelasi lucru!

Anonim spunea...

Dragi Prieteni !
Atentie mare la comentariile "incolore" gen @karenin !!!
Bat la "usi deschise" si par prietenoase.
Acest tip de "vigilenti" (pretins)crestini sunt extrem de periculosi. Sunt foarte bine informati si extrem de atenti.
Concluziile comentariilor lor , atunci cand sunt, lovesc exact in tipul de actiune crestina adevarata si indeamna la pastrarea actualului status-qvo.
Ii demasca lipsa de smerenie a discursului si ura (chiar daca extrem de bine mascata).
Cat despre film ... "drumul ... este pavat cu intentii bune", nu-i asa ?
Doamne ajuta !
G'Cousin

Alexandru Racu spunea...

Adevarat graieste Iulian ca mult prea frantuzesc...marxism batranesc de la sursa PCF, mutat acum pe linie anarhista. Cam rudimentar si cam folcloric. Aceeasi melodie pe care o canta stanga de o suta cincizeci de ani. Si tot degeaba. Sigur, Marx si descendentii au facut niste analize geniale ale societatii capitaliste, prea putin cunoscute in Romania din pricina prejudecatilor "di driapta". Dar la analizele astea, stanga marxista si post-marxista a atasat intotdeauna niste pseudosolutii, inradacinate in aceleasi premise ontologice si antropologice care stau la baza captialismului. Nu degeaba pentru Marx capitalismul era in ultima instanta un rau necesar.

Mai nimic despre lupta cu patimile (baga doar un pic de stoicism la un moment dat), nicio distinctie facuta intre autoritatea buna si autoritatea rea (orice autoritate e rea, mama, tata, scoala, religia...teacher leave the kids alone) si la final vin masele care se organizeaza spontan si creativ....bla, bla, bla...Cat despre faza cu ala care se uita la poza cu gagica si deduce din asta pe "marry and multiply", ma lasi cu vrajeli d-astea frankfurtiste :) Concluzia care se trage e tocmai inversa, aceeasi concluzie pe care o trag toti "revolutionarii" de care s-a umplut Occidentul.

Toate astea sunt fumate fratilor. Te duci in orice campus universitar din Vest si vei vedea ca asta este filozofia politica a peste trei sferturi din studenti (elitele de maine). Si nu de azi de maine ci de vreo patruzeci de ani. Si nu stiu cum se face ca mai toti revolutionarii astia se transforma din anarhisti in eurocrati, educrati, ecocrati, pentru a se ocupa apoi nu cu revolutia de la baza in sus ci cu "revolutia" de la varf in jos. Rezultatul? Cum zicea un profesor de-al meu: cu ambitiile ei emancipatoare (natiunea opresiva, religia opresiva, scoala opresiva, familia opresiva, barbatul opresiv, gramatica opresiva), stanga de secol XX a contribuit masiv la extinderea (dez)ordinii capitaliste pana la dimensiuni nemaintalnite in istorie; iar colegii lor neo-liberali obtin aceleasi rezultate contrarii intentilor, in lupta lor cu statul supradimensionat.

In locul capitalismului s-ar putea pune randuiala firii si demnitatea persoanei; nu "emanciparea". Dar pentru asta e nevoie de niste solutii ceva mai complexe si mai asumate la nivel personal. Oricum, imi place muzica de la final. Buna de un pogo.

Ilie Catrinoiu spunea...

Da, da , muzica e buna. In afara de concluzia violenta, filmul e bun. Pacat ca nu da de pereti cu Che.