marți, 18 noiembrie 2008

ROST, în campanie pentru „sfinţii închisorilor”


Revista ROST s-a angajat, alături de o serie de intelectuali din Biserică, într-o campanie pentru canonizarea „sfinţilor din închisorile comuniste”. Numărul celor care au suferit pentru Hristos în temniţe, sub regimul comunist, este de ordinul miilor, dar unii dintre aceştia s-au dovedit sfinţiţi de harul dumnezeiesc încă din timpul vieţii. Aşa sunt Valeriu Gafencu, părintele Ilarion Felea şi ieroschimonahul Daniil de la Rarău (Sandu Tudor), pe care ROST, susţinând grupul de iniţiatori, îi propune spre canonizare într-o primă etapă. Vor urma alţii şi alţii, pe măsură ce vor fi cercetate vieţile lor şi vor fi adunate mărturii şi dovezi.
În altă ordine de idei, numărul pe noiembrie al revistei ROST este dedicat teologului interbelic George Racoveanu, unul dintre cei mai respectaţi şi temuţi polemişti ai vremii, discipol al lui Nae Ionescu, alături de care a condus, la un moment dat, revista “Predania”. Racoveanu s-a dovedit foarte preocupat de reforma Bisericii Ortodoxe, care, după el, se putea face prin eliminarea politicului din viaţa Bisericii şi prin orientarea acesteia spre o mai pronunţată activitate în plan liturgic, social şi cultural. Teologul condamna starea Bisericii de simplu departament al statului, însărcinat cu administrarea tainelor, aşa cum era şi este încă, la 70 de ani distanţă, privită de toate guvernările.
Din aceeaşi ediţie a ROST vă mai recomand articolele: “Ortodoxul român de azi. Despre câteva lucruri pe care le putem face”, de Mircea Platon, „Conflictul dintre ştiinţă şi credinţă”, de Ioan Cişmileanu, „Negoţul cu Biblia”, de Cristian Curte, şi „Mănăstirea Noul Neamţ – o temă tabu pentru istoriografia românească”, de Pr. Savatie Baştovoi.
Revista ROST poate fi cumpărată de la chioşcurile Rodipet din toată ţara, iar în Bucureşti – de la librăriile “Vasiliada” şi “Sophia”; în Braşov – de la librăria “Okian”; în Constanţa – de la librăria “Brâncovenească” şi de la Prăvălia Predania; în Suceava – de la librăria “Sf. Voievod Ştefan cel Mare”; în Iaşi - de la librăriile Sedcom Libris; în Cluj - de la librăriile Arhiepiscopiei Ortodoxe.

2 Comentários:

moldovlah spunea...

Revista se poate gasi in Galati la libraria "Lumina".

Anonim spunea...

Ma numesc Tardea Raluca.Desi pretind ca sunt o intelectuala, acesta epoca modernista m-a apropiat mai mult spre animalita- te.Din fericire,am citit multe carti scrise de Protos.Nicodim Mandita,astfel m-am intors cu fata catre Hristos.Indraznesc sa afirm ca acest parinte sfant m-a salvat si astfel a devenit pentru mine duhovnicul meu ceresc.