sâmbătă, 1 martie 2008

Campanie: "Pastrati curata Biserica!"


Bloggerul Sceptik are o initiativa excelenta: declansarea unei campanii pe internet a webmaster-ilor si blogger-ilor ortodocsi pentru curatenie in Biserica. El propune sa fim cu ochii pe ce se intimpla in Biserica noastra ortodoxa si sa sanctionam, dupa puteri, in spatiul virtual apostazia, ecumenismul, tradarea, hotia, minciuna, compromisul, cenzura, fatarnicia si alte tare de care dau dovada unii clerici, in frunte cu unii ierarhi.
Sustin fara rezerve acest demers.

11 Comentários:

Anonim spunea...

Sa traiesti! :)

Anonim spunea...

Chiar sustii fara rezerve acest demers? Eu una am rezerve. In primul rind fatza de initiator care nu are nume ci doar atitudine adica ,,sceptik,, inseamna necredincios. In al doilea rind fata de initiativa in sine. Rufele se spala in familie. Dar ma rog, daca blogul tau e masina de spalat universala...Eu credeam ca pe blogul tau se discuta lucruri importante nu pacatele ,,popii cutare,,.In fine, eu propun acum la inceputul Postului Mare sa incepem curatenia in sufletele noastre si apoi, dupa Paste, tu si Scepticul tau, curati ca ingerii cum o sa fitzi, n-aveti decit sa porniti curatenia in ograda Bisericii. Emilia

Anonim spunea...

Emilia, nu spalam rufele murdare in public. De unde ti-a venit aceasta idee, ca dorim sa punem la vedere greselile "popilor"?

E vorba de fagasul pe care a pornit-o Biserica, fagas pe care marea credinciosilor nu-l sustine si care este unul gresit.

Numele meu e Bacauanu Mihail, sceptik e userul de wordpress. Care-i buba, nu pricep ?

Anonim spunea...

Domnule Mihai,
Bloggul pe care vorbim este unul dintre cele mai critice la adresa ierarhiei, dar de fiecare data critica a fost punctuala si argumentata. In conditiile in care dumneata vii cu o lista de pacate de care esti convins ca se gasesc in Biserica lucrurile se schimba. Nu mai esti un om care ia o atitudine in problema X ci unul care cauta, judeca si condamna. Mai ales ca lista propusa, cu exceptia ecumenismului, poate fi aplicata cu succes tuturor institutiile din Romania.
Si apoi propunerea in sine nu e un demers crestin si nu are precedent decit in istoria bisericilor reformate care porneau de la aceeasi constatare ca, vezi Doamne, in Biserica se intimpla una si alta. Se certau cu ierarhia, ajungeau la scindare si apoi faceau biserica lor.
Si apoi dumneata faci niste afirmatii generale, grave si neintemeiate. Cum ar fi aceea ca Biserica a pornit-o pe un drum gresit. De unde stii?
Adica parerea mea este ca trebuie sa ne pastram calmul, tactul si buna-cuviinta. Sa nu disperam.
Daca initiativa este de la Dumnezeu se vor misca lucrurile, dar, daca este din capul lui Sceptik, va ramine o vorba in vint.
Asa ca, vom vedea.
Emilia

Unknown spunea...

Pentru cei care nu inteleg spiritul acestei campanii, fac urmatoarele precizari:

1. Nu conteaza numele celui care o lanseaza, ci daca e justa or ba.
2. Este important sa dovedim ca cei interesati de ce se intimpla in Biserica sintem si in stare sa marturisim adevarul si sa ne opunem, dupa puteri, unor masuri care fac rau Bisericii - adica noua, tuturor.
3. Este esential sa fim solidari. Cu orgolii si cirteli nu vom face niciodata nimic.
4. Nu facem pe procurorii in Biserica; noi trebuie sa cintarim totul cu dragoste si cu grija la care ne obliga insasi calitatea de membri ai Bisericii. Noi nu condamnam, ci marturisim.
5. Nu vrem sa demolam, ci sa indreptam.
6. Nu am consimtit la aceasta campanie pentru ca ne consideram cei mai buni dintre cei buni, ci pentru ca am crezut ca e si de datoria noastra sa raspunde prezent acum si pentru ca, iata, aceia care vor fi fiind mai buni decit noi inca se lasa asteptati.
7. Curajul este caracteristic pentru un crestin. Daca nu avem astazi curajul sa rostim adevarul, nici sa nu ne asteptm ca ucrurile sa se schimbe in bine de la sine.
8. Nu ne rafuim cu nimeni, ci doar instituim un grup de veghe si marturisire.

Mai sint probabil si altele de spus. Dar deocamdata raspuns la "nedumeririle" si "problemele" care mi s-au transmis pina acum.
Sint gata sa revin si cu alte precizari.
Si astept ca fratii ortodocsi care au blogguri si siteuri sa intre in aceasta campanie. Nu pentru mine, ci pentru adevar.

Unknown spunea...

desi sustin atitudinea Emiliei ca o pozitie de inteleapta duhohovnicie, cred totusi ca aceasta campanie poate fi o solutie.
Mai cred ca de situatia actuala a Bisericii noastre ne facem vinovati toti, fiecare membru.Insa mai cred ca cei care ar putea misca lucrurile spre indreptare (si nu o fac) sunt ierarhii.
Acesti oameni sunt intangibili si multi dintre ei sunt printi despotici si mai putin parinti pastori.
Pe acestia nimeni nu-i judeca; preotii din eparhiile lor au drepul sa taca si sa execute, nici vorba sa aiba alta parere decat intaistatatorul lor.
Nu ma intereseaza pacatele ierarhilor, le am pe ale mele destule ca sa-mi bat capul cu ale altora, dar ei sunt cei ce conduc Biserica, si vrea sa vad ca o pastoresc.
Mi-as dori sa stiu ca nu dorm noaptea de grija unui preot din epar\hia lor care se confrunta cu o grea situatie materiala sau c u o neputinta. Din pacate, vorbesc cu preoti, fosti colegi, si tot ce aud este un nou bir pe capul lor si teama sa nu le vina la Liturghie, pentru ca Darul ii ustura.
Acestea sunt cauzele pentru care cred ca merita sa sa le cerem (noi poate mai nevrednici decat ei) sa Pastoreasca si nu sa Stapaneasca.

Florin - un fost teolog

Anonim spunea...

Teoretic, e o idee salutara...

Practic, depinde enorm in ce spirit se face, in sensul de CINE o face si DUPA CE CRITERII...

Daca tot ortodoxistii se ocupa de aceasta campanie, cum pare dupa initiatorii ei, atunci n-am facut nimic... Sau ne-am facut c-am facut ceva. Zicem ca am identificat vinovatii, care sunt, surpriza, tot Patriarhul Daniel si "ecumenistii", si incercam sa curatam biserica de ei. Si ne-ntoarcem de unde am plecat.

Anonim spunea...

Exista binecuvantare din parte duhovnicilor nostrii?

Unknown spunea...

pt Emilia:
tu ce parere ai? avem sau nu avem binecuvintare?

Unknown spunea...

scuze, intrebarea despre binecuvintare venea de la un anonim. Am crezut ca e Emilia, dar m-am inselat.

Anonim spunea...

Emilia, nu stiu daca mai urmaresti subiectul... Ti-am trimis un mesaj aici insa se pare ca n-a ajuns. Claudiu zice ca nu l-o ban-at asa ca tre sa fie o eroare...

N-are sens sa repet aici, iti fac trimiterea ca sa ai si linkurile la dispozitie:

http://sceptik.wordpress.com/2008/03/04/intrebari-si-raspunsuri/

Mai ales punctul 2.

Ciau!