joi, 27 martie 2014

De ce susţin Noua Republică

Public mai jos o postare de pe Facebook a lui Corneliu Berari, om de dreapta autentic, creştin, familist, cu o carieră frumoasă în spate, astăzi candidat al Partidului Noua Republică la Parlamentul European.
O public pentru că observaţiile sînt corecte, iar situaţia dramatică. O public şi pentru ca ai mei cititori să înţeleagă de ce susţin candidaţii Partidului Noua Republică.
Pe scurt, aflătorii în treabă vor furniza voturi tot federaliştilor - în speţă blocului PSD+UNPR+PC, PDL, UDMR şi, eventual, PMP, care au şanse să treacă pragul electoral. Aşadar, cine votează "independenţii" (las că unii sînt impostori ca şi mulţi dintre federalişti), care nu vor lua atîtea voturi cît să primească mandatele, votează cu "aceeaşi mizerie". Şi pe urmă se vor plînge de "nenorocita noastră clasă politică". Păi, dacă nu învăţăm nimic din greşeli, aşa ne trebuie.

PS: 
Două precizări: vă îndemn să citiţi şi articolele la care am pus legături. 
Mi-am permis să pun textului un titlu care rezultă din context(C.T.)

____________________________

BĂTĂLIA PENTRU PARLAMENTUL EUROPEAN SE DUCE ÎNTRE FEDERALIŞTI ŞI APĂRĂTORII STATULUI NAŢIONAL

de Corneliu Berari


Încă odată e uluitor nivelul de superficialitate al mass-mediei din România față de un subiect totuşi important precum alegerile pentru Parlamentul European. Ieri a fost termenul limită pentru depunerea candidaturilor iar în acest moment situaţia pe piaţa ofertelor politice este clară.
N-am văzut nicio analiză a candidaturilor din perspectiva conţinutului politic (acolo unde este). Aşa zisele analize se reduc la o sporăvăiala despre calcule electorale, indivizi, sinecuri, bârfe, discuţie exclusiv personalizată. Nimic depre politici (policies) şi poziţionări politice pe probleme care chiar conteză în viitoarea activitate a Parlamentului European.
La o privire rapidă oferta pe care o are publicul românesc este structurată în felul următor: 

a) federalişti (cu o cohortă mare de simpli fripturişti): PSD, PNL, PDL, PMP, PNŢCD, FC. 
b) euro-realişti - Partidul Noua Republică, 
c) aflători în treabă - candidaţii independenţi. Unii dintre ei au rolul pur diversionist de a fragmenta diverse bazine electorale. Alţii candidează pe câte o "single issue".

Noua Republică are o ofertă electorală unică, pe care mass-media aservită preferă să o treacă cu vederea. E vorba nu doar de candidaţii Noii Republici, cu un profil cu totul aparte faţă de cei propuşi de celelalte partide, în sensul în care noi propunem oameni integri, care n-au făcut afaceri cu statul şi n-au absolut nicio legătură cu sistemul politic nenorocit din ultimii 25 de ani.
Pe lângă aceasta, la nivel de conţinut politic, Noua Republică propune o perspectivă diferită asupra viitorului Uniunii Europene, aflată în cea mai grea criză de la înființare până astăzi. 
Spre deosebire de federalişti, noi, euro-realiştii recunoaştem legitimitatea unică a statului naţional, vrem democraţie autentică în societăţile noastre şi susţinem o Europă a statelor naţionale, nu o uniune politică transnaţională, (care nu va face decât să accentueze criza actuală), vrem limitarea puterilor instituţiilor de la Bruxelles şi combaterea reglementărilor excesive şi a risipei imense existente în acest moment în UE.
Mai e cineva aici în stare să discearnă esenţialul în oferta politică pentru alegerile europarlamentare din acest an?

2 Comentários:

Radu spunea...

Stimate Domnule Cladiu,
Mai "aflatori in treaba' ca Asociatia Rost nu cred ca exista astazi in Romania... Persoane care recunosc deschis ca ei sunt "cu stiloul, nu cu fapta" ne indeamna sa votam pe unii care apartin unui partid condus de unul asemenea lor... In loc sa realizati erorile trecutului recent al implicarii intelectualilor in politica (de ex: Academia Civica, Grupul pentru Dialog Social) si sa trageti invataturi, preferati sa perpetuati amagirea adusa de acestia in dauna generatiei tinere de astazi.

Unknown spunea...

@ Radu:

E dreptul dvs să credeţi ce vreţi despre noi. Însă, dacă aţi fi cinstit sufleteşte, ca unul care păreţi preocupat de faptele noastre, v-aţi aminti cîteva dintre ele cu un ecou deosebit.

Asociaţia “Rost” a folosit preponderent mijloace culturale: editarea de publicaţii, publicarea de scrisori deschise, transmiterea unor memorii către autorităţi, organizarea de conferinţe, dezbateri, simpozioane, expoziţii foto-documentare (cum este cea mai de succes: “Pe drumul Învierii”, deschisă în 24 de oraşe din ţară şi la Chişinău, pe parcursul a trei ani), tabere de educaţie şi înfiinţarea primului concurs de presă de opinie din România, “Gabriel Constantinescu”, în 2013. Dar a uzat şi de alte manifestări civice: colecte pentru ajutorarea unor semeni aflaţi în dificultate (copii, bătrâni, oameni fără adăpost) şi pentru restaurarea unor monumente istorice (biserica “Sf. Parascheva” din Vidin, Bulgaria, ctitorie a domnitorului român Matei Basarab), mitinguri (pentru apărarea lui Valeriu Gafencu – Sf. Închisorilor, 2013), marşuri (Marşul pentru familie – 2008, 2009 şi 2010, în Bucureşti, pentru promovarea valorilor familiei şi pentru apărarea vieţii), acţiuni în justiţie (pentru stoparea introducerii actelor de identitate biometrice şi pentru închiderea expoziţiei „The Human Body - Corpul Uman”, găzduită de Muzeul Antipa din Bucureşti în perioada 22 martie - 30 iunie 2013), coagularea a numeroase organizaţii cu scopuri şi obiective asemănătoare în structuri federale de lobby (Conferinţa Asociaţiilor Laicatului Ortodox Român - 2009, Forul Ortodox Român – 2009 – 2011, Coaliţia pentru Familie şi Constituţie – 2013 – 2014).

Principalul său vector de promovare a valorilor şi principiilor asumate a fost revista “Rost”, care a avut apariţie lunară pe parcursul a zece ani (2002 – 2012). După încetarea apariţiei revistei pe suport de hârtie, Asociaţia a lansat site-ul www.rostonline.ro – o platformă electronică de analize, opinii şi dezbateri, care continuă misiunea mensualului “Rost”.

De asemenea, spre sfârşitul anului 2013, Asociaţia a înfiinţat Editura “Rost”, care îşi propune să furnizeze o literatură în concordanţă cu scopul şi obiectivele Asociaţiei. Prima carte, apărută în decembrie 2013, este “Drumul crucii. Amintiri de pe front şi din gulaguri”, de Aurel State (un simbol al demnităţii româneşti), care se dovedeşte un succes editorial.

În anul 2012, Asociaţia “Rost” a obţinut o finanţare în valoare de 70.000 de euro de la Comisia Europeană, prin Programul Europa pentru Cetăţeni, pentru realizarea unui documentar de lung metraj despre instaurarea comunismului în România, pentru editarea unui album foto-documentar despre rezistenţa anticomunistă armată de la noi şi a unei serii de cinci volume de benzi desenate despre “Fenomenul Piteşti” sau reeducarea prin tortură din închisorile comuniste.

Vi se pare puţin?

Cît despre îndemnul dvs ca intelectualii să-şi vadă de ale lor, că politica e pentru alţii, sesizez aici un rudiment de gîndire bolşevică. Fără intelectuali, nu există politică adevărată, pentru că înainte de acţiune este nevoie de viziune.