vineri, 20 ianuarie 2012

"Piaţa Universităţii". Mişcarea Patriarhului

Patriarhul Daniel a făcut astăzi o primă mutare într-o partidă pe care nu o poate pierde. Avînd drept temei încrederea substanţială a românilor în Biserică, PF Daniel cheamă la ordine atît Puterea, cît şi Opoziţia. Politicienii nu-l pot ignora pe Întîistătătorul Bisericii naţionale, fără să piardă şi mai mult din capitalul de imagine. Pe de altă parte, nu-i pot răspunde fără să-i întărească poziţia de arbitru salvator. Asta la nivel de percepţie publică. Pentru că în spatele uşilor închise, patriarhul ar putea obţine şi alte avantaje.
Într-un comunicat de presă, diplomatic în exprimare şi transparent în intenţii, Biroul de Presă al Patriarhiei Române anunţă că "Biserica nu poate fi indiferentă faţă de suferinţa poporului pe care îl păstoreşte pe calea mîntuirii" şi că, prin urmare, "în aceste momente dificile, trebuie să sporim rugăciunea, dialogul şi cooperarea pentru a găsi împreună modalităţi practice de rezolvare a problemelor existente şi de restabilire a încrederii în instituţiile cu responsabilitate maximă pentru viaţa societăţii româneşti, îndeosebi în contextul internaţional prezent care este confuz şi instabil". Sublinierile sînt făcute de autorii comunicatului. Cuvintele cheie aici sînt "dialogul" şi "cooperarea". 
În mod simbolic, mai ales avînd în vedere vehicularea, zilele acestea, a ideii de mineriadă, comunicatul trimite la o altă situaţie de criză (pe fondul unei crize economice naţionale) rezolvată tot prin intermediarea făcută de Biserică: minderiada din ianuarie 1999.
Propunerea Patriarhului ar trebui să provoace un oftat de uşurare atît Puterii, cît şi Opoziţiei. Protestatarii nu mai au încredere în nici un politician. Dialogul dintre premierul Boc şi liderii Opoziţiei a fost formal şi nu a dus la detensionarea atmosferei tocmai din pricina neîncrederii.
O seamă de organizaţii civice au dat ieri un comunicat în care refuză invitaţia la dialog a guvernului, lasînd şi o listă de revendicări. Demersul lor izvorăşte tot din neîncredere.
Aşa încît conflictul ameninţă să se adîncească. Manifestanţii continuă să iasă în stradă. Opoziţia nu prea are ce face. Guvernul şi preşedintele nu vor demisiona, dar nici nu pot să continue aşa la nesfîrşit.
Biserica este, cel puţin teoretic, singura care poate facilita o pace între politicieni şi de a le reda, fie şi parţial, încrederea românilor că se vor găsi soluţii rezonabile la problemele reclamate. 
Mai mult, Biserica promite să devină şi ea actor, se înţelege de partea majorităţii oropsite, în acest proces de ieşire din criză. "...în cadrul viitoarelor şedinţe ale Adunării Naţionale Bisericeşti şi Sfântului Sinod ale Bisericii Ortodoxe Române din 15-16 februarie 2012 va fi dezbătută cu prioritate problema cum poate contribui Biserica, prin cuvînt şi faptă, la schimbarea stării actuale de criză a societăţii româneşti."
E posibil ca Patriarhia să fi dat acest comunicat de conivenţă cu Puterea. Dar nu e sigur. Mă gîndesc mai degrabă că PF Daniel vrea să le arate politicienilor cine e stăpînul. Cu atît mai mult cu cît a fost deranjat de amestecarea numelui său într-o "dezvăluire" de presă privind o discuţie telefonică pe care a avut-o cu maestrul păpuşar al PSD Viorel Hrebenciuc privitoare la finanţarea construirii Catedralei Neamului. Şi probabil că Patriarhul bănuieşte că în asta e mîna cuiva de la Putere. 

UPDATE (22 ian. 2012)

Unii jurnalişti şi blogări au asimilat eronat comunicatul Patriarhiei cu o declaraţie de susţinere a demonstranţilor contra Puterii. Eu v-am spus că în alte cuvinte e cheia: dialog, cooperare... Azi, Patriarhia revine cu o precizare: "Întrucât apelul pastoral al Patriarhiei Române la rugăciune, dialog şi cooperare a fost interpretat de unele canale media ca fiind o atitudine politică partizană, reamintim că Biserica doreşte să fie permanent un factor al păcii sociale, iar nu unul de învrăjbire deoarece numai împreună se pot găsi soluţii concrete pentru ieşirea din criza actuală."
Acum mingea e în curtea politicienilor. Vin sau nu vin la mediere în Deal?

21 Comentários:

Anonim spunea...

Lucrurile au stat exact invers. "Stirea" a iesit la iveala tocmai pt a-l determina pe PF Daniel sa fie cat mai cooperant. Sa nu uitam ca pe timpul guvernarii PDL s-au virat cele mai substantiale fonduri catre BOR.

Creştin spunea...

Târzie mişcarea, frate! Prea târzie! Dacă nu ieşeau oamenii în stradă, Dănică Masonică, tăcea şi acum, cum tace şi Băsescu! Mai bine stătea liniştit, să-şi numere arginţii!...

Unknown spunea...

@ Vlad:

Care stire, frate? E vorba de un comunicat de presa pe care l-a dat chiar Patriarhia. Doar nu s-o fi fortat singur patriarhul :-)
Iar despre ce fonduri a alocat PDL Bisericii, vezi ca face o statistica foarte interesanta George Damian (http://www.george-damian.ro/cati-bani-se-dau-de-la-buget-pentru-preoti-si-biserici-1689.html), de unde reiese ca pentru toate cultele, s-au dat din ce in ce mai putini bani din 2007 incoace, an luat ca referinta de George.

Anonim spunea...

Ma refeream la conversatia telefonica :)

Unknown spunea...

@ Vlad:

Pai, fii mai clar :)
Atunci, nu ne contrazicem. In sensul ca evident ca i s-a aratat pisica patriarhului si el s-a suparat, nu s-a speriat :) Asta am vrut sa spun. Poate nu mi-a iesit prea limpede.

Anonim spunea...

Scuze, ma ocupam de ceva ce nu mai sufera amanare;)

Da, suntem pe aceeasi linie, doar ca eu spun ca pisica l-a speriat, iar tu ca l-a suparat. :)

Anonim spunea...

Si uite ceva care ma tine "fresh" pana dimineata:

http://www.youtube.com/watch?v=bq7R65CYyb4

Unknown spunea...

@ Vlad:

Frumos iti sade sa-l banuiesti de frica pe PF si sa asculti asa ceva :)))

Anonim spunea...

Avantajele profesiei de avocat: audiatur et altera pars, chiar daca celeilalte parti ii place numai sa unelteasca :))

Anonim spunea...

Daniel ii urmeaza exemplul lui Kiril :-)
http://www.hotnews.ro/stiri-international-11133135-patriarhul-rusiei-kiril-cere-puterii-asculte-vocea-opozitiei.htm?cfsyn

Anonim spunea...

Profesia se numeste JURIST.
Punct !
Avocat este si Alinutza de la pnl, asa ca as fi mai rezervat cu "audiatur" ... mai ales ca se refera la alt tip de jurist si anume judecatorul.
Vorba Pr. Iustin Parvu, "smerit mindruletul" Vlad.
Anyway, absolut ne-ortodox "misto"-ul, ca sa nu spun mai multe.
Cand vreau sa vad "scuipati si jeg" legat de Preafericitul, intru la tapalaga (daca intru).
Aici as vrea sa vad o atitudine mai filocalica, sau macar de Pateric.
Dar daca nu se poate, asta e !
D-aia o sa se duca totul dracului, ca ni-se pare ca noi suntem aia "buni".
Chiar asa o fi ?

Gamaliel

Unknown spunea...

@ Gamaliel:

Va grabiti sa dati cu batul fara sa va bateti capul sa intelegeti mai intii. Mai cititi o data dialogul cu Vlad.
Ironia era legata de muzica, nu de patriarh. In legatura cu atitudinea patriarhului avem doar pareri diferite.
Cit despre duhul filocalic si de Pateric, poate ca n-ar trebui sa-l cautati pe bloguri, ci prin locuri mai obisnuite cu el, de pilda la manastire.

Unknown spunea...

@ Gamaliel:

Si o sugestie: daca tot ii corectati pe altii, fiti mai atent cum scrieti.

Anonim spunea...

Ca bine ai zis Gamalie, totul se duce dracului cand asemenea frustrari (ca a ta de mai devreme) sunt defulate pe bloguri.

Cauti sa dai lectii de moralitate altora cand insasi iesirea ta este sub orice critica.

Ma cunosti cumva, de faci comparatii deplasate? Sau nu ai reusit sa razbati mai sus de nivelul unei Alinutze peneliste?

Ma opresc aici pentru ca, sincer, nu vreau sa iti fac pereche :)

Alex Matei spunea...

http://www.parintelecalistrat.com/2012/01/de-la-vamesul-zaheu-la-vamesii.html

Parintele Calistrat a fost amenintat de "oficialitati", inclusvi din Biserica, ca daca comenteaza ceva, fac scandal in presa ca-i homosexual si il opresc din nou de la slujire... Sfintia sa a scris totusi un articol !

Tot respectul fata de Apologeticum !

Paul Slayer Grigoriu spunea...

Una peste alta, de data aceasta Patriarhul a facut ce trebuia sa faca.

Anonim spunea...

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMÂNE, precizează:

Întrucât apelul pastoral al Patriarhiei Române la rugăciune, dialog şi cooperare a fost interpretat de unele canale media ca fiind o atitudine politică partizană, reamintim că Biserica doreşte să fie permanent un factor al păcii sociale, iar nu unul de învrăjbire deoarece numai împreună se pot găsi soluţii concrete pentru ieşirea din criza actuală.

http://www.basilica.ro/ro/stiri-patriarhie/bprecizareb_7134.html

Anonim spunea...

Foarte interesant!
Nu debarcarea guvernului, ci remaniere. Cu nume si vinovatii.
Pe urma, schimbarea clasei politice. Se incepe cu legea privind finantarea campaniilor electorale, pentru a se elimina mita electorala ridicola (1 kil de ulei per vot).
Basescu putea, dar n-a vrut sa schimbe clasa politica. Sau a schimbat-o, dar cu pacalici gen Boc, Anastase, Udrea...

http://cursdeguvernare.ro/problema-lui-%E2%80%9Ejos%E2%80%9D-cine-si-cum-ar-trebui-%E2%80%9Edat-jos%E2%80%9D-protestul-antisistem-si-vocea-lui-traian-basescu.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+cursdeguvernare+%28CursDeGuvernare.ro%29

Ioan Stoicescu spunea...

Ce situatie grea.

Sa fii nevoit sa recunosti stringenta politicilor "socialiste" constient ca politica de stanga iti este straina cu totul.

Neoliberalii sunt la putere si nu par sa dea inapoi. Inca nu s-a gasit alternativa socialista la new age-ul pe care-l traim de 50 de ani.

Constienti de acest lucru apasa pedala cu puterea celui care stie ca nu are contracandidat.Pana si catedralele au nevoie de sustinere financiara.

Iar lumea financiara este in mainile lor. S-au intors feudalistii.De 2 ori mai puternici:principii aristocratice sustinute de stiinta economica.

Implacabil.

Chiar va imaginati ca genul acesta de putere poate negocia, altfel decat in favoarea sa?

Se pare ca acesti calareti apocaliptici au facut tandari orice crestinism in Apus, iar ortodoxia da semne ca ia calea Apusului(daca ne uitam la generatiile ce vin din urma).

Ca ne place sau nu, Athosul este semi-secularizat. Mult nu mai dureaza.

Cand ochiul dracului isi baga coada te face frumos,prosper dar te manaca din interior incet si sigur.

Sunt curios sa vad reactia ortodoxiei in fata tavalugului ce va urma cat de curand.

Anonim spunea...

@vlad
Deci eu am frustrari, sunt gamalie si nu te cunosc cat de bun crestin esti tu si cat de prieten cu Claudiu.
Poate ca ai dreptate ca si din cauza mea se duce dracu' totul.
Poate.

Lui Claudiu nu am sa-i raspund, asa cum nu o face nici el cu Mircea Platon.

De altfel,iti recomand sa nu ajungi sa ma cunosti, pentru ca s-ar putea sa iti schimbi parerea si nu as vrea sa te pun intr-o situatie jenanta.

Mai gandeste-te domnule, cand deja ai gasit vinovatii.

Crezi ca voia ta de a scrie ceea ce ai scris despre Patriarh (eu nu contez) vine de la Dumnezeu ?

Nu stiu daca pe vremea aceea erau manastiri, dar acum pentru unii sunt sigur doar o traditie sau o superstitie.

Gasti si gascute, asta este "dreapta" de azi.

Imi permit , asa frustrat cum sunt, sa fiu de acord , de data asta, cu Slayer.

Gamaliel

Unknown spunea...

@ Gamaliel:

Cam fara cap si coada mesajul dvs. Dar pentru ca ador sa ma ia la per tu anonimii care cauta duhovnicia pe blog, mai fac o remarca (la care insa, precizez, nu astept vreun raspuns, cum nu asteptam nici la precedentul mesaj). Asadar: n-ar trebui sa va indignati de presupunerile lui Vlad sau ale mele, intrucit patriahul s-a impus ca mare manager (sincer, eu nu-i vad calitatile de om de afaceri, dar...) si ca abil jucator politic, nu ca vreo proeminenta figura duhovniceasca. Prin urmare, e natural sa ne gindim la o strategie si de data aceasta si nu la vreo izbucnire de compasiune. Insa, mai importante decit banuielile noastre vor fi efectele. Si in functie de acestea vom putea spune: bine a facut patriarhul nostru, traiasca intru multi ani! Sa mai asteptam nitel, deci.

PS: Nu mai incercati sa bagati in discutie nume care n-au nici o relevanta in raport cu subiectul. Pentru curiozitatea dvs: cautati pe blog si veti vedea ca am spus de ce nu mai polemizez cu anumiti oameni.