vineri, 20 ianuarie 2012

Piaţa Universităţii - punctul de plecare pentru restaurarea normalităţii

Consecvenţa este cheia reuşitei. Fiecare zi de protest încheagă mai bine „Piaţa Universităţii” – simbol al revoltei din toată ţara. Deja se observă, din zi în zi, o rafinare a scandărilor, mai multă ironie, mai mult umor, mesaje mai clare, mai inteligente. Protestatarii primesc un ajutor (încă firav) şi din partea artiştilor: Nicu Covaci a publicat textul unui viitor cîntec al Pieţei
Caricaturiştii şi jurnaliştii de la „Caţavencii” au dat drumul la banda de sloganuri pentru Piaţă.

Încep să-şi facă apariţia şi tot felul de figuri de o oarecare notorietate: de la jurnalistul Cornel Nistorescu şi ecologistul antihristic Remus Cernea pînă la nefericitul de Ludovic Orban. Nu sînt ei liderii aşteptaţi, dar pot ajuta, prin simpla lor prezenţă, la naşterea unor lideri autentici în „Piaţă”. Căci „Piaţa”, dacă într-adevăr s-a săturat de toate partidele şi de toate mutrele uzate pe televizor, va şti să-şi promoveze purtătorii săi de cuvînt.
„Piaţa” a primit un imbold spre consecvenţă şi de la mitingul USL. Trezirea la viaţă a politrucilor i-a convins o dată mai mult pe adevăraţii protestatari să continuie manifestaţiile, pentru ca acestea să nu fie deturnate sau confiscate de o Opoziţie la fel de vinovată de situaţia ţării ca şi Puterea. 

Mitingul Opoziţiei a fost o demonstraţie de slăbiciune (trei partide au adunat abia 7.000 de oameni, din cîte relatează presa, pentru doar cîteva ore), făcut cu teamă de reacţia românilor neînregimentaţi şi sătui de toată clasa politică. Discursurile liderilor Opoziţiei au fost lipsite de vigoare şi de substanţă. Petele de culoare asigurate de un Mazăre, venit ca la o paradă a modei "revoluţionare" (vezi foto Cristian Şuţu) şi de un Sorin Roşca Stănescu total neindicat în context, avînd în vedere "dosarul" său, cît şi un artist scăpat de sub control,  Gheorghe Zmafir, bietul, nu sînt de natură să mărească încrederea. Iar soluţia indicată: alegeri anticipate – e una falsă. 

Nici un demonstrant fără partid din „Piaţă” nu a ieşit în stradă pentru a înlocui nişte ticăloşi cu alţii. Mesajul e clar – oricît l-ar demasca tot felul de „analişti” drept o manipulare.
Soluţia este schimbarea întregii clase politice. Întrebarea nu este cum, ci cînd. Răspunsul: începînd de acum.
Evident, nu putem şterge într-o clipă, cu un burete, scena politică de toată mizeria adunată în 22 de ani de rătăciri în deşertul tranziţiei. Dar e nevoie să ne organizăm pentru a ne recupera ţara din mîinile lor. De aceea, alegerile trebuie să fie la termen. Să nu ne temem, PDL şi Băsescu nu mai pot fi salvaţi de nimeni, indiferent cînd vor fi alegerile. Par că au priceput, în sfîrţit, asta şi liderii PDL, după cum o arată ultimele declaraţii ale purtătorului de cuvînt Sever Voinescu şi ale premierului Emil Boc.
Pînă la alegeri, cei care vor şi pot să se implice, să o facă, pentru ca toţi să avem cu cine vota. Să nu mai fim siliţi să optăm „răul mai mic”.

 „Piaţa” poate fi nucleul unei viitoare mişcări civico-politice sau numai imboldul pentru constituirea unei formaţiuni şi coagularea unor personalităţi capabile şi cu drag de ţară.
Au intuit bine autorii manifestului de mai jos. Un document excelent. Păcat că iniţiatorul şi principalul animator, Bogdan Naumovici, decredibilizează demersul prin prezenţa lui pe lista de semnatari. Omul este făcătorul nenorocitei campanii de manipulare pentru „Proiectul Roşia Montană”. Şi, cum bine spunea cineva, nu te poţi aştepta la ceva bun de la un complice la crimă.
Însă, îndemnul de a ne uni şi a ne urni pentru a avea cu cine vota rămîne valabil. Ca şi ideea că datoria este a "decreţeilor". 
Asta ar putea fi adevărata revoluţie. Mai precis, o restaurare a normalităţii.
--------------------------------------------------------------------------

2012 – SFÂRŞITUL LUMII LOR

După douăzeci de ani de înjurat in faţa televizorului, sau de răguşit inutil in stradă, doar pentru a fi dezamăgiţi de aceiaşi politicieni care s-au plimbat pe la toate partidele, e limpede că nu mai avem ce aştepta de la ei. Să ai revendicări de la actualii politicieni şi să te aştepti să le şi rezolve, înseamnă să îi suspectezi de bună-credinţă.
De 20 de ani, a vota în România a însemnat să alegi răul cel mai mic. Mergând pe drumul ăsta, am ajuns sa acceptăm că e ok “să fure, că toţi fură, dar să mai facă ceva şi pentru noi”. Adică să trăim din mila hoţilor. Tu furi de la tine de la serviciu? Nici noi. Şi atunci, cât de proşti am fi dacă am încerca din nou aceleaşi soluţii păguboase?!
Partidele actuale nu sunt nici de stânga, nici de dreapta. Nu reprezintă, de fapt, pe nimeni, pentru că nu au fost create să ne reprezinte pe noi, ci pe ei. Ele sunt doar de-a stânga şi de-a dreapta bugetului de stat, pentru că din el se hrănesc şi pentru că au aceiaşi părinţi: foştii activişti şi pasivitatea noastră.
Sila noastră de politică este singura lor şansă, de aceea ne-o cultivă continuu: “toti politicienii suntem la fel, politica este o curvă, trebuie să alegi răul cel mai mic” sau, şi mai bine, “stai acasă şi pedepseşte-ne prin absenţa de la vot”. Adică, “lasă să voteze numai ai noştri, că doar le-am dat găleţi!”
Hoţii au nevoie de 3 lucruri, ca să poată fura: un portofel plin, beznă si neatenţia păgubaşului. Faptul că noi am pus peste jumătate din veniturile noastre, prin impozite pe salarii, profit si dividende, CAS, TVA, taxe de drum, accize la benzină sau impozite pe casă şi maşină, în marele coş al statului, adică al nimănui, a furnizat portofelul plin. Lipsa de transparenţă a tuturor tranzacţiilor statului a asigurat bezna. Iar îndepărtarea românilor normali la cap de politică a făcut restul.
Vrem să nu mai fim furaţi? Nu e atât de greu. E suficient să nu mai acceptăm un stat care se comportă de parcă ar fi stăpânul nostru. Să ne gândim la el, de acum, ca la un angajat de-al nostru. Care trebuie plătit doar pentru ceea ce face pentru noi. Care nu are dreptul să îşi mărească singur, de capul lui, salariul, adică impozitele noastre. Care nu are nici dreptul de a se împrumuta fără să-şi întrebe patronul, adică pe fiecare dintre noi. Astfel, majoritatea banilor noştri ar rămâne la noi, nu în portofelul statului, din care orice politician se poate servi când vrea.
Vrem să nu mai fim o ţară de mâna a treia, când avem atâţia oameni de mâna întâi? E la fel de simplu: să nu-i mai gonim din ţară şi din poziţiile din care pot face ceva util pe cei cu adevărat competenţi si integri. Dacă fiecare român işi va vedea viitorul aici, vom fi un întreg mai mare decât suma părţilor, şi vom sta cu demnitate în faţa oricărei alte naţiuni.
Pentru ca toate astea să se întâmple, nu este suficient să schimbăm legile. Trebuie să ne organizăm şi să îi înlocuim pe actualii politicieni. Să ne învingem sila de politică. Nu pentru că ne place puterea, ci pentru că trebuie să ieşim din bulele noastre de confort individual, care vor deveni din ce în ce mai strâmte. Deja vedem cum energia noastra se iroseşte doar împingând în pereţii bulei, ca să nu ne sufocăm. Iar dacă nu ne spargem noi bulele pentru a ne uni, ni le vor desfiinţa ei, una câte una.

ÎMPREUNĂ 2012

Să nu-i mai lăsăm să ne dezbine: ieri, mineri contra studenţi, azi, bugetari versus sectorul privat, angajaţi împotriva pensionarilor sau cei cărora le e frică de câini faţă în faţă cu iubitorii de câini, mâine, dacă le trece prin cap, alergicii la puf împotriva fanilor lui Donald Duck. Noi credem că ura, atât dintre noi, cât si faţă de ei, trebuie înlocuită de actiunea lucidă, cu faţa spre viitor. Nu cerem de la alţii nimic din ceea ce nu suntem dispuşi să facem noi înşine.
Şi suntem mulţi. Suntem cei care eram prea tineri ca să ştim ce să facem cu Revoluţia sau cu Piaţa Universităţii ’90, şi i-am lăsat să ni le fure. Suntem “decreţeii” care ne-am făcut familii, afaceri şi cariere, dar ne-am ratat proiectul politic. Dar şi tinerii care terminăm acum o facultate, doar ca să ne izbim de zidul şomajului. Suntem doctorii care am ales să rămânem în ţară şi să salvăm vieţi. Suntem profesorii care ne urmăm vocaţia, în ciuda salariilor mizere. Suntem antreprenorii care am dori să ne dezvoltăm pe o piaţă liberă, intr-o competiţie cinstită, fără licitaţii trucate şi firme-capuşă. Suntem angajaţii care ne dorim să fim recompensaţi aşa cum merităm, în funcţie de performanţele noastre Suntem toţi românii care ducem România înainte!
Vă daţi seama cât de puternici am fi împreună?!
E timpul să ne unim pentru a construi România noastră! O ţară de oameni liberi, care ştiu să preţuiască şi să îşi apere libertatea. O ţară în care în care valorile fondatoare sunt libertatea şi demnitatea persoanei, corectitudinea şi respectul pentru muncă. O ţară unde competiţia onestă este baza dezvoltării si nu există drepturi fără responsabilităţi. O ţară în care statul este expresia parteneriatului între cetăţeni, iar instituţiile statului sunt organizate pentru a-i servi pe cetăţeni. O ţară în care poţi să trăieşti, să munceşti şi să te simţi acasă.
O ţară din care să nu mai vrei să pleci. O ţară unde să vrei să te întorci.
Dacă aşa vrei să fie România noastră, dacă vrei să pui umărul ca să se întâmple în timpul vieţii noastre, acum e momentul. Vino să găsim împreună soluţiile concrete de care are nevoie România şi să câştigăm puterea de a le pune în practică!
Aneta Bogdan - specialist branding, MBA, Chartered Marketer, Fellow CIM Antreprenor
Bogdan Naumovici – specialist comunicare şi advertising, antreprenor
Dan Costinescu – specialist matematici financiare Wall Street, MS Stanford University
Dragoş Radu – predă economie politică la King’s College, Londra
Ioana Marinescu - arhitect, Londra
Mihai Cuşută – doctor în economie, MBA
Viorel Pascale – antreprenor, EMBA
Şi oricine altcineva care vrea, ştie şi poate aduce România pe drumul cel bun.

11 Comentários:

Anonim spunea...

Nu e realist scenariul. Prin respingerea intregii clase politice, nu se va face altceva decat sa iasa tot actualii, prin asa-zisele solutii miraculoase, organizati in formatiuni obscure, mai nou infiintate, dar care slujesc tot intereselor lor (solutia Alba-ca-zapada).

Anonim spunea...

Si eu sunt de parere ca nu e realist acest scenariu.
In felul acesta, respingand toata clasa politica, ajungem la anarhie.
Solutia este sa votam USL, pentru ca nu toti sunt identici in ticalosia lor.
Acum multi spun: toti sunt la fel.
Dar eu i-as intreba pe cei care spun asta: sunteti sigur ca Antonescu de exemplu e chiar la fel de rau ca Basescu?
Chiar la fel? Absolut la fel?
Eu unul sunt convins ca nu sunt chiar toti la fel.
Daca sustinem ca toti sunt la fel, nu facem decat sa sustinem voalat tot actuala putere, care nu are decat de castigat din aceasta atitudine.
E o pacaleala, o cursa pe care o intinde PDL-ul celor care spera la o schimbare.
Astazi de exemplu, Elena Udrea declara ca solutia nu este sa-l inlocuim pe Boc cu Ponta.
Asa procedeaza ei: nu mai pot sa ceara sa fie ei votati, deoarece ei stiu ca au distrus tara asta.
Si atunci viclenia lor consta in faptul de a sustine ca toti sunt la fel.
Nu va lasati pacaliti.
Stiti bine cum a pacalit Basescu romanii de 2 ori la rand: cu mogulii, cu atacurile impotriva parlamentului, cu sperietura ca revine Iliescu si alte manipulari de genul asta.
Daca ne lasam pacaliti si acum inseamna ca ne meritam soarta.

Anonim spunea...

galbenii au mai fost la conducere sunt colegii lui baseboc,ceva nou ar lipsii sa se scrie o noua istorie,decit cea din90'incoace.

Anonim spunea...

D-le Tarziu,

Oare cat o sa mai publicati pe acesti anonimi care au o idee fixa : votati impotriva lui basescu, dar numai pe crin sau ponta, iar daca nu, TOTI ceilalti sunteti prosti sau platiti de basescu ?
Deci numai ei sunt destepti si cinstiti!

Poate reusiti si publicati si SOLUTIILE pe care le aveti, cel putin transmise de altii,de ceva timp.

Poate traduceti discursul de azi al lui David Cameron legat de banci si sistemul de proprietate SI LEGEA CE SE VA VOTA IN PARLAMENTUL LOR !

Poate traduceti si publicati sistemul de vot absolut democratic elvetian cu votul "Cancel" pentru toata lista !!!

Poate explicati cum traiesc aproximativ 1 miliard de oameni din marile tari democratice ale lumii intr-un CAPITALISM DISTRIBUTIST !

Poate publicati modul de functionare al bancilor islamice FARA CAMATA !

Poate, nu !
Constiinta dvs. va decide !

Dar macar prezentati ceea ce a facut NEVASTA LUI ANTONESCU IN P.E. (ANUL TRECUT)CAND A SUSTINUT CIANURILE LA ROSIA MONTANA, IN CIUDA RECOMADARII UE !!!

Primul nemernic

Anonim spunea...

Macar Ponta si Antonescu nu au fost membri ai partidului comunist, nici informatori sau securisti. Erau prea tineri.
Pe cand Basescu a fost un comunist notoriu si inca este, atat prin trecutul sau, cat si prin apucaturile sale.

Anonim spunea...

Nici eu n-am fost membru de partid si nici nevasta-mea si nici maica-mea si nici bunicii si strabunicii mei.
Si nici acum nu sunt si nici nevasta-mea nu este.
DAR NU SUSTIN CIANURILE LA ROSIA MONTANA, ASA CUM O FACE NEVASTA LUI ANTONESCU SI CUM A FACUT-O TUTORELE LUI PONTA (BOMBONEL)CAND I-A ADUS PE CANADIENI (IN FAPT UN FOND SPECULATIV DINTRE CELE CARE AU DECLANSAT CRIZA)SI CUM O FACE ACUM BASESCU.
Si mai notoriu PCR-ist decat ILIESCU sau mai turnator ca "the money are", mai rar.
Poate mai citesti si vezi ce parc a vandut Antonescu cand era ministru si de ce l-a dat afara Ponta pe cel care il sustinuse (Geoana) impotriva "dictatorului".
Degeaba va spune lumea ca ei TOTI mimeaza lupta politica.

Anonim spunea...

Presiunea populatiei,(ca de popor nu stiu daca mai poate fi vorba) nu se face asupra celor care pot face o schimbare. Alegem deputati si senatori pe care nu prea ii cunoastem, nici nu stim cam pe unde locuiesc, care nu ne reprezinta. Dorm linistiti in parlament pentru ca acasa nu-i intampina nimeni care sa-i huiduiasca sau sa puna presiune asupra lor. Isi vad linistiti de afaceri si prospera pe sema celor care iau ales fara sa-i cunoasca si fara sa le ceara socoteala despre cea ce fac. Sub umbrela anonimatuilui voteaza cum le dicteaza constiinta de partid. Cred ca altfel ar sta lucrurile daca ar sti ca in fata casei lor huiduie cei pe care ar trebui sa-i reprezinte.

Anonim spunea...

Europarlamentarul PSD Rovana Plumb a declarat, sambata, ca saptamana viitoare va fi organizata o dezbatere publica in Parlamentul European cu privire la derapajele democratice din Romania, care se va finaliza cu o rezolutie, potrivit Agerpres. Europarlamentarul a adaugat ca, in cadrul dezbaterii, va prezenta, impreuna cu Victor Ponta si Crin Antonescu, asemanarea dintre profilul Traian Basescu si profilul liderului ungar Viktor Orban.

"Impreuna cu Victor Ponta si Crin Antonescu, vom continua, in cursul urmatoarei saptamani, sa prezentam in cadrul PE, prin organizarea unei dezbateri publice, asemanarea dintre profilul Traian Basescu si profilul Viktor Orban din Ungaria, despre derapajele democratice din Romania, urmand ca in cadrul PE sa avem o dezbatere care va fi finalizata cu o rezolutie in ceea ce priveste Romania. Nu ne vom opri doar la palierul PE, vom merge mai departe catre Executiv si catre Consiliu, pentru ca privirile sa se indrepte catre Romania", a declarat Rovana Plumb, dupa intrunirea Comitetului Executiv National al Femeilor Social-Democrate.

Europarlamentarul PSD avertizat ca, in cazul in care derapajele democratice vor continua in Romania, in cadrul dezbaterilor se poate invoca articolul 7 al Tratatului UE, care prevede sanctiuni institutionale, insa a precizat ca nu se doreste acest lucru.

"Daca derapajele democratice vor continua, este clar ca in cadrul dezbaterilor din PE se poate invoca articolul 7 din tratat, care inseamna sanctiuni institutionale la adresa Romaniei. Nu dorim acest lucru, dar solicitam in mod expres ca acest Guvern si Traian Basescu sa plece", a afirmat Rovana Plumb.

Aceasta a explicat ca articolul 7 prevede declansarea oricarei proceduri de infringement, pe oricare domeniu - blocarea fondurilor europene si dreptului de vot, dreptului de exprimare in Consiliu a pozitiei unui stat membru.

Luni, 16 ianuarie, la Strasbourg, presedintele Partidului Social Democrat (PSD), Victor Ponta, le-a spus liderilor grupurilor S&D si ALDE din Parlamentul European ca Romania se afla intr-un grav derapaj de la normele democratice, iar protestele din ultimele zile se datoreaza unor actiuni ale actualei puteri.

Premierul Emil Boc se va intalni, sambata dupa-amiaza, cu europarlamentarii PDL, pentru a discuta despre actiunile politice ale formatiunii democrat-liberale in Parlamentul European, ca reactie la actiunile Partidului Social Democrat si ale Partidului National Liberal in forul legislativ european, scrie Mediafax citand surse politice.

Camelian Propinatiu spunea...

Sloganul Nu ai cu cine vota! citeaza perceptia poporului. Mai rau e ca nu numai clasa politica e compromisa, ci si clasa intelectuala, prin postromânism si prin inconsecventa in urmarirea Punctului 8 de la Timisoara chiar si dupa manifestul capitulard scriitoricesc Imposibila Lustratie din 8 ianuarie 2003 (romlit.ro/imposibila_lustraie).

Anonim spunea...

"Faceţi ceea ce puteţi, Dumnezeu va face tot ceea ce nu puteţi!" (Sfântul Ioan Bosco)

“Este necesar să ne folosim de mijloacele umile, şi nu să le aşteptăm pe cele mai adaptate pentru a începe să facem ceva: căci altfel nu vom începe niciodată. Şi aceste mijloace umile trebuie să ne întărească speranţa, deoarece ştim că Dumnezeu însuşi le-a preferat. Dar – şi aceasta este o a doua lecţie – aceste mijloace simple pe care le avem trebuie să le folosim, nu trebuie să refuzăm să cooperăm cu lucrarea lui Dumnezeu cu pretextul că Dumnezeu va face totul şi că noi, evident, nu putem face nimic. Umila noastră acţiune este punctul de plecare pentru acţiunea lui Dumnezeu. Iar el vrea mereu acest lucru din partea noastră.

Să-i cerem Domnului să acceptăm această paradoxală condiţie a speranţei creştine, speranţa care ne determină să facem tot ceea ce putem, acceptând sărăcia mijloacelor noastre şi punându-ne toată încrederea în el, care se foloseşte de lucruri mici pentru a-şi împlini planurile sale măreţe.”

http://arcb.ro/index.php?option=com_eventlist&view=details&id=383:sf-prisca-m&Itemid=197

„... Vinul nou trebuie pus în burdufuri noi” si pentru a zidi bine trebuie daramat tot ce a fost cladit rau.

http://arcb.ro/index.php?option=com_eventlist&view=details&id=381:sf-marcel-i-pp-&Itemid=197

Sararu Marius spunea...

Antonescu si Ponta sunt in fata reflectoarelor. Dar ce "oameni de bine" se ascund la spatele lor...!
Da, intreaga clasa politica e vinovata si trebuie schimbata.
Ce punem in loc?
Iar pentru a-i schimba, pe cale democratica, prin alegeri, mai trebuie schimbata si mentalitatea catorva milioane de cetateni cu drept de vot....
Pentru ca in stadiul in care se afla acum poporul, tot gresit ar alege.
Reforma omului, spunea cineva in urma cu zeci de ani, si l-au omorat...!