vineri, 1 aprilie 2011

Cu Alin Mureşan despre "Fenomenul Piteşti"

Tanarul istoric Alin Muresan (28 de ani) este initiatorul si coordonatorul unui amplu proiect de popularizare a istoriei represiunii din timpul regimului comunist. El si-a ales ca subiect de cercetare cumplitul "experiment Pitesti", singular in blocul comunist. Pentru ca romanii sa afle si sa inteleaga "reeducarea de la Pitesti", Alin Muresan a scris o carte: Pitesti. Cronica unei sinucideri asistate (Editura Polirom, 2007 - editia I, si 2010 - editia a II-a, revazuta si adaugita), apoi un scenariu de film documentar, "Demascarea" (2010) - care a si fost pus in opera de regizorul Nicolae Margineanu, si a deschis un site pe internet, intitulat "Fenomenul Pitesti".
Nascut la Oradea, Alin Muresan este absolvent al Facultatii de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii, sectia Jurnalism - Universitatea "Babes-Bolyai", Cluj Napoca, si expert al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Pe 15 februarie a.c., in Aula Magna a Facultatii de Drept din Universitatea Bucuresti, in prezenta a peste 400 de persoane, a fost lansat proiectul lui Alin Muresan despre "Fenomenul Pitesti", cu cele trei componente ale sale: cartea, filmul si site-ul.
Pe marginea proiectului sau, acum citeva saptamini i-am luat un interviu care a aparut in revista Formula As. Daca ati pierdut editia pe print, va invit sa-l cititi in cea pe internet: Alin Muresan - "Oricat de adanca este caderea noastra, ne putem ridica".

5 Comentários:

Anonim spunea...

Am cumparat acest film in urma anuntului facut pe acest blog. L-am cumparat inainte de a fi lansat oficial.
Marturiile sunt impresionante si ar trebui repetate zilnic asa cum se face acum, dar numai cu evenimente distrugatoare ale firii umane.
Nu inteleg totusi de ce inregistraile/marturiile facute de Iliesiu nu sunt bagate in seama.
De ce acest om nu este sprijinit oficial ca si Alin.
As putea sa comentez mai mult, dar cred ca este suficient.

G'Cousin
P.S. Daca ignoram ceea ce a facut Tismaneanu Sr. (cu toate ca propaganda comunista a "spalat" extrem de multe creiere)si in film il "demascam" numai pe Mizil (ca propagandist ordinar), nu vad de ce marturiile adunate de Iliesiu nu sunt bune, indiferent de ceea ce ar fi facut acest om. Eu unul nu stiu nimic atat de rau comis de acest om. Poate stiti dvs.

G'Cousin

Unknown spunea...

@ G'Cousin:

Eu nu stiu ce a adunat dl Iliesiu si nici de ce nu reuseste sa-si duca la bun sfirsit filmul. Probabil ca nu a gasit suportul necesar.
Alin are meritul ca a gasit acest suport. (Sa nu va ginditi insa ca filmul a fost comandat sau sponsorizat de Vladimir Tismaneanu.) Si cred ca esentialul este efectul acelui film, ca si al cartii si al site-ului.
Poate ca la un moment dat va primi sprijinul asteptat si dl Iliesiu. In zona asta e inca mult de lucru si nici un film sau o carte noua nu prisoseste.

Vlad spunea...

salutare
mai ..daca ma insel , este pacatul meu si voi raspunde pentru asta DAR

- mie nu imi inspira absolut deloc incredere dl. Iliesiu
-nu ma refer la alte chestiuni (as avea la ce...) discut strict despre film:
-fratilor , orice om de buna credita , cu atat mai mult un specialist (regizor) daca face un astfel FILM , il face FARA A URMARI CASTIGURI FINANCIARE !!! ori , studiati si voi cu atentie documentatia de pe site-ul d-lui Iliesiu ....costurile ..etc..veti vedea ca totul are un cost inclusiv onorariile regizorului , etc...Eu nu spun acum sa lucreze in pierdere , poate nu isi permite sa investeasca (one way or the other) intr-un asemenea film , dar daca mai cere si bani ....ba mai mult erau si consultanti si mai nu stiu cine ...+ toate cheltuielile (societatii lui in definitiv )..ba chiar si costurile APARATURII .....pai ORI esti REGIZOR si ai o CASA DE PRODUCTIE ..ori vrei sa-ti cumperi aparatura din donatiile pentru ACEST FILM !!!!

pentru a dezvalui PITESTIUL printr-un film ...nu cred ca este important VOLUMUL . Cu ce ne incalzeste ca a strans zeci de ore de interviuri d-l Iliesiu ?
Alin a facut 4-5 interviuri filmate (o fi facut mai multe ...dar a folosit exact ceea ce trebuia ) .....deplasari/cazari pe banii lor (Alin + dl. Margineanu) ...tot ce a insemnat editare , montare etc - firma d-lui Margineanu , si sigur un spirjin minimal de la Fundatia Arsenie Boca si altii ....

MARLANIA cea mai mare a d-lui ILIESIU (altfel nu-i pot spune , imi cer scuze ) este ca ...desi face apel pentru DONATII ( ba a si primit bani ...este moral ...sa primesti , sa-i folosesti , dar PRODUSUL FINAL sa nu apara ? daca nu livrezi produsul final ....returnezi banii ..asa ar fi normal nu ? ) ...repet ..desi face apel pentru DONATII ....si dupa cum se vede din COSTURILE FILMULUI (documentatie postata pe site chiar de dansul ) .....o parte dintre costuri practic reprezinta VENIT pentru societatea Dansului ...nu a incheiat nici un fel de protocol/contract cu asociatia fostilor detinuti politici sau cu supravietuitorii individual . Am discutat cu mai multi dintre ei ..(cei filmati de Iliesiu) ....BINEINTELES ca dansii nu au nici o pretentie FINANCIARA ....viseaza doar ODATA si ODATA sa se faca un asemena film (uite ca acum a aparut al lui ALIN ) .....dar ...DACA REUSESTE SA IASA PE PIATA CU EL ....ILIESIU da o lovitura financiara .. ori MORAL este sa ai o intelegere cu protagonistii ....domle ...toate incasarile va revin ....sau ...spre asociatie ..sau uite ...imi recuperez cheltuielile ...si restul va revine ( dar CHELTUIELI LEGATE STRICT DE ACEST PROIECT ... NU CAMERE VIDEO SI nu mai stiu care ECHIPAMENTE ) ....

Nu comentez mai mult ...va invit sa cititi toata documentatia de pe site-ul dansului ....este un apel patetic la donatii ...facand apel la sentimentele noastre vis-a-vis de PITESTI ..dar in fapt ...nu a finalizat nimic ...ba mai mult se si victimizeaza ca nu a primit nustiuce finantare de la statul ROMAN .

Nu il cunosc pe dl Iliesiu , n-am nici o relatie sau problema personala cu dansul . Gandurile acestea despre "proiectul" dumnealui de am de vreo 2-3 ani ....le-am impartasit si unui supravietuitor din PITESTI ...filmat de Iliesiu .....

FILMUL LUI ALIN si mai ales FINALIZAREA lui si IESIREA PE PIATA ..fara nici un fel de donatii , finantari de la stat ....zeci si sute de mii de euro ...etc ...... nu face decat sa-mi confirme temerile ... ILIESIU NU ESTE SERIOS ......

inchei cum am inceput ...sa-mi ierte D-zeu pacatul .....si sper sa ma insel ...asa cum am sperat in tot acesti ani ....

Anonim spunea...

Vestitul Roncea il promoveaza pe "bogul" personal pe George Cusnarencu de la Magazin (Alimentara, bre!) vs Plesu. Pentru cei care nu stiu cine este Cusnarencu, tin sa subliniez faptul ca individul a scris o carte despre " Isus" care vine " in contemporaneitate" pe pamant, se comporta ca un homosexual, face minuni, ma rog, merge prin spitale etc. Rastignirea si Invierea nu exista in cartea dlui Cusnarencu. Cartea se termina cu Inceput. Asta e Roncea...

Anonim spunea...

@vlad
Ai dreptate, dar marturiile celor filmati de el (Iliesiu) sunt la fel de cutremuratoare ca si cele din film.
Pacatul, daca este dupa cum spui, este al lui.
Totusi, eu zic ca acele filme facute de Iliesiu pot fi "propagate" catre cat mai multa lume si nu ne costa nimic. Eu chiar asta fac de multe vreme.
Daca nu ne intereseaza moralitatea lui Tismaneanu ar trebui sa nu ne interseze nici moralitatea lui Iliesiu.
Important este ca din ce in ce mai multi oameni sa vada SI aceste filme postate pe site-ul lui. Vor avea astfel o imagine din ce in ce mai completa a distrugerilor comuniste care stau la baza actualului haos din Romania !
Altfel vom face distinctii complet ne-ortodoxe intre cei care aduc in atentia noastra , intr-un fel sau in altul, pe bani sau nu, din interes sau nu, pe marturisitorii Adevarului de la Pitesti.
Pentru a nu il face fericit pe scaraotzchi care sta pitit (nu numai la Pitesti) in astfel de detalii, eu voi continua sa fac "reclama" si site-ului lui Iliesiu atata timp cat marturiile acelor oameni vor fi acolo.
Alfel vom apara prost ortodoxia asa cum o face si Roncea.
Si nu cred ca vom fi ... unii mai "adevarati" decat altii.
Ba dimpotriva !
G'Cousin