luni, 3 decembrie 2007

Cine si de ce va fi noul mitropolit al Moldovei


Asa cum v-am promis, va dau azi informatiile pe care le am despre cine si de ce va fi noul mitropolit al Moldovei, pe scaunul ramas vacant dupa alegerea IPS Daniel Patriarh.
Dar inainte de asta, sa va zic cine nu va fi dintre cei despre care exista zvonuri ca isi doresc.

Sursele mele, bine informate si demne de incredere, sustin ca nu va fi ales mitropolit al Moldovei nici IPS Laurentiu Streza - prea proaspat in scaunul mitropolitan de la Sibiu si prea legat de locul acela pentru a fi mutat -, nici IPS Nifon Mihaita al Tirgovistei - in ciuda expunerii la care a fost supus in ultima vreme, insarcinat fiind cu organizarea funeraliilor fericitului intru adormire Patriarh Teoctist si apoi cu sefia delegatiei romane la negocierile cu Biserica Rusa pe tema noilor eparhii infiintate in Basarabia; nici PS Ioachim Bacaoanul, arhiereu vicar al Romanului - desi el a fost o varianta "de lucru", dar se pare ca nu se ridica la pretentiile PF Daniel si ar fi si mai greu sa sara peste treapta de episcop plin -; nici PS Vicentiu Ploiesteanul - despre care aflu ca va fi numit episcopul Dunarii de Jos (de altfel, sint incredintat de sursele mele ca dintre vicarii patriarhali, singurul care va ramine in preajma patriarhului este PS Ciprian Cimpineanul, restul fiind trimisi in tara); nici PS Ioan al Harghitei si Covasnei - desi, PF Daniel i-ar fi promis sustinere si in ciuda faptului ca ar fi fost acceptat si de "ecumenisti" si de traditionalisti; nici PS Irineu Slatinaneanu, vicarul de la Craiova.

Si-acum sa nu va mai fierb: aceleasi surse dau ca sigura alegerea PS Casian Craciun al Dunarii de Jos in scaunul de la Iasi. Ma abtin sa comentez prea mult aceasta optiune, caci sint destui care s-o faca mai avizat si inca si mai multi care sa ma acuze ca atac "ierarhia" daca dezvalui vreun adevar despre un episcop. Totusi, eu primesc vestea cu ingrijorare.

Stiu ca PS Casian este un iscusit om de afaceri - exact de ce are nevoie PF Daniel, pentru ca lucrarile sale materiale din Capitala Moldovei sa mearga in acelasi ritm si sa poata fi controlate oricind de catre patriarh. Stiu, de asemenea, ca PS Casian este un vehement "ecumenist", care se irita si numai cind aude de numele unui parinte imbunatatit si inflexibil in materie de credinta ca Avva Arsenie Papacioc. Stiu ca aceasta poziti ii era promisa de mult de catre insusi PF Daniel, cu care este bun prieten si caruia ii este loial. Stiu ca a fost implicat in mai multe scandaluri, dintre care unul destul de urit la manastirea Vladimiresti. Sursele mele spun ca PS Casian nu este prea iubitor de calugari si ca manastirile moldovenesti - mai ales cele "fundamentaliste" - vor avea de suferit daca va fi el mitropolit al Moldovei.

Alegerea PS Casian, in cazul in care PF Daniel nu se razgindeste, va fi o formalitate, dupa ce Statutul BOR a fost modificat astfel incit singur Sinodul ii alege pe ierarhi. Tocmai in vederea alegerii fara emotii a numarului 2 in ierarhia BOR au fost aminate alegerile pentru Moldova (care erau programate pe 28 noiembrie a.c.) pina dupa recunoasterea Statutului BOR de catre statul român. Stim bine ca in Sinod, opozitia fata de "ecumenisti", in general, si fata de politica dusa de PF Daniel, in special, este firava.

Daca se vor confirma aceste informatii, cred ca, asa cum am avertizat intr-un editorial, unitatea Bisericii Ortodoxe Române va fi pusa in primejdie. Nu ne ramine decit sa nadajduim ca PF Daniel va lucra, luminat de Sfintul Duh, spre binele Bisericii.

Later edit

Sa nu uitam ca PS Casian era unul dintre ierarhii banuiti ca au colaborat cu Securitatea si ca taman acum a primit certificat de buna purtare de la CNSAS. Deci, o suspiciune la adresa PS este deja inlaturata.

8 Comentários:

Anonim spunea...

Numele lui Cassian circula ca viitor mitropolit si acum vreo zece ani. Ceea ce ii uneste pe cei doi, pe Daniel si pe Cassian, e si un om pe nume Gelu Voican Voiculescu.

Anonim spunea...

Multi dintre actualii preoti, care l-au cunoscut pe Casian in vremea studentiei lor, stiu ca acesta era informatorul Securitatii.

Altii apropiati lui stiu ca uneori a dat dovada de apucaturi nu tocmai morale. Nu vreau sa spun mai mult.

Se stie in tara si mai ales in eparhia sa ca nu agreaza pe marii duhovnici, precum Parintele Iustin Parvu, si pe cei care nu sunt de acord cu ecumenismul promovat de ierarhie.

Dar este un bun actor de teatru.

Anonim spunea...

Eu unul m-am saturat sa arunc cu pietre in ierarhi. Iertati-ma ca nu sunt sfant ca voi ( sunt mai dracesc... adica ecumenist ) dar prefer ca macar in asta sa ii ascult pe sectari care te bat la cap cu ce spune Biblia. Oare Biblia spune sa lovesti cu pietre in altii? Unii antiecumenisti ar spune ca Sf Canoane zic de episcopul eretic... Mai, pentru oamenii care imi dau astfel de replici. stii care e diferenta dintre sectari si ortodocsi? La sectari Biblia e dumnezeul lor ( si o rastalmacesc dupa patimile lor ) iar la ortodocsi Sf Canoane e dumnezeul lor ( si le rastalmacesc dupa patimile lor ). Nu-ti place un episcop ca e nu stiu cum? Roaga-te pt el nu sari la gatul lui. Ce esti? Crestin sau ortodox? ca nu stiu cat de crestini sunt unii ortodocsi....

Anonim spunea...

e intr-adevar o atitudine inteleapta si crestineasca sa nu judeci pe aproapele( avem noi oare timp sa-i plangem pacatele aproapelui?)! dar problema putem sa ne-o punem!avem informatii clare ca avem de-a dace cu multi lupi in biserica.marturii ale marilor duhovnici ai tarii!problema grava in ortodoxia romaneasca e lipsa de reactie..plecarea prea deasa a genunchilor in momente de maxima importanta..probleme legate de neam si de traditie....aici nu trebuie s a mai ezitam! mi-as dori o manifestatie in strada...si apoi sa vedeti voi reactii comuniste din partea bisericii si a statului...de fapt le-am vazut si la sibiu in cazul tinerelor care imparteau in mod pasnic manifeste antiecumenice(....fiind bruscate si interogate ore intregi ca teroristi ai neamului!!!! )! nu judecati dar nu ezitati sa ganditi fratilor!! altii mureau acum cateva zeci de ani doar pentru o idee!!!

Anonim spunea...

Nu inteleg de ce ALTII care se numesc CRESTINI spun k PS.Casian e...
oare nu din voia lui Dumnezeu s-a ales Episcop al Dunarii de Jos?
eu fac parte din aceasta eparhie,si credeti-ma aici se spun si bune si rele despre dansul,cum se spunea si despre Pf.Daniel de altfel,care tot a ajuns PATRIARH! Tot ce trebuie sa facem e sa ne rugam lui Dumnezeu sa se faca voia Lui,si sa nu mai judekm atata inaltii ierarhi!Doamne-ajuta!

Anonim spunea...

makr stiti knd va fi inscaunat?
pe aici,prin epahie se zvoneste k prin ian.-febraurie.
aseara am luat parte la o activitate a Sfintiei Sale,si nu crd k a fi putut fi mai frumos dekt atat, mai ales k a vb despre preoti....FOARTE FRUMOS!!!Si nu cred k a facut-o k sa kda bn, ci din inima!poate asa a mai inchis gura acelora...kr suntem noi,CRESTINII, si viitorii preoti!!!

Anonim spunea...

La Sinodul mitropolitan de la Iasi (numai ierarhi!):
- locul 1 - PS Casian (din Gal)
- locul 2 - PS Ioan (din HarCov)
Dupa Adunarea eparhiala de la Iasi:
- locul 1 - PS Ioan
- locul 2 - PS Casian
Pe 6-7 martie Sf.Sinod il alege pe noul Mitropolit al Moldovei si Bucovinei si Arhiepiscop al Iasilor!!!

Anonim spunea...

il vrem la galati