marți, 18 decembrie 2007

Apel la presedinte in favoarea romanilor din Odorheiul Secuiesc

Am primit o scrisoarea deschisa care atrage atentia asupra unei situatii foarte grave din Odorheiul Secuiesc si pe care o redau in intregime mai jos.
Sper ca presedintele va trece de la vorbe la fapte, macar in ceasul al doisprezecelea. Ca a fost la Odorhei si cunoaste bine prein ce trec romanii de acolo.


Excelentei Sale,
Domnului Traian Basescu
Presedintele Romaniei,

Stimate domnule Presedinte,

La Odorheiul Secuiesc, ca de altfel si in numeroase alte localitati unde populatia secuilor maghiarizati este majoritara, invatamantul liceal in limba romana nu se bucura de acelasi statut ca in restul Tarii. Mai mult, nu se bucura de un tratament asemanator scolilor cu predare in limba maghiara unde romanii sunt majoritari.
Observam cu regret ca, an de an, Liceul Marin Preda, singurul cu predare in limba romana din zona Odorheiului secuiesc, sta sa se inchida.
Asa prevad regulamentele Ministerului Educatiei, daca liceul nu reuseste sa adune cel putin 200 de elevi. Acum are cu vre-o suta peste limita, dar sansele de a se inchide sunt la fel de mari. Functionarea liceului se bazeaza inca pe functionarea sectiei de pedagogie si Casa Sfantului Iosif.
Casa adaposteste circa 120 de copii orfani sau proveniti din familii foarte sarace, iar pentru sectia de pedagogie vin la Marin Preda si copii din judetele invecinate Harghitei, suplimentand astfel numarul bastinasilor.
De cand cu descentralizarea invatamanutului insa, primarul din Odorheiul Secuiesc taie de pe lista sectia de pedagogie in fiecare inceput de an, pe motiv ca nu sunt destui copii care sa invete limba romana, pentru ca liceul Marin Preda sa aiba doua sectii.
Al doilea pilon pe care se sprijina functionarea liceului - si anume Casa Sfantul Iosif - este amenintat, in mod repetat cu evacuarea.
Casa s-a ridicat prin 1996 pe banii unei fundatii elevetiene, pe un teren concesionat de primaria Odorheiului, si a fost donata de sponsori Congregatiei Greco - Catolice " Inimi Neprihanite ."
In prezent, Consiliul local "Odorheiul Secuiesc" incearca de ani buni sa castige in instanta autoritatea asupra locasului, si sa schimbe destinatia complexului intr-un centru cultural, sau orice altceva decat romanesc.
Daca s-ar reusi desfiintarea Casei "Sfantul Iosif", circa 200 de copii ar trebui sa se retraga de la cusurile Liceului romanesc Marin Preda, iar acesta ar trebui
sa se desfiinteze ca scoala romaneasca, conform regulamentului Ministerului Educatiei Nationale.
Aceasta este miza, aceasta se vrea de catre UDMR si autoritatile locale, desfiintarea singurului liceu de predare in limba romana.

Stimate domnule Presedinte,
Romanii minoritari ai enclavei maghiare au nevoie de prezenta Domniei Voastre in mijlocul lor, au nevoie de sprijinul Dumneavoastra moral si va asteapta acum, cu ocazia prezentei Dumneavoastra la sarbatoarea Anului Nou.
Ne exprimam speranta ca veti aprecia impreuna cu noi necesitatea de a fi si in mijlocul romanimii uitata se pare de potentatii zilei, oameni care pe langa greutatile traiului zilnic inerente intr-o zona muntoasa si rece, trebuie sa se lupte cu maghiarimea in propria tara pentru a nu mai fi discriminati si a supravietui etnic, economic si politic.
Acesti oameni izolati, uitati din cauza zgomotului propagandei iredentiste maghiare de deznationalizare a romanilor, desfasurate in ultimele doua decenii, au nevoie de
sprijin si incurajare din partea Dvs si a guvernului roman, pentru a nu disparea in viitor, in masa secuilor maghiarizati.

Consiliul Mondial Roman,
Presedinte, Mihai Stan
Secretar General, Neculai Popa

Seja o primeiro a comentar