joi, 14 aprilie 2011

Pr. Jan Nicolae: "La altarul lui Dumnezeu, stai cu orice neam crestin, dar vii cu haina de sarbatoare a neamului tau"

Prin voia lui Dumnezeu, am avut bucuria sa-l cunosc pe unul dintre cei mai strasnici preoti din tara, parintele Jan Nicolae de la Alba Iulia. Om inca tanar (n. 5 dec. 1967), cu obarsie si temperament muntenesti (Dambovita), posesor a trei licente, in chimie alimentara, teologie si filosofie, cu studii doctorale in Germania si un titlu de doctor in teologie, obtinut la Bucuresti, parintele Jan s-a casatorit cu o ardeleanca din Cugir si s-a stabilit in Transilvania. Este profesor la Facultatea de Teologie din Alba Iulia si slujitor la biserica memoriala "Mihai Viteazul" din oras, dar lucreaza la constructia unei noi biserici, inchinata Sfintilor Martiri Brancoveni, in Cartierul Nou.
Parintele Jan te fascineaza deopotriva prin discursul fierbinte, pasionant, cult si intelept, si prin entuziasmul sau molipsitor. Preocupat de traditie si folclor, ca mijloace de transmitere a credintei, parintele Jan a devenit un animator cultural de prim rang in Cetatea Unirii. 
Intr-un dialog cu sfintia sa, am aflat cum a ajuns de la producerea industriala a piinii si a vinului la prefacerea lor in Trupul si Singele Mantuitorului si ce bogatii ale culturii populare crestine a descoperit in drumul sau de la fabrica la altar.
Cititi interviul in Formula As.

Seja o primeiro a comentar