miercuri, 13 aprilie 2011

Arheologii scot la lumină cea mai veche biserică din Alba Iulia, una bizantină, de secol X

Zilele trecute, o echipă de arheologi, condusă de d-na Daniela Marcu Istrate, a făcut o descoperire care ar putea da concreteţe de fapt istoric unei legende. În faţa catedralei romano-catolice din Alba Iulia, la numai 24 de metri distanţă, arhelogii au găsit absida unei biserici de secol X, după toate aparenţele bizantină. Lungimea absidei, de 6 metri, arată că nu este vorba despre o biserică mică. În vecinătatea acesteui lăcaş de cult se găsesc 40 de morminte bizantine, care ar putea fi din aceeaşi perioadă. Săpăturile arheologice au fost prilejuite de intenţia bisericii catolice de a amenaja acolo o parcare.
"Dacă aprecierile noastre iniţiale, făcute pe baza unor prime descoperiri, se confirmă, înseamnă că scoatem la lumină cea mai veche biserică din Alba Iulia, posibil chiar catedrala bizantină în care se presupune că a slujit primul episcop al Ungariei, Ierotei", mi-a spus d-na Daniela Marcu Istrate.
Potrivit mai multor surse istorice, Sfântul Ierarh Ierotei (canonizat în anul 2000) ar fi fost adus la Alba Iulia de la Constantinopol, în jurul anului 950, de către voievodul maghiarilor din regiune, şi i-ar fi trecut pe mulţi unguri la creştinism. 

Catedrala romano-catolică din Alba Iulia, în faţa căreia se află biserica bizantină - care este mai veche cu trei secole

Pr. prof. dr. Jan Nicolae, de la Facultatea de Teologie din Alba Iulia, preocupat foarte mult de istoria bisericească locală, mi-a declarat că e posibil să ne aflăm în faţa unei mari descoperiri. "Foarte mulţi se îndoiau de existenţa unei biserici bizantine la Alba Iulia în primul mileniu creştin. Acum vom avea dovada existenţei acestei biserici şi a faptului că ramura răsăriteană a creştinismului a fost adînc înrădăcinată aici. E foarte probabil să aflăm şi că într-adevăr Sf. Ierarh Ierotei a slujit la Alba Iulia", mi-a explicat părintele Jan. 
De altfel, sfinţia sa (care a şi organizat un simpozion despre Sf. Ierotei, acum un an) a publicat un articol în care vorbeşte mai pe larg despre primul episcop creştin al locului, despre conducătorul maghiar Gyula, care s-a creştinat şi l-a adus la Alba Iulia pe Ierotei, şi despre lăcaşurile de cult bizantine de pe teritoriul stăpînit de maghiari în secolul X, teritoriu în care era inclusă şi Alba Iulia. Îl puteţi citi aici.

Seja o primeiro a comentar